Journalistik
Journalistik är ett tvärvetenskapligt forskningsfält med en lång historia vid Stockholms universitet. Ämnet inrättades 1990 när dåvarande Journalisthögskolan slogs samman med Centrum för masskommunikationsforskning och bildade en ny institution: JMK.
Sedan dess har ämnet växt fram till en dynamisk forskningsmiljö, och utgör idag ett av fyra ben inom Institutionen för mediestudier. Vi ger idag Sveriges enda tvååriga internationella masterutbildning i journalistikstudier samt forskarutbildning inom journalistik. Många forskningsprojekt i ämnet genomförs i samverkan med forskare inom medie- och kommunikationsvetenskap vid institutionen.
Trots de senare decenniernas dramatiska förändringar i mediesystemen utgör journalistiken fortfarande den viktigaste källan för medborgarna när det gäller relevant samhällsinformation. Vår forskning synliggör hur journalistikens samhällsroller och professionella ideal skiftat över tid och i olika geografiska kontexter, ofta genom att betona journalistikens beroendeförhållanden till andra samhällsinstitutioner, politiska liksom ekonomiska. Dagens journalistikforskning vid JMK präglas av en metodologisk mångsidighet, genom vilken både kvalitativa och kvantitativa angreppssätt används, och ofta med ett särskilt intresse för det digitaliseringens konsekvenser. Hos oss befinner sig journalistikforskningen därför i gränslandet mellan samhällsvetenskapliga och humanistiska idétraditioner. Vi värdesätter dialog och samverkan med mediebranschen och allmänheten, och vi lägger stor vikt vid att integrera aktuell journalistikforskning i utbildningen av framtidens journalister.
Journalistikforskningen vid JMK bedrivs inom tre huvudområden:

Granskande journalistik, desinformation och digital källkritik
Att granska makthavare och avslöja maktmissbruk är ett av journalistikens huvuduppdrag. Vilka som utsätts för kritisk granskning liksom de metoder som används för granskande journalistik är därför ett återkommande tema i JMK:s forskning.
Granskande journalistik, desinformation och digital källkritik
Journalistik, digitala plattformar och sociala medier
Digitala plattformar har inneburit genomgripande förändringar när det gäller såväl produktion som konsumtion av journalistik. Sociala medier har idag blivit naturliga platser för framförallt ungas nyhetskonsumtion och på dessa plattformar växer ett nytt svårdefinierat nyhetsbegrepp fram.
Journalistik, digitala plattformar och sociala medier
Journalistikens samtidshistoriska utveckling
Journalistiken befinner sig i ständig förändring. För att förstå utmaningarna som dagens journalistik står inför, krävs en samtidshistorisk förståelse för det journalistiska fältets formering, professionella normer, etiska ideal och politiska och ekonomiska beroendeförhållanden.