Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i beräkningsfysik

I masterprogrammet i beräkningsfysik lär du dig omvandla en matematisk modell av ett fysikaliskt fenomen till ett robust datorprogram och hur du analyserar resultaten från dina beräkningar. Du kommer att studera kurser i programmering, matematiska och numeriska metoder och fördjupa dina kunskaper inom fysiken.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - program

Alla antagna till Fysikums utbildningar får ett välkomstbrev av oss via e-post. Där finns viktig information inför dina studier. Har du inte fått mailutskicket senast i början av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

På Fysikum inleds varje program med ett obligatoriskt upprop. Mer detaljerad information om uppropet får du via e-post. Planerar du att påbörja utbildningen men av någon anledning inte kan delta vid uppropet, kontakta vår studievägledning, annars riskerar du att förlora din plats. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Val av kurser inom program

Är du antagen till ett program hos oss blir du automatiskt antagen till höstens obligatoriska kurser inom programmet. Information om vilka kurser om ingår i programmet finns längre ner på denna sida. Du kommer även få information om detta via e-post. Har du valbara kurser under hösten inom ditt program kommer du behöva välja kurser vid terminsstarten. Information om detta ges vid upprop.

Registrering

Du som är antagen till ett program hos oss kan själv registrera dig på de inledande kurserna i programmet med hjälp av ditt universitetskonto. Om annat gäller framgår det i vårt välkomstmail. Har du problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan påbörja utbildningen. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan första kursen inom programmet startar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på ett program? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter terminen börjat.

Hitta till Fysikum

De flesta av Fysikums kurser hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH. Undantaget är kurser inom ämnet medicinsk strålningsfysik där kurserna går på Campus Karolinska sjukhuset. Enstaka kurser ges också i samarbete med KTH eller andra institutioner och detta står då tydligt på kursens hemsida.

Hitta till AlbaNova.

Hitta till Campus Karolinska sjukhuset.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Detta tvååriga program ger dig avancerade kunskaper och breda förmågor att applicera numeriska metoder och moderna beräkningstekniker på olika typer av fysikaliska problem. Du fortsätter fysikstudierna genom avancerade kurser inom klassisk och modern fysik. Inom programmet erbjuds du obligatiriska kurser i fysikens matematiska metoder, programmering i högnivåspråk och numeriska metoder. Detta följs av avancerade kurser i statistisk fysik och i kursen i beräkningsfysik lär du dig använda programpaket i form av numeriska kataloger för att modellera fysikaliska fenomen. Under andra året väljer du om du vill fördjupa dig i ämnen såsom kvantkemi, kondenserade materiens fysik, analytisk mekanik, numeriska metoder, maskininlärning eller hur stora parallella datorer används.

Programmet avslutas med ett mastersarbete där du tillämpar dina fysik- och modellbyggarkunskaper på realistiska problem från modern fysikforskning. Med handledning från erfaren forskare i beräkningsfysik kommer du utbildas i att planera, utföra och redogöra ett forskningsprojekt. Vi erbjuder möjligheten att utföra långa examensarbetem, upp till ett år, antingen inom en av våra forskningsavdelningar, eller på ett företag utanför universtetet, vilket kan ge dig en direktkontakt med näringslivet.

 • Programöversikt

  Programmet omfattar två års heltidsstuder (120 hp). Det avslutas med ett examensarbete motsvarande 30, 45 eller 60 hp. Inom programmet har du stor frihet att välja de kurser som passar just dina intressen och fysikprofil. Det finns också utrymme att bredda din kompetens till följd av ett stort antal valfria kurser.

