Masterprogram i teoretisk fysik
Masterprogrammet i teoretisk fysik är ett samarbete mellan Stockholms universitet och Nordita, Nordiska institutet för teoretisk fysik.
Fysik är ett ämne som ständigt utvecklas och det är de teoretiska fysikernas uppgift att förbättra de teorier och modeller som finns samt formulera nya som kan beskriva nyupptäckta fenomen eller hitta nya infallsvinklar på gamla problem. I det här masterprogrammet får du fördjupa dig i teoretisk fysik på avancerad nivå i en aktiv forskarmiljö. Kurserna och examensarbete ges av fysiker från både Stockholmsuniversitet och Nordita.
Detta tvååriga program ger dig avancerade kunskaper och färdigheter att applicera matematiska och statistiska metoder inom den teoretiska fysiken.
Tack vare flexibiliteten inom programmet med kombinationen av obligatoriska och valbara kurser kan du skapa din egna unika profil utifrån ditt intresse. Våra valbara kurser täcker områden såsom kvantfältteori, kosmologi, astropartikelfysik, kondenserad materia och avancerad statistisk fysik. Programmet avslutas med ett mastersarbete där du får använda dina kunskaper och planera, utföra och redovisa ett eget forskningsprojekt. Projektet utförs oftast inom någon av våra forskningsgrupper inom teoretisk fysik eller på Nordita. Det är ett långt projekt som det finns möjlighet att arbeta med upp till ett år.
Kunskaperna och färdigheterna du får i programmet kan appliceras inom många olika områden inom industrin och forskning.
Programmet ges på engelska: Master's Programme in Theoretical Physics
Nordita är Nordens institut för teoretisk fysik. Dess syfte är att bedriva forskning och stärka det nordiska samarbetet inom de grundläggande områdena för teoretisk fysik. Klicka på pilen och se kurser som ges vid Nordita!
Kurser på Nordita:
-
Programöversikt
Programmet omfattar två års heltidsstuder (120 hp). Det avslutas med ett examensarbete motsvarande 30, 45 eller 60 hp. Inom programmet har du stor frihet att välja de kurser som passar just dina intressen och fysikprofil. Det finns också utrymme att bredda din kompetens till följd av ett stort antal valfria kurser.
Obligatoriska kurser
Elektrodynamik, 7,5 hp, FK7045
Fysikens matematiska metoder, 7,5 hp, FK7048
Statistisk fysik, 7,5 hp FK7058
Analystisk mekanik, 7,5 hp, FK7049
Valfria kurser
För att ge dig möjlighet att anpassa programmeter efter dina intressen och behov erbjuds du välja valfria kurser. Nedan finns en lista med förslag på kurser:
Allmän relativitetsteori, 7,5 hp, FK8025
Introduktion till kvantinformation och kvantdatorer, 7,5 hp, FK7052
Kosmologi och astropartikelfysik, 7,5 hp, FK7050
Kvantfältteori, 7,5 hp, FK8027
Kvantfältteori för kondenserad materia, 7,5 hp, FK8018
Statistisk fysik II, 7,5 hp, FK7016
Gruppteori och topologi i fysik, 7,5 hp, FK7073
Strömningsmekanik och mjuk materia, 7,7 hp, FK7069
Öppna kvantsystem, 7,5 hp, FK7072
Självständigt arbete
Examensarbetet utför du i regel under andra året, men det kan påbörjas när du har avklarat 45 hp av avancerade kurser i fysik. Projektet är ofta 45 hp, men även projekt på 60 eller 30 hp är möjliga. Flera forskningsavdelningar på Fysikum arbetar inom teoretisk fysik och kan erbjuda projekt, och projektet kan göras på Nordita. Det är också möjligt att utföra ditt projekt inom industrin eller på en annan institution, så länge som projektet uppfyller kraven på ett examensarbete inom teoretisk fysik.
-
Så ansöker du
Ansökan görs genom antagning.se.
-
Mer information
Mentorskapsprogram för att stärka dina självständiga färdigheter
Vi vill att våra studenter utvecklar deras förmågor att arbeta självständigt såväl som i grupp, vilket är varför fokuset i undervisningen är kursprojekt. Det finns en god relation mellan studenter och lärare och vi erbjuder ett starkt akademiskt stöd till studenterna genom att alltid ha lättillgängliga lärare. Dessutom har programmet ett unikt mentorssystem, där doktorander agerar mentorer till mastersstudenterna och finns som stöd för praktiska problem samt introducerar studenterna till olika forskningsområden.
Följande kunskaper i kvanemkanik är rekomenderade att ha
Innan du kan bli antagen till något av masterprogrammen i fysik rekommenderar vi att du har läst en eller flera kurser som behandlar följande delar inom kvantmekaniken:
- grundläggande begrepp och metoder inom icke-relativistisk kvantmekanik
- vågfunktionen och dess tolkning
- Schrödinger- ekvationen
- osäkerhetsprincipen
- operatorer
- endimensionella potentialer
- fria partikeln
- harmoniska oscillatorn och stegoperatorer
- matrisrepresentation
- Schrödingerekvationen i tre dimensioner
- väteatomen
- Dirac-notation
- rörelsemängdsmoment, spinn och stegoperatorer
- Pauliprincipen och mångpartikelsystem, särskilt atomer
- tidsoberoende störningsteori med tillämpning på finstruktur och Zeeman-effekt
- variationsprincipen
- strålningsemission och –absorption
-
Möt oss
Titta på vår webbinarium (på engelska) om alla våra masterprogram i fysik för att lära dig mer om Masterprogrammet i teoretisk fysik: Webinars on-demand about our Master’s programmes
Möt våra studenter
Daniel är en mastersstudent i teoretisk fysik från USA. Han drämde länge om att bli professionell basketspelare, men av olika anledningar hade livet andra planer för honom. Se filmen genom att klicka länken nedan för att höra hans historia.
-
Arbetsmarknad och karriär
Som fysikstudent vid Stockholms universitet får du erfarenhet av att arbeta i en forskningsmiljö som ligger i framkant och en avancerad förståelse för teoretisk fysik genom att analysera, modellera och syntetisera komplex information. Vårt program ger en utmärkt grund för doktorandstudier och öppnar flera karriärmöjligheter utanför det akademiska området. Förmågan och träningen i kritisk tänkande och analys av komplexa nya fenomen, ofta med hjälp av sofistikerade matematiska metoder, är användbar inom olika discipliner såsom bioinformatik och tillämpad matematik.
En praktikplats är ett bra sätt att prova dina färdigheter och få arbetslivserfarenhet i en verklig miljö. Under din master utbildning kan du lägga till en praktikurs ooch få chansen att redan då testa på arbetslivet. Du kan välja på en kurs på 7.5 hp eller 15 hp beroende på hur länge du vill praktisera. Mer info hittar du via länkarna nedan.
-
Kontakt
Studievägledare vid Fysikum: studievagledare@fysik.su.se
Programansvarig: Dr. Eddy Ardonne