Studera hos oss

Vid Fysikum erbjuder vi spännande studier i små studentgrupper med aktiva forskare som lärare. Vi utlovar en utbildning av hög kvalitet med stark koppling till forskning i framkant.

På Fysikum bedriver vi undervisning på grund- och avancerad nivå. Undervisningen utförs av en pedagogiskt utbildad lärarkår som ofta själva är aktiva forskare. Utöver teori erbjuds också mycket praktisk undervisning i något av våra labb. För dig som ska påbörja dina studier har vi Kandidatprogrammet i fysik samt Sjukhusfysikerprogrammet. Vill du istället fördjupa din kunskap inom något särskilt område, erbjuder vi fyra olika masterprogram med stora möjligheter att anpassa innehållet efter ditt intresse. 

Hos oss kan du förvärva ny spännande kunskap samtidigt som du utvecklar personliga färdigheter såsom analytiskt tänkande, problemlösningsförmåga och förmågan att arbeta i team. Efter utbildningen har du mycket goda möjligheter till ett kvalificerat och spännande arbete.  

Läs mer om våra utbildningar här

 

Fysiker - en exklusiv grupp på arbetsmarknaden

Photo credit: Martin Wolf, IceCube/NSF
ICeCube, ett av världens största forskningsprojekt. Med forskare i förgrunden. Foto: Martin Wolf, IceCube/NSF

Fysiker är en liten exklusiv grupp på den svenska arbetsmarknaden. Arbetslösheten är låg och de som utexamineras får nästan undantagslöst kvalificerade arbeten. Som fysiker kan du arbeta med forskning och utveckling inom privat eller offentlig sektor och med yrken som exempelvis utvecklare, analytiker och systemingenjör. 

Fysikers breda utbildning och djupa kunskap inom fysikens kärnområden gör dem eftertraktade inom alla branscher som ägnar sig åt högteknologisk forskning och utveckling.

Läs mer om arbetsmarknaden för fysiker

 

Praktik i fysik - prova dina färdigheter

Som student hos oss kan du redan under din utbildning pröva dina färdigheter och få arbetslivserfarenhet i en verklig miljö Praktik i fysik.

Bli lärare i fysik och matte

En lärare visrar nånting på en en whiteboard tavla för två studneter
Foto: Jens Olof Lasthein

För att bli lärare i fysik krävs goda kunskaper i fysik, matematik och pedagogik. Vill du bli fysiklärare för grundskolan årskurs 7-9 och/eller gymnsium läser du därför största delen av dina ämneskurser inom ramen för Kandidatprogrammet i fysik.

Efter en kandidatexamen i fysik får du ämnesbehörighet för fysik och matematik år 7-9, samt för ämnet fysik för gymnsium. Därefter kan du bli behörig lärare genom en påbyggnadsutbildning i pedagogik (KPU). Vill du också få ämnesbehörighet för gymnasiet i båda ämnena kompletterar du med en ytteligare termin matematik.

Vägar till att bli fysiklärare

 Kandidatprogrammet i fysik 

Kompletterande pedagogisk utbildning för ämneslärarexamen (KPU)

 

Möt våra studenter

Den välkomnande, informella atmosfären och möjligheten att göra examensarbeten i någon av våra forskargrupper är något som Fysikums studenter ofta uppskattar. Här kan du träffa några av dem. 

"Efter varje kurs tänker man, det kan inte bli så mycket kunde bli coolare än så här. Men så blir det det"

 

 

"Att plugga till sjukhusfysiker är väldigt kul och spännande"

 

 

Stefan Sigurdsson - Foto privat
Stefan Sigurdsson - Foto privat

"En pluggkompis är guld värt"

Stefan läser masterprogrammet i fysik. Han har även läst kandidatprogrammet i fysik vid Fysikum. Han har jobbat som besöksledare vid Vetenskapens hus och varit drivande i fysikernas ämnesförening Quanta i flera år. 

 

Vad gör du på Fysikum nu?

Just nu jobbar jag på mitt examensarbete hos gruppen för atomfysik. Det handlar om att väldigt noggrant få fram mätsäkerheten på en våglängdsmätare som används när man använder de olika lasrarna vid DESIREE, fysikums coola låda för att krocka joner med varandra.

Om du skulle ge 3 tips till nya studenter, vad skulle de vara?

1.    Hitta någon eller några att plugga tillsammans med. Utan mina två pluggkompisar hade jag aldrig kommit så här långt. Det är ovärderligt att ha någon att diskutera med, fråga när man fastnar och hjälpas åt att hålla motivationen uppe.

2.    Var inte rädd för att misslyckas. Universitetet är svårt och de allra flesta (jag inkluderad) misslyckas med tentor lite då och då. Det kan kännas tuff och inte så kul när det händer, men det finns alltid möjlighet att göra om och man lär sig något på det.

3.    Se till att använda de resurser som finns och gå på allt som erbjuds, men kom ihåg att få in annat också. Det är bra att lägga ner mycket tid på sina studier och utbildningarna på fysikum innehåller massor av bra sätt att lära sig: föreläsningar, räkneövningar, labbar, osv. Men glöm inte bort att ha kul också. Det är viktigt att känna sig motiverad att studera och tycka om det man gör och ett bra sätt är att blanda ut det med annat roligt, som alla de aktiviteter och klubbverksamheter som finns, både genom Quanta och FÄR, men även genom Naturvetenskapliga föreningen NF.

