Börja forska

Stockholms universitet är ett ledande forskningsuniversitet som bedriver grundläggande fristående forskning och tillämpad forskning inom human- och naturvetenskap. Vår forskning ger internationellt erkända vetenskapliga genombrott.

 

 

Forskning vid Institutionen för material- och miljökemi

Institutionen för material- och miljökemi erbjuder fyra forskarutbildning om nedan ämen. Klicka för att öppna och läsa mer om respektive ämne och den forskning som man håller på med inom ämnet.

 

Forskarämnet analytisk kemi vid Stockholms universitet omfattar utveckling av metoder, tekniker och databearbetningsverktyg för kemisk karakterisering av miljö- och biologiska prover samt textilier och olika material. 
Forskningsområdet är brett och främst sysslar vi med olika former av metodutveckling, från provtagningsteknik och provupparbetetning till multidimensionell kromatografi, masspektrometri och databearbetnings- och maskininlärningsverktyg för identifiering och kvantifiering.
Vi är främst intresserade av substanser som innebär risker för hälsa och/eller miljö. Det kan vara kemikalier i textilier och andra material, polycykliska aromater från utsläpp i mark och vatten, kosmetika och hushållsrelaterade kemikalier.

Här hittar du mer info om forskarämnet och våra forskargrupper inom analytisk kemi

 

Forskarämnet fysikalisk kemi omfattar både grundläggande och tillämpade aspekter, och behandlar både fasta material och mjuk materia.

Tillämpade aspekter: batterimaterial, fasta belysningssystem, topologiska isolatorer, porösa material, keramik och glas.

Mjuka material: fokus på flytande kristaller, lipidmembran, interaktioner mellan biomolekyler och ytor och nanopartiklar. Dessa undersökningar är främst inriktade på material för applikationer inom hälsa och energi.

Fysikalisk kemi har en tydlig koppling mellan teori och praktik. Den forskning som sker på institutionen är främst inriktad strukturer, ordning och dynamik. 

Här hittar du mer info om forskarämnet och våra forskargrupper inom fysikalisk kemi

 

Forskarämnet materialkemi vid Stockholms universitet är inriktat på utveckling och förståelse syntes och bearbetning av material som kan användas inom områdena hållbar energi-, miljö- och hälsa. Vi forskar på material för värmeisolering, koldioxidseparation och -reduktion, elektrokemisk energilagring/omvandling, vattenbehandling och kontrollerad frisättning, implantat och tandrestaurering.  Flera av våra forskare forskar på nya material baserade på naturresurser som cellulosa och lignin.

Här kommer man in kontakt med tekniker som sintring och kolloidal bearbetning, additiv tillverkning, elektrospinning; hydrotermiska metoder, självmontering av nanopartiklar till mesokristaller, biomimetiska vägar för syntes av oorganiska och hybrida oorganiska/organiska material och kolloidal syntes av porösa polymermembran.

Ett brett utbud av avbildnings-, diffraktions- och spektroskopiska verktyg används för att karakterisera materialen. Dessutom används olika metoder för att undersöka de adsorptiva, reologiska, optiska, magnetiska, termiska och mekaniska egenskaperna hos materialen. De flesta av dessa tekniker finns tillgängliga på institutionen och får användas av doktoranderna själva

Läs mer om forskarämnet och vad forskargrupperna i materialkemi gör här.

 

Att forska inom oorganisk kemi innebär att utveckla syntesmetoder och även material som kan användas inom områden som energi, miljö och hälsa. 

Inom området håller vi också på med karaktärisering och strukturbestämning av material. Tekniker som vi har tillgång till är

  • Elektronkristallografi
  • Avancerad transmissionselektronmikroskopi 
  • Röntgen- och neutrondiffraktion 

Dessa används för att för att bättre förstå sambanden syntes-struktur-egenskap.

Aktuella studier handlar om porösa material som zeoliter och metallorganiska ramverk 
komplexa oxider, oxynitrider, metallhydrider, lågdimensionella föreningar, intermetalliska föreningar och keramiska material. 

Materialens fysikaliska, kemiska och mekaniska egenskaper undersöks tillsammans med deras tillämpningar inom till exempel katalys, energiomvandling, lagring och generering, molekylseparation och som termoelektriska material. 

På institutionen finns expertis inom strukturell karakterisering genom elektronkristallografi, avancerade TEM-metoder, samt röntgen- och neutrondiffraktion, alla viktiga för att utforska sambandet mellan struktur och egenskaper. 

Läs mer om forskarämnet och våra forskargrupper inom oorganisk och strukturkemi här

 

Läs mer om forskarstudier

Att genomföra en forskarutbildning är utmananade och ställer krav på självständighet och engagemang från dig som forskarstudent. Att genomföra forskarutbildning tar ungefär fyra år. Utbildningen består av två delar, 60 hp kurser och en forskningsprojektdel som avslutas i en doktorsavhandling. 

