Teatervetenskap
Teatervetenskap, som även omfattar dansvetenskap och performancestudier, är en aktiv och internationellt inriktad forskningsmiljö.
Sammanfattningsvis kan fem aspekter identifieras som utmärkande för teatervetenskaplig forskning och undervisning vid Stockholms universitet:
- ett intresse för relationen mellan scenkonst och samhälle
- ett arbete med ett utvidgat teaterbegrepp
- ett fokus på kroppsliga och vokala praktiker
- en kosmopolitisk forskningsmiljö med ett internationellt sammansatt kollegium
- tvärvetenskapliga samarbeten och ett aktivt utbyte med scenkonstnärliga utbildningar

Barn- och ungdomsteater
Ett av teatervetenskapens forskningsområden är barn- och ungdomsteater. Dramatiskt innehåll, ematik och scenkonstnärlig gestaltning står i fokus för institutionens forskning, men barn- och ungdomsteater sätts även i relation till barnkulturella uttryck i bredare bemärkelse.
Barn- och ungdomsteater

Dramaturgi
Samspelet rum-kropp-text-rörelse är centrala beståndsdelar i den klassiska, moderna och den postmoderna scenkonstens dramaturgi. Detta kan byggas upp på fundamentalt olika sätt, och ett meningsskapande - abstrakt eller konkret - vänds ut mot åskådaren med en inbjudan till lek och allvar.
Dramaturgi

Opera och musikteater
Ett av teatervetenskapens och musikvetenskapens forskningsområden är opera och musikteater, som angrips från ett tvärvetenskapligt och tvärestetiskt perspektiv där samspelet mellan text, musik, iscensättning och musikaliskt-sceniskt framförande står i fokus.
Opera och musikteater
