Vad vill du lära dig i sommar?

Vad trodde människorna på i den här delen av världen för tusen år sedan? Hur har natur och miljö hanterats i olika religiösa traditioner? Och hur ser synen på mannen och maskulinitet ut i det offentliga och det privata?

Dessa är några av de frågor som besvaras på våra sommarkurser. I år ger vi tre stycken, samtliga på distans utan fysiska träffar. Välkommen med din ansökan!

Sista ansökningsdag är den 15 mars 2023.

 

Fornnordisk religion (RHG108)

Foto: Alexander Fox PlaNet Fox / Pixabay

Kursen ger en översikt och fördjupade kunskaper i ämnesområdet fornnordisk religion. Den har ett tvärvetenskapligt perspektiv med föreläsare från religionshistoria, arkeologi och ortnamnsforskning och omfattar såväl kultur- och religionshistorisk realia om fornnordisk myt, kult och tro, som ämnesområdets forsknings- och idéhistoria. Som deltagare får du bekanta dig med ett flertal relevanta källmaterial, som till exempel norrön litteratur, arkeologiska källor, folklore och sakrala ortnamn.

Till Fornnordisk religion i utbildningskatalogen

 

Religionshistoriska perspektiv på natur, miljö och klimatkris (RHG513)

Foto: Pexels / Pixabay

Kursen behandlar synen på natur och miljö i olika religiösa traditioner. Ur ett komparativt perspektiv belyses religiösa förhållningssätt till natur och miljö i skilda historiska och kulturella sammanhang, religiösa föreställningar likaväl som rituella handlingar. Kursen belyser också synen på de pågående miljöhoten och klimatkrisen, samt olika religiösa reaktioner på dessa hot och kriser.

Till Religionshistoriska perspektiv på natur, miljö och klimatkris i utbildningskatalogen

 

Män och maskuliniteter (GV5002)

Foto: Peggy och Marco Lachmann-Anke / Pixabay

Kursen ger en introduktion till mansforskningens historik och olika inriktningar. Du får läsa om dess influenser från kvinno/genusforskning och gay studies, och studera synen på mannen och maskulinitet i det offentliga och det privata. Kursen ger även en fördjupning i olika teoretiska teman och därmed sammanhängande begrepp, såsom hegemonisk maskulinitet, homosocialitet, ”kvinnlig maskulinitet” etc.

Till Män och maskuliniteter i utbildningskatalogen