Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Praktik i fysik

Studier i fysik ger dig förmågor som är användbara i ett brett spektrum av branscher. En praktikplats är ett bra sätt att prova dina färdigheter och få arbetslivserfarenhet i en verklig miljö.

Kursen består i deltagande under handledning i praktisk verksamhet med anknytning till fysik på ett företag, en myndighet eller en annan arbetsplats. Du ska under handledning självständigt utföra arbetsuppgifter, skriftligt dokumentera arbetet, och visa viss insikt i aktuell verksamhet och förmåga att reflektera över fysikens roll, möjligheter och begränsningar i verksamheten.

 • Kursupplägg

  Kursen äger rum under normal arbetstid. Det kan ingå i masterutbildningarna vid Fysikum men kan också läsas som fristående kurs.

  Undervisning

  Undervisningen består av en introduktion, praktik med anknytning till fysik på en arbetsplats samt en avslutande redovisning förlagd till universitetet. Praktiken handleds av en person på praktikarbetsplatsen. Innan praktikperioden påbörjas ska en verksamhetsplan för arbetet godkännas av examinator och den studerande ska ha deltagit vid ett introduktionstillfälle. På arbetsplatsen ska den studerande delta i verksamheten i samma utsträckning som övriga arbetstagare. Deltagande i introduktionen och muntliga redovisningen är obligatorisk.

  Examination

  Kursen examineras utifrån följande underlag: skriftlig loggbok, handledarens intyg samt muntlig redovisning.

  Kursen betygssätts genom en tvågradig betygsskala: underkänt (U) eller godkänt (G).

  Examinator

  Svante Jonsell

  Tel: 08 5537 8625

  E-post: jonsell@fysik.su.se

   

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  Kursen har inget fast schema, utan fastställs vid kurstsart i samråd med handledare och kursansvarig lärare.

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Litteraturen baseras på vetenskapliga publikationer och rapporter inom det aktuella området framtagna av den studerande genom litteratursökning samt litteratur utdelad av handledaren på praktikplatsen.

 • Mer information

  När kan jag söka?

  Anmälan är öppen från mitten av mars till mitten av april för kurser som går på hösten, och från mitten av september till mitten av oktober för kurser som går på våren.

  Observera att många kurser öppnar för sen anmälan i mitten av juli (gäller kurser på höstterminen) eller i mitten av december (gäller kurser på vårterminen).

  Läs vår steg för steg-guide om hur du ansöker

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  "Erfarenheten gav mig nya möjligheter som fysiker"

  Irene Vicante ville få inblick i fysikers möjligheter på arbetsmarknaden. Hon studerade maskininlärning och beslutade sig för att göra praktik i industrin inom det området.

  Irene Vicente portrait outside
  Irene Vicente

  Var praktiserade du och vilka uppgifter fick du?

  – Jag praktiserade på Savantic, en teknisk konsultfirma. Jag deltog i olika projekt och hade många olika uppgifter: programmering, lära mig om virtuella miljöer, optimera algoritmer, lära mig om toppmodern artificiell intelligens. Automatiserande vägklassificering eller ansiktsigenkänning var två exempel på projekt.

  Hur förberedd var du på uppgifterna från dina studier?

  – Jag kände mig ganska förberedd efter kursen maskininlärning för fysiker (FK7068) jag tog på Fysikum under hösten. Likväl fick jag lite träning i början för att komma ikapp med det som var oklart.

  Tror du praktiken kommer påverka dina framtida studier och/eller karriärval?

  – Ja, denna erfarenhet visade olika vägar jag har som fysiker och jag kommer förmodligen fortsätta arbeta med maskininlärning. 

  Skulle du rekommendera andra studenter att göra praktik? 

  – Definitivt, det är ett fantastiskt sätt att få erfarenhet av industrin och andra möjliga intressanta jobb för personer med bakgrund inom fysik. Eftersom det är ganska flexibelt kan studenter göra praktik i vilket fysikrelaterat fält som helst. Det är en fantastisk erfarenhet att  få pröva något du är nyfiken på i några månader. 

  Levde erfarenheten upp till dina förväntningar?

  – Det var precis som jag väntat mig. Jag fick lära mig av proffs och fick känna på att en fysikbakgrund kan leda till väldigt annorlunda jobb. Jag träffade även många personer i företaget och de var supersnälla. Det var också kul att delta i aktiviteter som after works.

 • Kontakt

  Kursansvarig lärare:
  Svante Jonsell, tel: 08 5537 8625, e-post: jonsell@fysik.su.se
  Fredrik Hellberg, tel: 08 553 781 33, e-post: hellberg@fysik.su.se

   

  Studievägledare på Fysikum: studievagledare@fysik.su.se

  Studentexpeditionen: studentexp@fysik.su.se