Stockholms universitet

Stockholms universitet uppmärksammar OA Week 2023

Open Access Week är ett årligt internationellt evenemang med syfte att uppmärksamma öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. I år pågick veckan 23-29 oktober och temat var "Community over commercialization". Välkommen att botanisera bland universitetets artiklar, webbinarier, poddar och filmer i ämnet!

Foto: Open Access Week

Årets tema, "Community over commercialization", vill uppmuntra till "en uppriktig diskussion om vilka tillvägagångssätt för öppen forskning som prioriterar allmänhetens och den akademiska gemenskapens bästa intressen – och vilka som inte gör det."

Läs mer om Open Access Week och organisationen SPARC som står bakom initiativet

Stockholms universitet uppmärksammar temat bland annat genom att lyfta det stöd som finns för forskare och doktorander som vill arbeta öppet, och genom att sätta ljus på de kostnader som universitetet varje år betalar för att läsa och publicera vetenskapliga artiklar.

 

"Vi behöver gå vidare bortom de transformativa avtalen"

Nyligen publicerades en rapport från Sveriges universitets- och högskoleförbunds (SUHF) grupp Bortom transformativa avtal, där rektor Astrid Söderbergh Widding är ordförande.

Foto: Sören Andersson

– Att prenumerera på och publicera sig i vetenskapliga tidskrifter är dyrt och kostnaderna ökar. Dessutom bygger förlagens affärsmodell på att forskare överlåter rättigheterna till sina egna verk, trots att arbetet i många fall bekostas med offentliga medel, säger Astrid Söderbergh Widding.

BTA-gruppens främsta rekommendation är att Bibsamkonsortiet bör avstå från att ingå läs- och publiceringsavtal i hybridtidskrifter. Istället ska man bara teckna avtal för publicering i rena open access-tidskrifter.  

Foto: Cecilia Burman

– Det behövs en internationell diskussion om hur vi ska gå vidare bortom de transformativa avtalen – och här är Sveriges bidrag till den diskussionen, säger Wilhelm Widmark, rektorsråd för öppen vetenskap på Stockholms universitet och medlem i BTA-gruppen.

Läs hela artikeln

 
Foto: Universitetsbiblioteket

Stockholms universitet betalar mer för publicering än för läsning av vetenskapliga artiklar. Det visar universitetsbibliotekets senaste sammanställning av kostnader för öppen publicering. "Det är positivt att kostnaderna omfördelats, men vi betalar fortfarande alldeles för mycket", säger Wilhelm Widmark, rektorsråd för öppen vetenskap.

Läs hela artikeln

 

Sedan 2022 har Stockholms universitet en policy om öppen vetenskap. Där står att universitetets forskningsresultat och forskningsdata i möjligaste mån ska publiceras med öppen licens och att data och resultat ska vara fritt tillgängliga. Flera finansiärer kräver även öppen publicering och open access blir allt vanligare internationellt.

Ett sätt att stödja forskare vid universitetet är kursen Open Science for PhD-students.

Beyza Björkman Nylén är professor i engelska och är ansvarig för doktorandkursen som ges tillsammans med universitetsbiblioteket. Hon undervisar på kursen tillsammans med Maria Almbro, Lisa Olsson och Sofie Wennström från biblioteket. Beyza Björkman Nylén berättar att den kurs som gavs vårterminen 2021 var mycket uppskattad med en stor grupp som deltog med stort intresse.

Foto: Rickard Kilström

– Efter kursen var alla doktoranderna var överens om att det inte längre går att vara forskarstuderande och planera sin forskarframtid utan kunskap om open science.

Kursen riktar sig till alla doktorander, både på Stockholms universitet och på andra lärosäten nationellt och internationellt, även om förtur ges till doktorander vid Humanistiska fakulteten.

Läs hela artikeln här

Sök kursen Open Science for PhD students senast 15 december

 

SU Dynamica är en ny publiceringsplattform där forskare på Stockholms universitet kan publicera sig öppet tillgängligt helt utan kostnad och få sina artiklar sakkunniggranskade. Artiklarna får en DOI och kommer så småningom också registreras i DiVA. Sakkunniggranskningen är öppen och plattformen matchar automatiskt inskickade manuskript med lämpliga sakkunniggranskare baserat på deras tidigare erfarenhet inom sitt kunskapsområde.

Gå direkt till SU Dynamica

Vill du veta mer om SU Dynamica? Titta på den här videon (10 minuter), där Abeni Wickham, som skapat plattformen, introducerar användare till publiceringsplattformen (på engelska).

 

Stockholm University Press (SUP) är ett forskarstyrt förlag som ger ut sakkunniggranskade böcker och tidskrifter öppet tillgängliga. I samarbete med författare och redaktörer publicerar förlaget böcker och tidskrifter inom humaniora, samhällsvetenskap och naturvetenskap.

Foto: Karl Edqvist

Fokus ligger på rigorös sakkunniggranskning, öppen tillgång och global spridning. Att tidskrifter och böcker ges ut med öppen tillgång innebär att de finns tillgängliga i digitalt format gratis. Det innebär bland annat att forskare världen över kan hitta och få tillgång till den information de behöver utan några administrativa eller ekonomiska hinder.

Som del av universitetet drivs verksamheten utan vinstintresse och med transparens. Forskare från Stockholms universitet sitter i samtliga redaktionsråd, som ansvarar för granskningens och publikationens vetenskapliga kvalitet. Alla beslut om publicering tas av förlagskommittén som består av forskare från samtliga fakulteter vid Stockholms universitet. 

Läs blogginlägget "Det oåterkalleliga skiftet till öppen vetenskap – och hur vi tillhandahåller infrastrukturen" på SUP:s blogg (engelska)

Läs en intervju med Sonya Petersson om betydelsen av kurslitteratur med öppen tillgång på SUP:s blogg (engelska)

Gå direkt till Stockholm University Press

 

I universitetsbibliotekets podd är öppen vetenskap och öppen tillgång ett återkommande ämne. Nedan är en länk där vi samlat alla avsnitt om öppen vetenskap!

Bakom bokhyllan + öppen vetenskap

 

Stöd för forskare och doktorander på SU

Är du forskare eller doktorand vid Stockholms universitet, och vill veta hur du kan arbeta i ett öppet vetenskapssystem? Då finns ett gediget stöd oavsett om det gäller hantering av forskningsdata eller vetenskaplig publicering. 

Öppna data

Huvudregeln vid Stockholms universitet är att forskningsdata ska publiceras så öppet som möjligt och så begränsat som nödvändigt, och i linje med de internationella FAIR-principerna.

SU:s forskningsdatateam hjälper dig gärna och gör även institutionsbesök och håller föreläsningar och utbildningar vid behov. 

Läs mer om forskningsdatahantering

Öppen publicering

För att medverka till forskningens utveckling och säkra din fortsatta karriär som forskare behöver du publicera dina forskningsresultat. Artiklar, böcker och forskningsdata ska så långt som möjligt publiceras med öppen tillgång. 

Via länken nedan hittar du till ett urval av de tjänster och stöd inom publicering som universitetet erbjuder. Som bland annat hur du publicerar med öppen tillgång, strategisk publicering, praktiska skrivverktyg, upphovsrätt och öppna licenser, avhandlingsstöd samt forskningsutvärdering och bibliometri. 

Läs mer om publiceringsstöd

På denna sida