Axel Gagge - doktorand på Fysikum som kombinerar fysik och konst
- Jag använder mig mycket av teckning när jag ska förstå begrepp i fysik och matte. Det var ganska naturligt för mig att använda mig av verktyg som matematik och programmering i mina metoder, men också att blanda in fysikens frågeställningar i studierna på Kungliga Konsthögskolan. Han läste en kandidat och master i fysik på Fysikum. Axel disputerade i teoretisk fysik och avhandlingens titel var: Triptyk av kvantmateria i en dimension .
Kan du berätta om hur du kom in på fysik?
— Jag har alltid varit väldigt intresserad av fysik och matematik eftersom det både handlar om det exakta och om det filosofiska. Jag läste en kandidat och master på Stockholms Universitet, jag tycker att det var en bra balans mellan det ingenjörsmässiga och det filosofiska under utbildningen! Mitt kandidatarbete handlade om supernovor, men sen kom jag in på programmering den kondenserade materiens fysik vilket verkligen inspirerade mig! Jag tycker det är spännande hur även avancerad kvantteori kan vara byggd på tumregler och insikter kom kommer från erfarenhet. Fysiker bryr sig mer om hur matematiken fungerar för att beskriva verkligheten och lämnar matematiker att visa att deras försök faktiskt går ihop även från ett formellt matematiskt perspektiv. För mig är datorer också något som verkligen är nödvändigt för att föra teoretisk fysik framåt, och det var en rolig utmaning att arbeta med komplexa algoritmer.
Berätta om din konstnärliga utbildning som du studerat parallellt med fysik
— Jag var lika intresserad av teckning och estetik som av fysik och har många vänner som håller på med konst. Jag använder mig mycket av teckning när jag ska förstå begrepp i fysik och matte. Ibland kan fysikvärlden kännas väldigt trång och jag kände ibland det som att det inte fanns plats för olika sorters människor. Fortfarande är det rätt stor obalans i vilka människor och personligheter som får plats i fysiken, även om det blir bättre! Därför var det väldigt roligt när jag kom in på Kungl. Konsthögskolan, som är en liten, exklusiv och väldigt bra konstutbildning. Det var ganska naturligt för mig att använda mig av verktyg som matematik och programmering i mina metoder, men också att blanda in fysikens frågeställningar om världen.
Vad har du för framtidsplaner?
— Jag vill fortsätta vara en del av fysikcommunityt men på mitt eget sätt. Jag samarbetar redan med forskare för att hjälpa dem att använda konstens erfarenhet av att både ifrågasätta bilder och skapa nya bilder, som kan hjälpa oss att göra vetenskap sinnligt tillgänglig. Jag tror att den sinnliga upplevelsen spelar en viss roll för forskning! Dessutom är det en del av universitetens uppdrag att kommunicera forskning till allmänheten. Jag tror också att fysiken kan lära konsten massor av saker och vice versa, det finns en olycklig spricka mellan humaniora och vetenskap som jag tror vi borde motverka.
Vilka råd har du till studenter som vill studera fysik?
— Följ din egen passion! Försök inte vara någon annan än du är. Försök inte heller vara bäst, för det är inte så kul i längden. Fysik är sprängfyllt med intressanta ämnen du kan specialisera dig i. Och om du gillar att prata, skriva, måla, spela, dansa, så kanske du kan kombinera det med ditt intresse för fysik?
Mer information
Kandidatprogrammet i fysik på Fysikum (180p)
Masterprogram i fysik på Fysikum (120p)
Våra övriga utbildningar i fysik
Senast uppdaterad: 19 juni 2023
Sidansvarig: Gunilla Häggström, Kommunikatör, Fysikum