Kandidatprogram i fysik
Att studera fysik är för dig som vill förstå hur naturen fungerar från minsta kvark till det oändliga universum. Våra forskare blir dina lärare och efter utbildningen kan du välja mellan ett stort antal yrken.
När du studerar fysik får du möjlighet att både studera ditt favoritämne och förbereda dig för arbetslivet. Du får lära dig om den klassiska fysiken, så som mekanik, ellära och värmelära. Du får också grunderna inom den moderna fysiken; relativitetsteori och kvantmekanik. Under utbildningen lär du dig att utvärdera dina kunskaper, lösa komplexa problem och arbeta med egna projekt. Du får tillämpa fysiken både praktikskt, genom experiment, och genom teori och matematik. Allt det här gör dig väl förberedd för arbetslivet och du kommer tillhöra en exklusiv grupp på arbetsmarknaden.
Fysiker - en exklusiv grupp på arbetsmarknaden.
Efter att du läst vårt Kandidatprogram i fysik kan du också läsa vidare inom pedagogik och sen bli legitimerad lärare i fysik och matematik på antingen högstadiet eller gymnasiet.
Kandidatprogrammet i fysik - studiegång ämneslärarutbildning.
Forskargrenen i fysik
Forskargrenen är ett tillval på programmet där du läser extra kurser på kvällstid. Målet är att få en fördjupning i fysik, problemlösning och redan tidigt i utbildningen få en forskningsanknytning. Fäll ut och läs mer.

Forskargrenen vänder sig till dig som är intresserad av forskning och söker extra utmaning i dina studier. Genom att följa forskargrenen får du närmare kontakt med de forskargrupper som finns på Fysikum. Forskargrenen går parallellt med Kandidatprogrammet i fysik under de två första åren.
- Termin 2: I kursen Kvantfysikens principer (FK2003) introduceras du till kvantfysik ett år innan du läser det på programmet. Kursen går under hela vårterminen på 1/4-fart.
- Termin 3: I kursen Introduktion till fysikforskning (FK4028) får du prova att angripa och lösa problem från aktuell forskning. Kursen går på 1/2-fart med start andra halvan av höstterminen.
- Termin 4 eller termin 6: En kurs på avancerad nivå.
- Termin 4 eller 5: I kursen Forskningspraktik i fysik (FK5032) får du möjlighet att utföra forskningspraktik i någon av forskargrupperna som finns på Fysikum. Kursen ges på 1/4-fart under hela terminen.
Efter avklarade kurser får du som student ett intyg på att du har gått forskargrenen. Alla kurser ger högskolepoäng och kurserna kan användas som valbara kurser i Kandidatprogrammet i fysik eller i något av våra masterprogram. Forskargrenen vänder sig främst till studenter som läser Kandidatprogrammet i fysik, men studenter som läser Kandidatprogrammen i astronomi, meteorologi, ocaenografi och klimatfysik eller Sjukhusfysikerprogrammet är också välkomna att anmäla sig.
Antagning
Du söker till Kandidatprogrammet i fysik (eller något av våra andra tre program ovan) och när du är antagen kan du anmäla intresse. Vi kommer under andra halvan utav den första terminen i utbildningen besöka en föreläsning och berätta mer, och ta emot anmälningar. För att få läsa alla kurser på forskargrenen måste du klara alla ordinarie kurser.
Det går även bra att gå kurserna som fristående kurser om man inte är intresserad av gå hela forkargrenen.
Kontakt
Chad Finley ansvarar för koordineringen av forskargrenen, e-post: cfinley@fysik.su.se
-
Programöversikt
Programmet består av tre års heltidsstudier, 180 högskolepoäng, och leder fram till en kandidatexamen i fysik. Under de två första åren läser du kurser i fysik parallellt med kurser i matematik. Du kommer även få lära dig grunderna i programmering, statistik och numeriska metoder. Dessa kunskaper är en förutsättning för att kunna analysera och utföra beräkningar på t.ex. mätdata i fysikaliska experiment. De är även användbara inom många delar utav samhället och kommer vara till stor nytta i din framtida karriär. Det tredje och sista året fördjupar du dig i den moderna fysiken, med kurser i atom-, molekyl- och subatomär fysik samt kondenserad materia.
Översiktsschema - kandidatprogrammet i fysik. (112 Kb)
År 1
Klassisk fysik, 30 hp, FK3014
Matematik I, 30 hp, MM2001År 2
Programmering, numeriska metoder och statistik för fysiker, 15 hp, FK4026
Matematik II - Analys, del A, 7,5 hp, MM5010
Matematik II - Analys, del B, 7,5 hp, MM5011
Matematik II - Linjär algebra, 7,5 hp, MM5012
Elektromagnetism och vågor, 7,5 hp, FK5019
Experimentell fysik, 7,5 hp, FK5021
Kvantmekanik, 7,5 hp, FK5020År 3
Studiegång fysik:
Atom- och molekylfysik, 7,5 hp, FK5023
Kärn- och partikelfysik, astrofysik och kosmologi, 7,5 hp, FK5024
Statistisk mekanik och kondenserad materia, 7,5 hp, FK5025
Projekt inom experimentell modern fysik, 7,5 hp, FK5026
Avancerad kvantmekanik, 7,5 hp, FK5027
Valfri kurs 7,5 hp
Fysik, självständigt arbete, 15 hp, FK6002Studiegång ämneslärarutbildning:
Kandidatprogrammet i fysik - studiegång ämneslärarutbildning.
