Statistik
Statistik är vetenskapen för insamling och analys av data. I forskningen utvecklas sannolikhetsmodeller och metoder för dataanalys och kvantifiering av osäkerhet, ofta genom en kombination av matematik och avancerade datorberäkningar.
Forskare i statistik utvecklar inferensmetoder för att dra statistiskt säkra slutsatser om underliggande mekanismer från observerade data. Data ofta är behäftade med olika former av fel och en central del av forskningen fokuserar därför på datainsamlingsmetoder för förbättrad datakvalitet. Metoder för att prediktera nya data och beslutsfattande under osäkerhet är också viktiga delar av statistiken.
Statistiska metoder används inom alla empiriska vetenskapsfält, och statistikforskare arbetar därför ofta inom specialicerade delområden som ekonometri, psykometri och demografi. Statistik är också grundläggande för artificiell intelligens och maskininlärning, områden som under senare år blivit allt viktigare forskningsområden för statistiker.

Allmän statistikproduktion
Forskningsområdet innefattar en mängd delområden som t ex urvalsdragning, konstruktion av frågeformulär, integritetsskydd och intervjuarutbildning. Institutionen har en lång tradition av detta forskningsområde. Viktig aktuell litteratur på området är skriven av våra medarbetare.
Allmän statistikproduktion

Bayesiansk inferens
Bayesiansk inferens har varit på stark frammarsch de senaste 20-25 åren inom både praktisk och vetenskaplig statistik. Grundtanken är att att all inferens skall ta hänsyn till tidigare kunskaper och skall användas som en grund för beslut. På institionen har vi i många år forskat och doktorerat inom ämnet.
Bayesiansk inferens

Design av planerade försök
Planerade försök används för att undersöka en forskningsfråga, och i bästa fall visa på ett kausalt samband. Planerade försök bedrivs inom en rad områden, såsom medicin och tillverkningsindustri men kommer mer och mer till användning även inom beteendevetenskaper och ekonomi.
Design av planerade försök
