Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Atom- och Molekylfysik

Kursen ger dig en introduktion till atom- och molekylfysik. Kursen behandlar den kvantmekaniska beskrivningen av en- och flerelektronatomer. Genom grundläggande studier av atomer kommer du bättre förstå uppbyggnaden av det periodiska systemet. I kursen kommer även den fysikaliska grunden för bindningar i molekyler att studeras.

I kursen lär du dig tillämpa teoretiska verktyg såsom tidsoberoende störningsräkning och variationsprincipen för att studera atomer och molekyler och inkludera effekter såsom finstruktur, hyperfinstruktur och Zeemaneffekten. Du kommer teoretiskt och experimentellt studera hur atomer och molekyler växelverkar med ljus och hur spektra av atomer eller molekyler kan användas för att få kunskap om systemen.

  • Kursupplägg

    Kursen ges under dagtid på grundläggande nivå. Kursen ingår i kandidatprogrammen i fysik och astronomi. Den kan även läsas som fristående kurs.

    Undervisning

    Undervisningen består av lektionsundervisning där teorigenomgångar varvas med problemlösning i grupp. Problemen som ni studerar i kursen har i regel en öppen karaktär. I kursen ingår obligatoriska laborationer som redovisas muntligt.

    Kursen kan komma att ges på engelska.

    Examination

    Kursen examineras genom skriftlig tentamen och muntlig redovisning av laborationer.

    Examinator

    Åsa Larson, tel: 08 5537 8654, e-mail: aasal@fysik.su.se

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    • Astronomical Spectroscopy, An Introduction to the Atomic and Molecular Physics of Astronomical Spectra, J. Tennyson (2a eller 3e upplagan)
    • Introduction to Quantum Mechanics, David J. Griffiths, 3e upplagan
    • Physics Handbook for science and engineering, C. Nordling, J. Österman (får användas under tentamen)
  • Kursrapporter

    Här ligger ett skript.

  • Mer information

    När kan jag söka?

    Anmälan är öppen från mitten av mars till mitten av april för kurser som går på hösten, och från mitten av september till mitten av oktober för kurser som går på våren.

    Observera att många kurser öppnar för sen anmälan i mitten av juli (gäller kurser på höstterminen) eller i mitten av december (gäller kurser på vårterminen).

    Läs vår steg för steg-guide om hur du ansöker

    Arbetsmarknad för fysiker

    Fysiker är eftertraktade inom alla branscher som ägnar sig åt högteknologisk forskning och utveckling; exempelvis inom telekom, fordonsindustrin och annan verkstadsindustri. Efterfrågan finns inom såväl näringslivet som myndigheter, t.ex. försvaret eller på universitet och högskolor. Fysiker arbetar inom en mängd områden såsom inom data och elektronik, material-, bio-, energi- och processteknik, astronomi, meteorologi och kärn- och strålningsfysik. Även inom informationsteknologi, ekonomi och försvar behöver man dem som kan hantera omfattande beräkningar och komplexa modeller.

  • Kontakt

    Kursansvarig lärare:
    Åsa Larson, tel: 08 5537 8654 , e-mail: aasal@fysik.su.se
    Mark Stockett, tel: 08 5537 8696, e-mail: mark.stockett@fysik.su.se

    Laborationer:
    Rachel Poulose, e-mail: rachel.poulose@fysik.su.se

     

    Studievägledare på Fysikum: studievagledare@fysik.su.se

    Sudentexpeditionen: studentexp@fysik.su.se