Masterprogram i miljövetenskap - atmosfär, biogeokemi och klimat
Samhället står inför miljöutmaningar som kräver brådskande och storskaliga insatser. Runt om i världen hanteras dessa utmaningar av myndigheter, organisationer, media, företag, skolor och forskningsinstitut. De har alla ett behov av expertis som grundar sig i en gedigen utbildning.
Masterprogrammet i miljövetenskap - atmosfär, biogeokemi och klimat ger dig ett miljövetenskapligt perspektiv på dagens stora miljöutmaningar som luft- och vattenföroreningar och klimatförändringar, och förbereder dig för att kunna bidra med potentiella lösningar.
Det miljövetenskapliga perspektivet innebär förståelse för hur de storskaliga cyklerna av exempelvis kol (CO2, CH4 och sotkol/sotaerosoler etc.) är sammanflätade med utsläpp av sådana föroreningar som växthusgaser och aerosoler samt med andra typer av störningar såsom förändring av markanvändningen. Detta resulterar i mänsklig miljöpåverkan i form av allt från klimatförändringar till försämring av luft- och vattenkvalitet, vilket i sin tur kan ge upphov till återkopplingseffekter och därmed påverka hur jordsystemet fungerar (t.ex. förändra kolcykeln och näringsdynamiken, orsaka övergödning och försurning av sjöar/hav). Som student på masterprogrammet i miljövetenskap med fokus på atmosfär, biogeokemi och klimat vid Stockholms universitet kommer du att få förståelse för hur dessa komplexa system fungerar och du kommer att bli rustad för att bidra till lösningar på dagens och framtidens miljöproblem.
Du kommer att lära dig
I detta program kommer du att lära dig om atmosfärs- och landssystems sammansättning och funktion, samt om samspelet mellan dem genom bland annat transport, energibalanser och vatten- och kolcykler.
En central del av programmet är att förstå hur naturliga system utsätts för störningar och vad som kan göras åt det. Till exempel: Vilka typer av utsläpp utgör föroreningar i luft och vatten? Vilka effekter har växthusgaser och aerosoler? Vilka är bevisen på att människan orsakar klimatförändringar och hur påverkar de människor och natur? Vad kan samhällen göra för att anpassa sig till klimatförändringar?
Undervisning:
I programmet används en mängd olika undervisningsformer: föreläsningar av kända forskare inom miljö- och atmosfärvetenskap, uppgifter individuellt och i grupp, ”omvända klassrum” (studenter lär varandra under mentors handledning), laboratorieexperiment, modellering och simuleringar, fältutflykter, mark-, vatten- och luftprovtagning samt aktuella analysmetoder.
-
Programöversikt
Den grundläggande strukturen för Stockholms universitets masterprogram i miljövetenskap: atmosfär, biogeokemi och klimat.
År 1
Obligatoriska kurser, 60 högskolepoäng
HöstterminLarge-scale Challenges for the Environment and Climate, (MI7014) 15 credits
Atmosphere-Biogeosphere-Climate Change, (MI7016) 15 credits
VårterminEnvironmental Biogeochemistry, (MI8017) 7.5 credits
Atmospheric Chemistry and Physics (MI7022), 7,5 credits
Laboratory Methods in Environmental Science (MI7023), 7.5 credits
Environmental Field Studies, (MI8021) 7.5 creditÅr 2
Hösttermin
Självständigt arbete; välj mellan 60, 45 och 30 hp självständigt arbete:
* självständigt arbete 60 hp eller
* valfria kurser 15 hp + självständigt arbete 45 hp eller
* valfria kurser 30 hp (+självständigt arbete 30 hp på vårterminen)Valfria kurser:
Climate Change Solutions (MI2006) 7,5 credits
Decision-making and Environmental Risks (MI8025) 7,5 credits
Air Quality - from emissions to impacts (MI7026) 7,5 credits
Aerosols, Clouds and Climate (MI8026) 7,5 credits
Data Analysis and Model Evaluation Tools in Environmental and Climate Science (MI7025), 7,5 hpVårtermin
Självständigt arbete 30 - 60 hp
Varje termin är indelad i fyra delar: A, B, C and D. Läs mer om terminstiderna.
-
Så ansöker du
Svara på ditt antagningsbesked!
Ansökan, antagning och viktiga datumFörsta antagningsomgången:
För att bekräfta att du vill behålla din plats, skicka ett e-postmeddelande till admission@aces.su.se. Om du inte gör det senast sista svarsdag förlorar du den plats du har blivit antagen till eller fått en reservplats plats.
Andra antagningsomgången:
Om du har blivit antagen eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Det gör du på Mina sidor på antagning.se, där du också tackar nej till de utbildnings- eller reservplatser du inte är intresserad av. -
Möt oss
Miranda Nilsson
För Miranda Nilsson var det inga problem att få jobb efter studierna. Praktikarbetet under sista året av masterprogrammet i miljövetenskap ledde till fast anställning som miljökonsult när examensarbetet var klart. Läs mer om Miranda här
Möt våra studenter
Julia Asplund
”The department has a nice vibe and professors and researchers are very accessible when you want to talk to them about research.”
Julia has a background in Physics and she is doing a 45 credits thesis entitled “Evaluating Estimates of Urban Aerosol Emissions”
Bernd Wendler“People come from all sorts of disciplines which makes our discussions very inspiring and interesting”.
Bernd has background in engineering and he is doing a 60 credit Master thesis entitled “Susceptibility of Soil Organic Carbon Mineralization in Northern Circumpolar Permafrost Peatlands to Plant-induced Priming”
-
Arbetsmarknad och karriär
ABC-programmet kommer att introducera dig för flera relevanta myndigheter och aktörer som hanterar miljö- och klimatfrågor, i syfte att hjälpa dig att bygga upp ett yrkesnätverk.
Programmet förbereder dig för arbete både inom miljöförvaltning och som konsult, i privat sektor eller inom myndigheter, eller för en karriär inom forskning. -
Kontakt