Fornnordisk religion
Vad vet du egentligen om fornnordisk religion och dess svunna värld, före Skandinaviens kristnande? På denna kurs får du en bred och fördjupande introduktion i fornnordisk religion och mytologi, kontextualiserad i de sociala och kulturella sammanhang som religionen var en del av.
Kursen lyfter fram de människor under järnåldern och vikingatiden som bar ansvaret för och förrättade såväl livets dagliga riter, som de mer officiella delarna av den förkristna kulten. Vi orienterar oss också i det förkristna sakrala landskapet med dess helgedomar och heliga platser. Därtill bekantar vi oss med den fornnordiska mytvärlden och dess gudar, väsen och legendomspunna kvinnor och män, liksom vilken roll dessa mytologiska berättelser hade i den förkristna religionen.
Genomgående studerar vi den förkristna religionen såsom en funktionellt integrerad del av den förkristna kulturen och samhället i stort. Vi närmar oss de betydelser som religionen hade för de enskilda människornas, gårdarnas och bygdernas välbefinnande, från hälsa och sjukdomsbot till den agrara ekonomin. Vi bekantar oss också med vilken roll som religionen hade för samhällets större skeenden, som politik och maktutövning, ting och rättsskipning, liksom i frågor om krig och fred.
-
Kursupplägg
Kursen består av en delkurs, Fornnordisk religion, på 7,5 hp, och erbjuder levande föreläsningar online samt en frivillig guidad exkursion till Gamla Uppsala. Kursen är starkt tvärvetenskaplig med gästföreläsare från ämnesområden som arkeologi, arkeobotanik, ortnamnsforskning, folkloristik och filologi.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar samt självstudier.
Examination
Kursen examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift i form av en hemtentamen.
Examinator
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Möt oss
-
Kontakt