Har du några övriga kommentarer om din tid på Fysikum?

Utan att ha alltför mycket att jämföra med tycker jag ändå att Fysikum har varit en utmärkt plats att spendera de senaste 6 åren på och det mycket tack vare de människor som finns här. Det jag gillar så mycket är en allmän känsla av prestigelöshet. Alla föreläsare, labbassistenter och övningsledare är glada nördar som vill dela med sig av sin kunskap. Jag har fått prata med så många olika forskare om deras roliga projekt och fått så mycket inspiration. Gillar man fysik är det här rätt ställe att vara på!

"I learned how to learn" [Video på engelska]

 

 

Sharon Berkowicz
Sharon Berkowicz - Foto Serena Nobili/Stockholms universitet

"Jag sysslar med något som ingen annan gjort förut"

Sharon Berkowicz är uppvuxen i Stockholm. Tidigare studerade hon civilingenjörsprogrammet i teknisk kemi vid Kungliga tekniska högskolan (KTH), men är numera doktorand i kemisk fysik vid Stockholms universitet. 

– Jag insåg tidigt att jag var intresserad av forskning, specifikt inom kemi och fysik, och har därför flertalet gånger tagit chansen att forska ända sedan gymnasietiden. Bland annat har jag deltagit i en internationell sommarforskarskola vid Weizmann Institute of Science i Israel samt gjort forskningspraktik vid universitetet École polytechnique fédérale de Lausanne i Schweiz.

Läs mer om Sharon

 

Möt våra lärare

På Fysikum står undervisning och forskning väldigt nära varandra. De flesta av våra lärare är även framgångsrika forskare och du som student får alltså möjligheten att ha nära kontakt med dem och därmed med den senaste forskningen.

Sara Strandberg är forskare på CERN och är en av våra lärare.

 

 

Eva Lindroth, professor i teoretisk atomfysik vid Fysikum, berättar hur man kan titta i atomernas värld i slow motion tack vare mycket snabba laserpulser.

 

 

Forskarna vid Fysikum är med och utvecklar en ny kraftfull så kallad röntgenlaser i samarbete med ledande laboratorier i USA och Tyskland. Tekniken gör det möjligt att studera material och biomolekyler på tidsskalor ned till miljondelar av en miljarddels sekund och med en upplösning som urskiljer enskilda atomer och molekyler. Anders Nilsson är professor i kemisk fysik vid Fysikum.

 

 

 

Studera fysik i Stockholms vackraste hus

Albanova interiör
Foto: Ingmarie Andersson

Fysikum ligger på AlbaNova campusområde. Huvudbyggnaden invigdes år 2001 och blev samma år utsedd till "Stockholms vackraste hus". Det ligger dessutom bredvid en nationalstadspark som bjuder till fina promenader. Som fysikstudent har du tillgång till studieplatser och mindre grupprum. Det finns även ett lunchrum för studenter med tillgång till micro.

Hitta till AlbaNova

Läs mer om AlbaNova campusområde

 

Studentliv och gemenskap

Glada studenter sitter på gräsmatta.
Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet

Att studera fysik på Stockholms universitet innebär mycket mer än att gå på föreläsningar och skriva tentamen. Det är även en utbildning med möjlighet till ett aktivt studentliv och stor gemenskap. Oavsett om du vill få inflytande över din utbildning eller hitta på roliga saker tillsammans med andra studenter finns något för dig.

Läs mer om studentlivet på Fysikum

 

Skillnaden mellan en civilingenjör och en fysiker

What do you mean?
Foto: Jon Tyson on Unsplash

Vad är egentligen skillnaden mellan en civilingenjörsutbildning och att utbilda sig till fysiker? Många har ställt sig den frågan genom åren — och besvarat den på olika sätt. Frågan har inget entydigt och enkelt svar. Utbildningarna skiljer sig åt en del, med de har också en del likheter.

Läs mer om skillnaden mellan en civilingenjör och en fysiker

 

Livslångt lärande

Studenter runt ett bord.
Foto: Viktor Gårdsäter

Fysikum erbjuder hela utbildningsprogram såväl som enstaka kurser i fysik och som är intresserad av ett specifikt område ger vi fristående kurser på alla nivåer. Numera kan du också få bidrag från CSN för kompentutveckling genom omställningstödet.

Livslångt lärande

 

Alla våra utbildningar

Photo by Michael Dziedzic on Unsplash
Foto: Michael Dziedzic på Unsplash

 

 
 

 

Fysikum erbjuder hela utbildningsprogram såväl som enstaka kurser i fysik. Programmen vänder sig i första hand till dig som vill ta ut en examen och ger både bredd och djup inom fysiken. För dig som istället är intresserad av ett specifikt område ger vi fristående kurser på alla nivåer.

Fysikums utbildningar

Hur söker jag till kurser och program vid Fysikum?

Möt våra fysikalumner

 

Kontakt

Välkommen att kontakta vår studevägledare om du har frågor över studier på Fysikum.

Utbildningskoordinator
På denna sida