Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Praktik i fysik

Studier i fysik ger dig förmågor som är användbara i ett brett spektrum av branscher. En praktikplats är ett bra sätt att prova dina färdigheter och få arbetslivserfarenhet i en verklig miljö.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Alla antagna till Fysikums kurser får ett välkomstbrev av oss via e-post. Där finns viktig information inför dina studier. Har du inte fått mailutskicket senast i mitten av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

Kurser på Fysikum har oftast inget upprop, utan undervisningen börjar direkt i samband med första föreläsningen. Om kursen inleds med ett upprop framgår det tydligt i välkomstmailet vi skickar ut till alla antagna.

Registrering

På de flesta av Fysikums kurser kan du själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längst ner på kurssidan.

Klicka här för att webbregistrera dig.

Lärplattform

De flesta av Fysikums kurser använder lärplattformen Athena. När du är registrerad bör kursen dyka upp automatiskt så fort du loggat in i Athena. Om du inte kan se kursen, kontakta kursansvarig lärare. Om kursen istället för Athena använder en annan websida så finns länk längre ned på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan registrera dig. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen börjar. Kontaktuppgifter finns längst ner på kurssidan.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på någon av våra kurser? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter kursstart.

Hitta till Fysikum

De flesta av Fysikums kurser hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH. Undantaget är vissa kurser inom ämnet medicinsk strålningsfysik där kurserna går på Campus Karolinska sjukhuset. Enstaka kurser ges också i samarbete med KTH eller andra institutioner och detta står då tydligt längre ner på sidan.

Hitta till AlbaNova.

Hitta till Campus Karolinska sjukhuset.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen består i deltagande under handledning i praktisk verksamhet med anknytning till fysik på ett företag, en myndighet eller en annan arbetsplats. Du ska under handledning självständigt utföra arbetsuppgifter, skriftligt dokumentera arbetet, och visa viss insikt i aktuell verksamhet och förmåga att reflektera över fysikens roll, möjligheter och begränsningar i verksamheten.

 • Kursupplägg

  Kursen äger rum under normal arbetstid. Det kan ingå i masterutbildningarna vid Fysikum men kan också läsas som fristående kurs.

  Undervisning

  Undervisningen består av en introduktion, praktik med anknytning till fysik på en arbetsplats samt en avslutande redovisning förlagd till universitetet. Praktiken handleds av en person på praktikarbetsplatsen. Innan praktikperioden påbörjas ska en verksamhetsplan för arbetet godkännas av examinator och den studerande ska ha deltagit vid ett introduktionstillfälle. På arbetsplatsen ska den studerande delta i verksamheten i samma utsträckning som övriga arbetstagare. Deltagande i introduktionen och muntliga redovisningen är obligatorisk.

  Examination

  Kursen examineras utifrån följande underlag: skriftlig loggbok, handledarens intyg samt muntlig redovisning.

  Kursen betygsstätts genom en tvågradig betygsskala: underkänt (U) eller godkänt (G).

  Examinator

  Svante Jonsell

  Tel: 08 5537 8625

  E-post: jonsell@fysik.su.se

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  Kursen har inget fast schema, utan fastställs vid kurstsart i samråd med handledare och kursansvarig lärare.

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Litteraturen baseras på vetenskapliga publikationer och rapporter inom det aktuella området framtagna av den studerande genom litteratursökning samt litteratur utdelad av handledaren på praktikplatsen.

 • Kursrapporter

 • Mer information

  När kan jag söka?

  Anmälan är öppen från mitten av mars till mitten av april för kurser som går på hösten, och från mitten av september till mitten av oktober för kurser som går på våren.

  Observera att många kurser öppnar för sen anmälan i mitten av juli (gäller kurser på höstterminen) eller i mitten av december (gäller kurser på vårterminen).

  Läs vår steg för steg-guide om hur du ansöker

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  Alex Sulaj är masterstudent i fysik vid Fysikum

  Han heter Aleksandros Sulaj och kommer från Grekland. Efter examen från universitetet i Aten kom han till Sverige och är nu masterstudent i fysik vid Fysikum. Hans råd till andra studenter är att resa utomlands och att göra praktik.

  Alex Sulai, student på masterprogrammet i fysik hos Fysikum
  Alex Sulai, student på masterprogrammet i fysik hos Fysikum

  Alex berättar om sig själv och sina framtidsplaner.

