Stockholms universitet

Forskningen inom Asiens språk och kulturer har sin grund inom humaniora med fokus på Japan-, Kina- och Koreastudier.

Forskningen omfattar bland annat litteraturvetenskap, religion, kultur och estetik, samhälle, politik, historia, miljöhumaniora, mänskliga rättigheter, lingvistik och översättning.

Litteraturvetenskap är ett av huvudforskningsämnena inom Asiens språk och kulturer. Några forskare ägnar sig åt klassisk litteratur, men de finns också de som arbetar med förmodern och samtida litteratur. Det är inte ovanligt att forskningen bedrivs inom ämnesöverskridande forskningsfält som historia, kultur, genusvetenskap och lingvistik.

Kultur och estetik är ett brett forskningsämne inom Asiens språk och kulturer. Våra forskare studerar allt från traditionell populärkultur, mangastudier och bildkonst till musikvetenskap, konsthistoria och digital humaniora. Forskningen är främst representerad i Japans språk och kultur, men också till viss del i Kinas språk och kultur.

Samhälle, politik och historia är ett forskningsområde som närmar sig samhällsvetenskap, men med en stark grund inom humaniora. Forskningen som bedrivs vid institutionen innefattar mänskliga rättigheter, migration, identitet, etnicitet, diaspora och minoriteter, samt internationella relationer och religionshistoria.

Inom lingvistik och översättning bedrivs forskning om andraspråksinlärning, filologi och fonetik och översättning av litteratur. Lingvistik och översättningsforskning är representerad i alla kultur- och språkområden.

 

Forskning
På denna sida

Japans språk och kultur

Red torii gates at Fushimi in Kyoto

Kinas språk och kultur

Zhangjiajie Mountains, China

Koreas språk och kultur

Seoul, South Korea