Kvantteknik är ett nytt område inom fysik och teknik som omfattar teknik som bygger på kvantmekanikens egenskaper. Kvantdatorer är ett exempel på denna teknik och utgör ett paradigmskifte för datorteknik, eftersom de kan prestera mycket mer än befintliga datorer. Den 21 februari kl. 13.00, i Svedbergsalen (FD5), AlbaNova, kommer professor Akira Furusawa från University of Tokyo, RIKEN Center for Quantum Computing att hålla en presentation med titeln THE FUTURE IS QUANTUM - The development of Quantum Computing.
The Future is Quantum
Konferensen äger rum på IVA Conference Centre den 20 februari, på Albanova den 21 februari och på Chalmers den 22 februari. Se programmet i det bifogade dokumentet.
Tid: 13:00 Plats: Svedberg salen (FD5), AlbaNova Program:
- Öppningsanföranden av Fredrik Laurell, professor, KTH /IVA och Mohamed Bourennane, professor, Stockholms universitet
- Presentation av JSPS
- Optiska kvantdatorer med kvantteleportation, Akira Furusawa, professor, University of Tokyo, RIKEN Center for Quantum Computing Föreläsare: Professor Akira Furusawa, University of Tokyo, RIKEN Center for Quantum Computing Registrering: Ingen registrering krävs för denna föreläsning.
THE FUTURE IS QUANTUM - Utvecklingen av kvantdatorer
Vi utförde det första experimentet med ovillkorlig kvantteleportering vid Caltech 1998[1]. Därefter genomförde vi olika relaterade experiment som kvantteleporteringsnätverk[2], teleportering av Schrödingers katttillstånd[3] och deterministisk kvanteteleportering av fotoniska qubits[4].
Vi uppfann systemet för teleportationsbaserad kvantdrift 2013[5]. I detta system kan vi multiplexa kvantinformation i tidsdomänen och vi kan bygga en storskalig optisk kvantdator endast med fyra squeezers, fem stråldelare och två optiska fördröjningslinjer[6].
För universell kvantdrift med detta system behöver vi en icke-linjär mätning och vi uppfann ett effektivt sätt[7]. Vi har nyligen lyckats med förverkligandet[8].
Vårt nuvarande mål är att bygga en superkvantdator med 100 GHz klockfrekvens och hundra kärnor, som kan lösa alla problem snabbare än konventionella datorer utan effektiva kvantalgoritmer som Shors algoritm. För att nå detta mål har vi börjat kombinera vår optiska kvantdator med 5G-teknik[9].
1. A. Furusawa et al., Science 282, 706 (1998).
2. H. Yonezawa et al., Nature 431, 430 (2004).
3. N. Lee et al., Science 332, 330 (2011).
4. S. Takeda et al., Nature 500, 315 (2013).
5. S. Yokoyama et al., Nature Photonics 7, 982 (2013).
6. W. Asavanant et al., Science 366, 375 (2019).
7. K. Miyata et al., Phys. Rev. A 93, 022301 (2016).
8. A. Sakaguchi et al., arXiv:2210.17120 [quant-ph].
9. A. Inoue et al., arXiv:2205.14061 [quant-ph].
Avslutat - I detta teoretiska projekt ämnar vi undersöka vad som händer när vi istället sätter ihop exotiska topologiska komponenter. Mer specifikt vill vi undersöka fyra typer av “skulpterade topologiska heterostrukturer” som beskrivs kortfattat nedan.
Detta projekt fokuserar på nydanande idéer inom topologisk materia såsom icke-Abelska anyoner från relativ vridning och defekter i Moiré heterostructurer samt topologiska fenomen i öppna dissipativa system.
Halvledarenheter och icke-linjära processer kan generera ett brett spektrum av ljusets kvanttillstånd som kan användas för kommunikation, simulering och avkänning. Vi använder de bästa verktygen och metoderna inom den moderna vetenskapen för att generera kvantljus, utnyttja dess unika egenskaper och föra det närmare verkliga tillämpningar.
Wilczeks grupp utforskar flera av kvantteorins gränser där nya eller hittills ogenomförbara teoretiska begrepp kommer i kontakt med experimentatörernas ökande förmåga att utforska och kontrollera kvantvärlden.
Tack vare betydande tekniska framsteg och exakt ingenjörskonst kan vi numera manipulera enskilda kvantsystem, t.ex. enskilda atomer, med en precision som var otänkbar för några årtionden sedan.
Vi studerar kvantsystem och komplexa system - hur de är beskaffade och hur de skulle kunna vara - från vårt perspektiv baserat på matematik och teoretisk fysik.