  Obligatoriska kurser

  Beräkningsfysik, 15 hp, FK8029

  Fysikens matematiska metoder, 7,5 hp, FK7048

  Numerisk analys II, 7,5 hp, DA5001

  Programmeringsteknik II, 7,5 hp, DA4007

  Simuleringsmetoder i statistisk fysik, 7,5 hp, FK8028

  Statistisk fysik, 7,5 hp FK7058

   

  Valfria kurser

  För att ge dig möjlighet att anpassa programmeter efter dina intressen och behov erbjuds du välja valfria kurser. De flesta valfria kurserna läses under andra året och utgör ungefär en halv termin. Nedan finns en lista med förslag på kurser:

  Analystisk mekanik, 7,5 hp, FK7049

  Kondenserade materiens fysik, 7,5 hp, FK7060

  Elektrodynamik, 7,5 hp, FK7045

  Introduktion till kvantinformation och kvantdatorer, 7,5 hp, FK7052

  Maskininlärning för fysiker och astronomer, 7,5 hp, FK7068

  Kvantkemi, 15 hp, FK7059

  Vi rekommenderar också avancerade kurser i datavetenskap som ges av Matemtiska institutionen. Välj aktuell termin och se sedan under datalogi. Du kan ockå läsa några kurser på grundläggande nivå (maximalt 30 hp) i t.ex. datavetenskap.

   

   

  Självständigt arbete

  Examensarbetet utför du i regel under andra året, men det kan påbörjas när du har avklarat 45 hp av avancerade kurser i fysik. Projektet är ofta 45 hp, men även projekt på 60 eller 30 hp är möjliga. Flera forskningsavdelningar på Fysikum arbetar inom beräkningsfysik och kan erbjuda projekt. Det är också möjligt att utföra ditt projekt inom industrin eller på en annan institution, så länge som projektet uppfyller kraven på ett examensarbete inom beräkningsfysik. 

 • Så ansöker du

 • Mer information

  Innan du kan bli antagen till något av masterprogrammen i fysik rekommenderar vi att du har läst en eller flera kurser som behandlar följande delar inom kvantmekaniken:

  • grundläggande begrepp och metoder inom icke-relativistisk kvantmekanik
  • vågfunktionen och dess tolkning
  • Schrödinger- ekvationen
  • osäkerhetsprincipen
  • operatorer
  • endimensionella potentialer
  • fria partikeln
  • harmoniska oscillatorn och stegoperatorer
  • matrisrepresentation
  • Schrödingerekvationen i tre dimensioner
  • väteatomen
  • Dirac-notation
  • rörelsemängdsmoment, spinn och stegoperatorer
  • Pauliprincipen och mångpartikelsystem, särskilt atomer
  • tidsoberoende störningsteori med tillämpning på finstruktur och Zeeman-effekt
  • variationsprincipen
  • strålningsemission och –absorption
 • Möt oss

  Se vårt Webinarie om alla våra Masterprogram i fysik. Där berättar programansvarig om programmets innehåll, forskningen kopplat till programmet, blandat med intervjuer med våra studenter och alumner. Webinariet finns samlat på Stockholms universitet centrala hemsida för Webinars on-demand about our Master’s programmes (sidan är på engelska). Webinariet heter "Master's Programmes in Physics".

 • Arbetsmarknad och karriär

  Med denna examen kommer du att ha moderna, uppdaterade kunskaper inom fysik och beräkningsvetenskap. Din förmåga att förstå, analysera och översätta en mängd olika problem till datormodeller efterfrågas i högteknologiska industrier och forskningsföretag och en stor del av våra alumner arbetar med modellering och programmering. Denna examen har också en bredare tillämpning och dina kunskaper är attraktiva inom olika områden, allt från akademisk partikelfysik över medicinsk bildbehandling hela vägen till att finansiera analytiker i Bank of England!

  En praktikplats är ett bra sätt att prova dina färdigheter och få arbetslivserfarenhet i en verklig miljö. Under din master utbildning kan du lägga till en praktikurs ooch få chansen att redan då testa på arbetslivet. Du kan välja på en kurs på 7.5 hp eller 15 hp beroende på hur länge du vill praktisera. Mer info hittar du via länkarna nedan. 

  Praktik i fysik, 7,5 hp (FK8026) 

  Praktik i fysik, 15 hp (FK8039)

   

 • Kontakt

  Studievägledare vid Fysikum: studievagledare@fysik.su.se

  Programansvarig: Prof. Eva Lindroth