  — Mitt namn är Aleksandros Sulaj (alla kallar mig Alex) och jag är från Grekland. Jag föddes den 28 oktober 1999 och växte upp i Aten med mina föräldrar och två bröder. Just nu är jag inskriven på ett masterprogram i fysik på SU.
  Under gymnasiet gillade han matematik och litteratur och var okej med resten av kurserna, men av någon anledning var han riktigt dålig i fysik.
  — Jag varken älskade eller hatade ämnet, jag var bara dålig på det. För att lösa det skaffade mina föräldrar en privatlärare åt mig så att jag kunde komma ikapp de andra eleverna. Det var under dessa lektioner som jag blev förälskad i fysik. Min lärare lyckades överföra sitt intresse till mig och i slutet av gymnasiet var fysik det ämne som jag älskade mest och var bäst på.

  Trots vissa svårigheter klarade han sin examen

  De saker han lärde sig i gymnasiet verkade inte räcka till, så att studera fysik på universitetet verkade vara ett naturligt alternativ för honom.
  — Jag gjorde riktigt bra ifrån mig på antagningsproven och lyckades bli antagen till en kandidatexamen i fysik vid Atens universitet i september 2017. Jag var ganska glad i början, men under mitt andra år misslyckades jag med nästan alla kurser och var på väg att sluta helt och hållet. Mitt program var ett av de svåraste i Grekland och jag trodde inte att jag skulle klara av det. En av mina professorer rådde mig till och med att byta huvudämne. Men efter att ha pratat med några vänner verkade denna känsla vara gemensam även för andra. Så jag sa till mig själv att fortsätta försöka. Sedan hade jag ett riktigt bra sista år och lyckades ta examen i december 2021 med ett bra betyg.

  2022 började han studera fysik på Fysikums masterprogram

  Efter examen ville han ha en förändring och välkomnade idén att bo utomlands och om möjligt kanske fortsätta sin utbildning ännu längre.
  — Jag bestämde mig för att flytta till Sverige och efter några månader blev jag också antagen till SU för ett masterprogram. När jag är klar med mina studier skulle jag vilja stanna i Sverige och arbeta i branschen. Jag gjorde praktik på ett företag förra året och det har varit en fantastisk lärorik erfarenhet. I framtiden kan jag tänka mig att göra det jag gjorde under praktiken.

  Praktiken på Cobolt

  — Företaget där jag gjorde min praktik heter Cobolt och ligger i
  ligger i Solna Strand. Det var en start-up som härstammade från KTH och har vuxit mycket under åren. Det handlar om fotonik och tillverkar lasrar för olika applikationer.
  Bland kunderna finns läkemedelsföretag, universitet, andra fotonikföretag och laboratorier. Företaget går också under namnet "Hübner Photonics".
  Innan jag började mina studier vid Stockholms universitet (september 2022) arbetade jag kort på Cobolt från juni 2022 till augusti 2022.

  Jag trivdes verkligen där, och vi kom överens med företaget om att fortsätta vårt avtal (dock på deltid på grund av studier), och jag arbetar fortfarande där. Det var verkligen de bästa kontakter man kan ha för en praktikplats.

  Jag arbetade inom produktion men jag var intresserad av att se hur färdigheterna från universitetet tillämpas i branschen. Jag frågade FoU-chefen om jag kunde arbeta med ett projekt som en del av kursen "Internship in Physics" på SU och han gick med på det. Det konstiga var att jag både arbetade och gjorde praktik inom samma företag. Sättet vi löste det på var att jag på fredagar bara gjorde FoU-grejer.

  Projektet vi arbetade med hette "Våglängdsavstämning av en solid state
  laser". En förenklad version av en laser består helt enkelt av ett aktivt medium mellan två reflektorer. Det genererade ljuset från mediet studsar tillbaka från reflektorerna och orsakar en stimulerad emission från mediet som leder till en förstärkning av ljuset. Dessa två reflektorer tillåter endast ljus som stör konstruktivt att studsa fram och tillbaka. Det
  villkor som uppfyller detta är : L = mλ/2. Detta innebär att om man ändrar kavitetens längd (L) kan man få laserns utgångsvåglängd (λ) att ändras på samma sätt.

  Problemet med lasrar är att kaviteten vid kontinuerlig drift, på grund av temperaturfluktuationer, drar ihop sig och expanderar vilket leder till en slumpmässig fluktuation av laserns utgångsvåglängd.

  Mål för praktiken:

  • Etablera ett sätt att ställa in våglängden och beskriv hur inställningen fungerar.
  • Utveckla ett sätt att låsa lasern till en specifik våglängd.
  • Låsa lasern till en specifik absorptionslinje för jod.

