Bloggar & poddar

Bild på man med hörlurar samt text bloggar och poddar som produceras vid universitetet

Poddar

BIld på två män med hörlurar i ett bibliotek

Bakom bokhyllan

Bakom bokhyllan är Stockholms universitetsbiblioteks podd där du möter studenter och andra på biblioteket och universitetet i nya, aktuella teman för varje avsnitt.

Avsnitten är ca 20 minuter långa och podden kommer ut på tisdagar varannan vecka. Välkommen att lyssna på Bakom bokhyllan – allt utom boktips!

Bild på kaffekopp

Bildningsmagasinet Anekdot och Bildningspodden

Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen.

Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna.

Bild med text 100 år av historia

Hundra år av historia

Historiska institutionen firar att det är hundra år sedan historieämnet fick sin första professur och regelbunden undervisning startade vid Stockholms högskola (numera Stockholms universitet).

Men vad har hänt inom ämnet under hundra år? Och vad gör vi just nu på Historiska institutionen? Emmy Atterving och Oscar Nygren guidar genom aktuell forskning och äldre historia.

Bild på två personer samt text Juridikpodden

Juridikpodden

Mårten Schultz och Tove Lindgren diskuterar mer och mindre aktuell juridik etcetera.

Bild på Malin Dahlström och Lisa Gannå i studion

NC-podden

Malin Dahlström och Lisa Gannå är medarbetare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk. Under hösten 2018 arbetar de deltid som sfi-lärare på en undersköterskeutbildning med integrerad sfi för elever på studieväg 2. Podden följer deras arbete med att pröva ut och utveckla en didaktisk modell för hur lärare kan arbeta med nyanlända elever som är nybörjare i språket och går en yrkesutbildning på gymnasial nivå.

Bild på Svart hög hatt

Professor Magenta

”Professor Magenta är en gränslös naturvetenskapspodcast på svenska. Varje avsnitt har ett naturvetenskapligt tema, som vi undersöker ur olika synvinklar. Vi gör detta genom att intervjua forskare inom olika discipliner och konstnärer.

Vi vill gå in på djupet och samtidigt vidga perspektivet!”

Scenpodden

Scenpodden tar under våren upp många intressanta ämnen. Det har tex samtalats om improvisationsteater, nycirkus och mode. Under scenkonstbiennalen kommer ett program av scenpodden med ämnet länsteater att livesändas i Sundsvall.

Håll utkik efter nya program varannan fredag.

Bloggar

Bild på pengar

Ekonomistas

Ekonomistas består av sex forskare i nationalekonomi som brinner för saklig samhällsdebatt och nationalekonomisk forskning. Ekonomistas har ingen gemensam politisk uppfattning och varje skribent står enskilt för sina inlägg.

De åsikter vi för fram sammanfaller inte nödvändigtvis med de organisationer vi tillhör.

Bild på Michelle McCrackin

Elemental

Baltic Eye is a team of independent scientists and communication experts who analyse and synthesise scientific research on the Baltic Sea - and communicate it to the stakeholders in society.

BIld på Fysikern Peter Reinhed med en partikelaccelerator

Fysikums blogg

Institutionen för fysik bloggar om vetenskap, forskning och livet vid Fysikum.

Bild på Sofia Wikström

Kustmiljöbloggen

Det här är en blogg om livet i svenska hav och hur vi människor använder havet. Om forskning som fascinerar och forskning som har relevans för förvaltningen av våra hav. Men också vad jag, i min forskarvardag, plockar upp av vad som diskuteras i samhället.

Bild på Specialpedagogiska Institutionen

Lek och språk

I bloggen Lek och Språk- Forskning om specialpedagogiska insatser i förskola skriver om vad vi gör och berättar om vad som händer i detta forskningsprojekt, om aktuella aktiviteter, konferenser och evenemang.

I projektet deltar flera kollegor, forskare, doktorander och specialpedagoger.

Bild på logotyp Oskar Klein Centre

Oskar Klein Centre blog

The Oskar Klein Centre (OKC), named for the late outstanding theoretical physicist from Stockholm University, combines particle physicists, cosmologists, and astrophysicists from the Departments of Physics and Astronomy at Stockholm University and the Department of Physics at the Royal Institute of Technology.

Bild på Magnus Nermo

Socio(b)log

Socio(blog) is a research blog in Sociology and Demography, run by the Department of Sociology, Stockholm University.

Bild på bokryggar

Stockholm University Press Blog

Do you want to learn more about Open Science, Open Access, copyright and open data regarding scientific publishing? You’ve come to the right place. We are a part of Stockholm University Press and Stockholm University Library.

Our ambition is to be a publisher in the forefront and we want to contribute to national and international discussions about Open Access, open data and copyright. Mainly in Sweden but also in other parts of the world. We are dedicated to make scientific research available and support our authors to increase the dissemination and use of their research. We also provide news and knowledge around the fields in the digital scholarly publishing.

Bild på tång

Tångblogen

Det här är bloggen där du kan läsa om den forskning som vi bedriver om tång i Östersjön vid institutionen för ekologi, miljö och botanik samt vid Östersjöcentrum, bägge vid Stockholms universitet.

Här kommer vi berätta vad vi gör, spännande resultat och annat smått och gott.

Vårt mål är att alla ska kunna ta till sig vår information och bli nyfikna på att veta mer om tång.

Bloggar och poddar

E-post: redaktion@su.se