Stockholms universitet

Kungen 50 år på tronen - en vetenskaplig soaré om monarkins magi, mening och makt

Evenemang

Datum: söndag 10 september 2023

Tid: 17.00 – 21.00

Plats: Livemodern, Cirkus

Vilka sociala, politiska och kulturella konsekvenser har vår monarki? Söndagen den 10 september intar sex forskare och två skådespelare scenen Livemodern på Cirkus i Stockholm för att belysa vårt statsskick från olika håll och göra dess verkningar lite tydligare.

Föreställningen har arbetats fram av forskarna och skådespelarna tillsammans, under ledning av dramaturgen Magnus Lindman. Den består av kortare föreläsningar med olika perspektiv på monarkin, interfolierade med fördjupande och gestaltande illustrationer av forskningsresultaten. Den är cirka två och en halv timme lång.

Drottningholm. Foto: Arek Socha / Pixabay
 

Föreläsningar och forskare

Emil Edenborg. Foto: Henning Brüllhoff.

Den queera kungligheten. Om monarkin och hbtq-kulturen

Emil Edenborg är statsvetare och docent i genusvetenskap vid ERG. I sin avhandling analyserade han narrativ om nationell tillhörighet, kön och sexualitet i ryska medier. Han har skrivit om svensk säkerhetspolitik ur ett queer och HBTQ-perspektiv och intresserat sig för de visuella och symboliska dimensionerna av gränser och säkerhet. Emils forskning återfinns i tidskrifter som Global Studies Quaterly, Cooperation and Conflict och Lambda Nordica.

Mattias Frihammar. Foto: Henning Brüllhoff.

Den kungliga servetten. Kunglighet som social konstruktion

Mattias Frihammar är docent i etnologi vid ERG. Doktorsavhandlingen Ur svenska hjärtans djup. Reproduktion av samtida monarki (Carlsson 2010, i nytryck 2021) är en etnografisk studie av hur samtida kunglighet gestaltades under 2000-talet första årtionde. Utifrån ett maktkritiskt perspektiv har han publicerat ett antal artiklar på teman som kunglighet och vanlighet, kunglighet och idrott och kunglighet och kärlek.

My Hellsing. Foto: Lina Nilsson.

I de kungliga arkiven. En historikers metareflektion

My Hellsing är historiker vid Historiska institutionen med monarkins historia som specialområde. Den har hon bland annat behandlat i sin avhandling Hedvig Elisabeth Charlotte. Hertiginna vid det gustavianska hovet, och i innevarande VR-projekt ”Gestalta kunglighet till vardags: Svensk monarki 1818–1973”. Hon har även medverkat i en stor mängd forskarantologier rörande olika aspekter av kunglighet.

Maria Wendt. Foto: Gabriel Holmbom.

Monarkin, militären och de kungligas roll i militarismen

Maria Wendt är docent i statsvetenskap vid Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer. Hennes forskning innefattar feministiska och nationskritiska perspektiv på svensk demokrati och medier, till exempel i boken Politik som spektakel: Almedalen, mediemakten och den svenska demokratin (Atlas, 2012). Hon har publicerat flera internationella artiklar om säkerhet, våld och minnesskapande.

Kristina Jerner Widestedt. Foto: Bart van der Gaag.

Monarkin och media. En dialog om ett symbiotiskt förhållande

Kristina Jerner Widestedt är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid JMK. Hon forskar sedan länge om maktförhandlingar mellan kungahus och nyhetsmedier och villkor för kommunicerande av den kungliga symboliska makten. Nu arbetar hon med en jämförande kartläggning av de nordiska kungahusens användning av sociala medier utifrån argumentet att det nya sociala medielandskapet i grunden förändrat förutsättningarna för relationen mellan kungligheter, medier och allmänhet.

Cecilia Åse. Foto: Maria Skuldt.

Monarkin, politiken och den kungliga magin

Cecilia Åse är statsvetare och professor i genusvetenskap vid ERG. Hon kom 2009 ut med den uppmärksammade boken Monarkins makt. Nationell gemenskap och svensk demokrati (Ordfront) där monarkin och författningsutvecklingen analyserades ur ett genus och nationsperspektiv. Hon har fortsatt att undersöka genus och nation, bland annat i relation till militär död och säkerhetspolitik i volymen Gendering Military Sacrifice (Routledge 2019, med Maria Wendt).

 

Skådespelare

Ellen Jelinek. Foto: Milla Sterner.

Ellen Jelinek tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon har medverkat i bland annat Måsen, Den girige,  Körsbärsträdgården, Den lilla sjöjungfrun, Misantropen, Fanny och Alexander och Farliga förbindelser.

Hon har arbetat på Teater Västmanland och gjorde sin praktik på Stockholms stadsteater i Som ni vill ha det och på Soppteatern i Familjen Bra.

På film och i tv har man bland annat kunnat se henne i Harrys döttrar, Underbar och älskad av alla, Cockpit, Hinsehäxan, Morden, Äkta männsikor och En pilgrims död.

Tanja Lorentzon. Foto: Andreas von Gegerfelt.

Tanja Lorentzon tillhör Dramatens fasta ensemble och har bland annat medverkat i Törst, sin egna monologföreställning Mormors svarta ögon (som även sändes i SVT), Under hallonbusken, Fanny och Alexander och Svarta djuret sorg.

På Teaterhögskolan medverkade hon i slutproduktionerna En uppstoppad hund och Yttersta gränsen.

I tv har man bland annat kunnat se henne som Lovisa i SVT:s juldrama 2005 om Lovisa och Carl Michael Bellman och Bror och Syster. Hon medverkade även i filmatiseringen av Flickan som lekte med elden.

Magnus Lindman. Foto: Mats Bäcker.
 

Dramaturg

Magnus Lindman är verksam som dramaturg på Folkteatern i Göteborg, Folkoperan i Stockholm och Sveriges Radio Drama. Han är även verksam dramatiker och översättare och arbetar både med scen- och musikteater på många av landets scener.

 

Finansiering

Föreställningen har arbetats fram i ett samarbete mellan Stockholms universitet och Dramaten och har fått finansiering av Black box SU och Lars Salviusföreningen.

 

Biljetter

Biljetter säljes via Cirkus webbplats.