Havsforskning
Haven täcker mer än 70 procent av jordens yta. Trots det vet vi mer om rymden än av vad som händer under ytan. På Stockholms universitet pågår forskning för att upptäcka mer om havet och hur det är kopplat till mänskliga aktiviteter.
I havet finns en rikedom av miljöer, från arktiska isvidder, Östersjöns skärgårdar och tidvattensslätter utmed Europas kust, till korallrev och djupgravar som är långt djupare än Mount Everest är högt. Här finns också ofantliga havsvidder där merparten av havens produktion sker men som ändå ibland kallas marina öknar. I denna mångfacetterade miljö finns ett mycket rikt och varierande växt- och djurliv som på olika sätt anpassat sig till de skiftande miljöerna. På Stockholms universitet bedriver vi forskning som fördjupar sig i detta.

Permafrost, biogeokemi och klimatinteraktioner
Arktis värms upp 3-4 gånger snabbare än det globala genomsnittet och visar redan nu snabb upptining av land- och undervattenspermafrost, vegetationsförskjutningar, ökad kusterosion, havsis tillbakagång och förändringar i havsströmmar.
Permafrost, biogeokemi och klimatinteraktioner
Östersjöns kustzoner
Forskning vid Stockholms universitet kombinerar kunskap från geologi, oceanografi, biogeokemi, ekologi och ekonomi för en bred och tvärvetenskaplig förståelse av kustekosystemet i Östersjön och hur det påverkas av mänskliga aktiviteter, föroreningar och klimatförändringar.
Östersjöns kustzoner
