Stockholms universitet först ut med ledarutbildning om AI

Nu lanseras chefsutbildningen AI for Executives vid Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet. Målet med utbildningen är att nå hundratals chefer över hela Sverige och driva AI-engagemang i svenska organisationer. Att driva på engagemanget kring införandet av AI är det bästa sättet att skapa förutsättningar för framtida ekonomisk konkurrenskraft.

AI for Executives är ett sex dagars långt utbildningsprogram som vänder sig till chefer och ledare. Utbildningen, som är den första av sitt slag i Sverige, ges vid Stockholms universitet med start i september. Det är ett nationellt utbildningsprogram som tagit fram i samarbete mellan Stockholms universitets Executive Education, Uppsala universitets uppdragsutbildning, Göteborgs universitets Executive Education och AI Sweden. Under 2024 ges utbildningen även i Göteborg och Uppsala. Förutom anmälan till dessa öppna program för den offentliga och privata sektorn, kan skräddarsydda program också erbjudas för enskilda organisationer.


- Det är ingen överdrift att säga att en fortsatt brist på AI-förståelse på de högsta nivåerna i våra organisationer kommer att få djupgående konsekvenser för Sveriges framtida produktivitet och ekonomiska konkurrenskraft säger Martin Svensson, medgrundare av AI Sweden.

Detta är första gången som enheterna för företags-/uppdragsutbildning vid Sveriges tre största universitet samarbetar för att leverera ett nationellt chefsprogram. Det återspeglar den strategiska vikten och angelägenheten av att engagera ledare i utvecklingen och anammandet av AI.

Conny Svensson
Conny Svensson från AI Sweden är en av föreläsarna på AI for Executives. Foto: Rickard Kilström


- AI for Executives riktar sig till ledare inom både offentlig och privat sektor. Även om AI kan ge betydande konkurrensfördelar för privata företag, är konsekvenserna av AI för offentliga tjänster djupgående. Vi behöver ledare, i våra organisationer och i samhället, som förstår framväxande teknologi och som kan driva den framåt i sina organisationer kommenterar Ulrika Ljungman, chef för uppdragsutbildningen vid Uppsala universitet.


- Teknik är en strategisk fråga, om du delegerar strategiskt ansvar så gör du inte ditt jobb, säger Ian Richardson, chef för Executive Education vid Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet.


- Vi har accepterat att AI är en del av utvecklingen, men sanningen är att vi inte har tid att vänta. Utbildningen AI for Executives kommer inte att förvandla vd:ar och styrelseledamöter till programmerare, men den kommer att skapa ett engagemang. Dessutom kommer programmet att introducera dem till ett ekosystem av AI-resurser när de försöker flytta sina organisationer längs en väg mot AI-utveckling menar Håkan Ericson, vd för GU Executive Education AB vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

Martin Svensson, Håkan Ericson, Ulrika Ljungman och Ian Richardson
Martin Svensson, Medgrundare AI Sweden, Håkan Ericsson vd för GU Executive Education, Ulrika Ljungman Chef för avdelningen för uppdragsutbildning och Ian Richardson, Director Executive Education, Företagsekonomiska institutionen. Foto: Karina Ljungdahl

 

Läs mer om utbildningen AI for Executives

Läs mer om Executive Education