  Vi använde en piezoelektrisk kristall för att ställa in kavitetsstorleken. Piezo-kristallen drar ihop sig och expanderar beroende på den spänning som läggs på den. Genom att ställa in spänningen får man alltså i princip en förskjutning av våglängden.
  Min uppgift var att göra allt det ovanstående med ovärderlig hjälp av en
  FoU-kollega. Vi bestämde hur våglängden ändras med hjälp av en optisk spektralanalysator. Sedan skrev vi en algoritm för att upptäcka eventuella frekvensförskjutningar på grund av temperatur och med hjälp av dessa data kunde algoritmen sedan inducera en ny förskjutning för att motverka den första förskjutningen, vilket gjorde att frekvensen alltid var konstant.
  När temperaturen orsakar df, inducerar vi -df så att vi stannar vid f = f0 (konstant).

  Med hjälp av algoritmen, en jodgascell och en fotodetektor kunde vi sedan låsa laserfrekvensen till en specifik absorptionslinje för jod.
  Vi var mer än nöjda med resultaten av praktikperioden. Vi ville fortsätta ännu längre med laserlåsning med hjälp av Doppler-fri spektroskopi, men vi hade inte tillräckligt med tid.
  Jag skulle definitivt rekommendera studenter att få en praktikplats och det får gärna vara inom industrin.

  Möjligheten att arbeta på universitetet finns redan på grund av avhandlingsprojekt, så praktikplatser inom universitetet är ganska onödiga. Jag lärde mig mycket av min tid på Cobolt (och gör det fortfarande!). Det lärde mig att tillämpa mina färdigheter på verkliga problem och att vara mer självständig när jag arbetar.

  Alex råd till andra studenter

  Res utomlands. Under min korta tid här i Sverige lärde jag mig mycket, träffade många människor och studerade på ett helt annat sätt än jag var van vid. Att komma hit var något som jag definitivt inte ångrar.
  Att göra praktik. En praktikplats kan ge dig en smak av branschen och ett examensarbete en smak av den akademiska världen. Efter att ha gjort båda kan man göra ett välgrundat val mellan de två.

  För mer information

  Masterprogram i fysik vid Fysikum
  Fyra studievägar föreslås: Partiklar och kosmos, kvantmateria, atomär-molekylär-optisk fysik och slutligen allmän fysik.

  Hüber Fotonik

   

  "Erfarenheten gav mig nya möjligheter som fysiker"

  Irene Vicante ville få inblick i fysikers möjligheter på arbetsmarknaden. Hon studerade maskininlärning och beslutade sig för att göra praktik i industrin inom det området.

  Irene Vicente portrait outside
  Irene Vicente

  Var praktiserade du och vilka uppgifter fick du?

  – Jag praktiserade på Savantic, en teknisk konsultfirma. Jag deltog i olika projekt och hade många olika uppgifter: programmering, lära mig om virtuella miljöer, optimera algoritmer, lära mig om toppmodern artificiell intelligens. Automatiserande vägklassificering eller ansiktsigenkänning var två exempel på projekt.

  Hur förberedd var du på uppgifterna från dina studier?

  – Jag kände mig ganska förberedd efter kursen maskininlärning för fysiker (FK7068) jag tog på Fysikum under hösten. Likväl fick jag lite träning i början för att komma ikapp med det som var oklart.

  Tror du praktiken kommer påverka dina framtida studier och/eller karriärval?

  – Ja, denna erfarenhet visade olika vägar jag har som fysiker och jag kommer förmodligen fortsätta arbeta med maskininlärning. 

  Skulle du rekommendera andra studenter att göra praktik? 

  – Definitivt, det är ett fantastiskt sätt att få erfarenhet av industrin och andra möjliga intressanta jobb för personer med bakgrund inom fysik. Eftersom det är ganska flexibelt kan studenter göra praktik i vilket fysikrelaterat fält som helst. Det är en fantastisk erfarenhet att  få pröva något du är nyfiken på i några månader. 

  Levde erfarenheten upp till dina förväntningar?

  – Det var precis som jag väntat mig. Jag fick lära mig av proffs och fick känna på att en fysikbakgrund kan leda till väldigt annorlunda jobb. Jag träffade även många personer i företaget och de var supersnälla. Det var också kul att delta i aktiviteter som after works.

 • Kontakt

  Kursansvarig lärare:
  Svante Jonsell, tel: 08 5537 8625, e-post: jonsell@fysik.su.se
  Fredrik Hellberg, tel: 08 553 781 33, e-post: hellberg@fysik.su.se

   

  Studievägledare på Fysikum: studievagledare@fysik.su.se

  Studentexpeditionen: studentexp@fysik.su.se