Under studierna läser du kurser och gör ett obeorende forskningsprojekt. Allt detta sammanfattas i en doktorsavhandling. Avhandlingen är nästan alltid en sammanfattning av forskning som presenteras i ett antal vetenskapliga tidskriftsartiklar skrivna från din doktorandtid.

Kursdelen består av obligatoriska kurser och kurser som doktoranden kan välja bland tillgängliga kurser vid SU eller andra universitet. MMK ger ett antal fristående kurser på avancerad nivå som även lämpar sig för doktorander.

Mer generell information om forskarutbildning vid Stockholms universitet hittar du här

Se lediga doktorandtjänster här

 

Ansökan och behörighet

Nya doktorandtjänser utlyses på institutionens och universitetets hemsida två till fyra gånger per år. Alla doktorandtjänster är kopplade till ett projekt, dessa beskrivs i utlysningen. I din ansökan är det viktigt att du tar upp det specifika projektet du söker. 

Ansökan sker via universitetets ansökningssystem, du hittar länk till ansökningsformulär längst ned på sidan i aktuell annons.

Du hittar aktuella utlysningar här

Ansökningshandlingar som ska bifogas din ansökan

Obs, vi ser gärna att du skriver din ansökan på engelska.

  • Ansökan PhD (43 Kb)
  • CV
  • Studieintyg där det tydligt framgår att du uppfyller både grundläggande och särskild behörighet
  • Personlig brev, där du beskriver varför du söker just denna tjänst och varför du är en lämplig kandidat. Beskriv också vad det är i forskningsprojektet som intresserar dig.

Detta krävs för att du ska kunna antas till forskarutbildning

Grundläggande behörighet

Examen på avancerad nivå
Minst 240 högskolepoäng varav minst 60 på avancerad nivå, eller motsvarande
Meriterna kan ha förvärvats i Sverige eller utomlands
Naturvetenskapliga fakultetsnämnden kan befria en enskild sökande från det grundläggande behörighetskravet, om det finns särskilda skäl.

Särskild behörighet

Kandidatexamen (fil. kand.) med kemi, kemiteknik eller fysik som huvudämne, den sökande ska också ha genomfört en självständig uppgift inom forskningsämnets område omfattande minst 30 hp på avancerad nivå med godkänt resultat.

Den sökande kan även på annat sätt, i Sverige eller utomlands, ha förvärvat generellt motsvarande kompetens.

Ansökan görs enligt det förfarande som beskrivs i utlysningen av en ny doktorandtjänst. Utlysningen innehåller en projektbeskrivning, information om krav på behörighet och vilket underlag som efterfrågas. På MMK kommer handledaren tillsammans med en rekryteringsgrupp att kontrollera behörigheten och utifrån meriterna bjuda in några utvalda kandidater till intervju. Rekryteringsgruppen gör senare en rangordning av de utvalda kandidaterna utifrån informationen i ansökningarna och intryck från intervjuerna. Avdelningsstyrelsen beslutar slutligen om vem som ska erbjudas en tjänst. Det kan finnas särskilda fall då en doktorand antas med kortare studietid än de normala 48 månaderna. Ett sådant beslut om godkännande fattas av sektionsdekan för Kemiska sektionen.

En individuell studieplan skrivs i samband med att du formell antas till forskarutbildning. Du som student skriver denna tillsammans med handlaredare och en tidsplan upprättas när du förväntas ha uppnått tillräckliga kunskaper för att kunna disbputera. Den individuella studieplanen ska undertecknas av kandidat, handledare, biträdande handledare och prefekt. Denna individuella studieplan revideras varje år under studierna.

Som doktorand på MMK blir du automatiskt medlem i doktorandrådet. Doktorandrådet är ett forum för alla frågor om doktorandernas situation, oavsett om det handlar om forskning, undervisning, kurser eller social verksamhet. Ledamöterna kan ställa frågor, yttra sig eller lämna rekommendationer som sedan tas till institutionsstyrelsen av två doktorander. Ett aktivt deltagande i doktorandrådet är ett sätt att påverka dina arbetsvillkor, både på institutionen och på universitetet som helhet. Doktorandrådet är också ett socialt samband och en bra informationskälla om vad som händer på institutionen och på andra håll. Val hålls en gång per år till de aktiva befattningarna. Om du har en fråga, tveka inte att fråga oss!

När du genomfört din forskarutbildning och disputerat erhåller du din doktorsexamen, den högsta akademiska examen du kan ha i Sverige.

Läs mer om Forskarutbildning vid Stockholms universitet

När du är klar med dina forskarstudier, och har disputerat väntar den högtidliga promoveringen i Stockholms stadshus.

Läs mer om promoveringen här

 

Kontakt

På denna sida