Fokus just nu på adsorbenter och material för separation eller reduktion av koldioxid samt på material från biokol. Vi använder många olika metoder inklusive molekylärspektroskopi.
Vi studerar i nära samarbete med olika aktörer hur aktiverad kalksten kan användas för att minska fosforkoncentrationen i Östersjön. Projektet involverar storskalig syntes av adsorbenter samt studier i fält i Kyrkviken i Östergötland.
Vi studerar i projektet hur modifierade biokol kan bidra till bättre klimat och markbördighet än idag. Biokol kanbåde förbättra bördigheten och stödja klimatarbetet med inlagring av kol med lång halveringstid i marken och
leda till negativa utsläpp av koldioxid.
Porösa, aminerade och kolloidala vätskor har en potential till att minska energianvändningen för koldioxidinsamling jämfört med traditionella aminer i vattenlösning.
Forskningsprogrammet tar upp globala hållbarhetsutmaningar använder naturligt förekommande och kommersiellt viktiga råvaror för att utveckla smarta material för att ta bort kemiskt avfall och föroreningar från omgivande vatten och luft i miljön och industriella avloppsvatten. SU fokuserar på biobaserade membran och adsorbenter för vattenrening.