Självständigt arbete
Under programmets sista termin utför du ett examensarbete (Fysik, självständigt arbete, 15 hp, FK6002). Det ger dig möjligheten att gå på djupet i ett specialiserat område inom fysiken och också få din första erfarenhet av att genomföra ett forskningsprojekt. Arbetet utförs oftast inom en av Fysikums forskningsavdelningar, men det går också att utföra sitt examensarbete externt på ett annat universitet eller i ett företag.
-
Så ansöker du
Ansökan görs via antagning.se.
Programmet startar en gång per år, hösttermin, och ansökan görs under mars och april.
Viktiga datum för ansökan och antagning.
Du kan öka dina chanser att bli antagen genom att skriva Matematik- och fysikprovet. För att provresultatet ska räknas krävs att du får minst 30 poäng. Läs mer om provet och anmäl dig på: www.matematik-och-fysikprovet.se
Vill fräscha upp eller fördjupa dina matematikkunskaper inför universitetsstudier?
-
Mer information
Vidare studier
Många som läser hos oss är intresserade av att fortsätta sina studier efter en kandidatexamen. Med en kandidatexamen i fysik är du behörig att söka ett av våra masterprogram: beräkningsfysik, fysik eller teoretisk fysik. Det är dessutom möjligt att läsa masterprogram i närliggande ämnen såsom medicinsk strålningsfysik, astronomi, meteorologi eller miljövetenskap. Vill du bli lärare kan du läsa vidare inom pedagogik, Kompletterande Pedagogisk Utbildning (KPU).
Eftertraktade inom högteknologiska branscher
Fysiker är eftertraktade inom alla branscher som ägnar sig åt högteknologisk forskning och utveckling; exempelvis inom telekom, fordonsindustrin och annan verkstadsindustri. Efterfrågan finns inom såväl näringslivet som myndigheter, t.ex. försvaret eller på universitet och högskolor. Fysiker arbetar inom en mängd områden såsom inom data och elektronik, material-, bio-, energi- och processteknik, astronomi, meteorologi och kärn- och strålningsfysik. Även inom informationsteknologi, ekonomi och försvar behöver man dem som kan hantera omfattande beräkningar och komplexa modeller.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Stefan Sigurtsson, tidigare fysikstudent
Stefan Sigurdsson - Foto privatDet är ovärderligt att ha någon att diskutera med...
Stefan har läst både kandidat- och masterprogrammet i fysik vid Fysikum. Under studietiden var han också drivande i studentföreningar.
Bee Crinnion, fysikstudent
Bee Crinnion, fysikstudent och en av våra studentambassadörer... redan från första dagen på programmet kändes det bra - samma känsla som när jag kom till Sverige och insåg att nu jag hade hamnat rätt!
Bee kom från England till Sverige 2017 och studerar astronomi och fysik på kandidatprogrammet.
Möt våra lärare
Våra forskare är dina lärare. Du som student har alltså möjligheten att ha nära kontakt med den senaste forskningen.
Emil Johansson Bergholtz blev fysiker tack vare forskargrenen
Professor Emil Johansson Bergholtz outside AlbaNova where Fysikum is located. Photo: Gunilla Häggström...jag är intresserad av att förstå olika sätt att ta sig an problem.
David Marsh är forskare i astropartikelfysik
David Marsh, Assistant Professor, Fysikum. Photo: Gunilla HäggströmAstropartikelfysik och kosmologi är fält där det hänt otroligt mycket de senaste åren.
David Marshs arbete inom teoretisk astropartikelfysik.
Sara Strandberg: Vad är mörk materia?
Sara Strandberg är forskare på CERN och är en av våra lärare.
-
Kontakt
Utbildningskoordinator- Besöksadress
AlbaNova, B4:1045
Plan 4, bredvid studentexpeditionen.
- Möten online
Vi har även möjlighet att ha videomöten online, men då endast förbokade tider.
- Mottagningstider
Drop-in varje helgfri tisdag och torsdag 12:30-13:30.
- Telefontider
Helgfria vardagar 09:00-15:00.
- Avvikande mottagningstider
Stängt pga Påsk, åter tisdag 22 april. Drop-in inställt den 5-14 maj.Torsdag den 5 juni, drop-in flyttat till kl. 12-13.