Studera hos oss

Hos oss på Institutionen för mediestudier kan du läsa fyra huvudämen och ta examen i samtliga. Filmvetenskap; Journalistik; Medie- och kommunikationsvetenskap; Modevetenskap.

 

Från grundkurs till forskarutbildning

en unik möjlighet att studera det just du vill fördjupa dig i

Våra fyra ämnen Filmvetenskap, Journalistik, Medie- och kommunikationsvetenskap och Modevetenskap hittar du nog inte samlade på en och samma institution någon annanstans  - och du kan ta ut en kandidatexamen, masterexamen och doktorsexamen i alla fyra ämnen.

Vi har kurser och program på grundnivå och avancerad nivå samt forskarutbildning - både för dig som söker direkt efter gymnasiet och/eller har studerat tidigare på högskolenivå.

Flera av våra kurser och program ges även på engelska. Vi ger också studenter stor möjlighet att studera utomlands via utbytesstudier.

Hos oss kan du hitta en unik möjlighet att studera det just du vill fördjupa dig i.

 

Unika delar i våra utbildningar

Som student i våra ämnen kommer du träffa lärare och forskare som är experter inom sina ämnen, flera är även yrkesverksamma. Vi bjuder dessutom in representanter från yrkeslivet att föreläsa för studenter. Sedan har vi även specialanpassade lokaler och utrustning som ger en extra möjlighet att ta del av utbildningen på bästa sätt såsom biografer och redaktionsmiljöer. Vidare har vi även praktikkurser för att ge studenter möjligheter att komma närmare arbetslivet.

Bara under grundkursen Filmvetenskap I, 30 hp kan du räkna med att få se 40 filmer

Foto: Ingmarie Andersson/SU

Inom filmvetenskap studerar vi alla möjliga former av rörliga bilder; TV, videor, streaming med mera men det dominerande mediet är ändå Filmen, särskilt biografvisad film.

Filmvetenskap studerar du i Filmhuset - filmens eget hus. Där har vi två stora biografer med plats för hundratals åskådare och kan visa allt mellan 16 mm till 70 mm projicerat i upp till 4K eller 3D.

Att se en film i 70mm Cinemascope i biograf är en upplevelse. Bara under grundkursen Filmvetenskap I, 30 hp kan du räkna med att få se 40 filmer, varav de flesta i biograf. Som extra bonus visas det också stumfilm med levande piano på ett antal visningar.

 

Bio Victor Foto: Filmhuset

 

Kvalificerad yrkespraktik 30 hp

Att få in en fot på arbetsmarknaden är inte alltid lätt, men att ha en praktisk erfarenhet genom en praktik under sin utbildning ökar möjligheten. Praktiken inom Filmvetenskap och Medie- och kommunikationsvetenskap ges både höst och vår.

Kurserna erbjuder studenter en möjlighet att tillämpa och reflektera över sina ämneskunskaper i en arbetslivskontext, och samtidigt förbättra sin anställningsbarhet inom något av de yrken huvudområdet utbildar för.

Filmvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik, 30 hp

Medie- och kommunikationsvetenskap: Kvalificerad yrkespraktik, 30 hp

Redaktionell organisation och praktik, 30 hp - praktik inom journalistprogrammet

Modevetenskap: Kvalificerad yrkespraktik (FS4010)

Du får en hel praktiktermin på redaktion där du får chansen att prova på jobb på riktigt

Praktik på redaktion

Journalistprogrammet erbjuder mer än bara 3 års studier till journalist. Du får en hel praktiktermin på redaktion där du får chansen att prova på jobb på riktigt, men apropå "på riktigt" så gör du faktiskt riktiga reportage även under terminerna innan. Som student kommer du bland annat arbeta med webbtidningen "Läget" och publicera produktioner på plattformen JMKplay. Till din hjälp har du våra yrkesverksamma lärare. 

Läget 

Läget är en webbtidning skapad av journaliststudenter på Stockholms Universitet (JMK). Vårt mål är att leverera informativa nyheter till Sveriges ungdomar på ett enkelt sätt.

 

 

JMK-Play

Sajten är en samlingsplats för studentarbeten vid Enheten för journalistik, medier och kommunikation (JMK)

Besök JMKplay här

 

Våra studenter i medier

Här kan du läsa urval av reportage som våra studenter gjort.

 

Du kan förstås läsa till Kandidatexamen hos oss men varför inte även ta en masterexamen? Det kan du göra i alla våra fyra ämnen,  internationella masterprogram som ges helt på engelska.

Foto: Mickes fotosida / Mostphotos

Hos oss studerar du "Off Campus" - både centralt och nära naturen. Närmaste T-banestation är Karlaplan och efter en kort promenad hamnar du i våra lokaler.

Filmhuset

I Filmhuset läser du Filmvetenskap

Hitta till Filmhuset
 

Garnisonen

I Garnisonen hittar du JMK där du läser journalistik, medie- och kommunikationsvetenskap samt modevetenskap.

Hitta till JMK

 

Nationalstadsparken

Granne med våra lokaler är hela Gärdet och Nationalstadsparken med Djurgården som fantastiskt promenadstråk.

Foto: Göran Franzén/Most Photos

 

Studenter och forskare kommer bokstavligen från hela världen hit och bidrar med både kunskap och mångfald. Från på grundnivåkurserna till på forskarutbildningarna finns det internationella studenter. Många av våra kurser ges därför också på engelska. Meriterade forskare och lärare söker sig hit på grund av institutionens kvaliteter och bidrar i högsta grad till att våra utbildningar håller hög nivå.

En av anledningarna till att många av våra studenter är internationella kommer sig av våra utbytesavtal. Som student hos oss kan du också ta chansen och få minnen och utökad kunskap för livet. Institutionen har utbytesavtal inom Europa/Norden. Passa på och studera en terminen eller två utomlands. Det ger en fantastisk erfarenhet - och du kan använda studierna utomlands i din examen.

 

En institution som syns - både forskare och studenter

I nyheterna och debatten

Som student kommer du att undervisas av lärare och forskare som inte bara är experter på sitt område och ämne utan även syns i den offentliga debatten - dels som debattörer men ofta som experter i media. Flera är dessutom yrkesverksamma som exempelvis filmare och radioproducenter.

Att som student röra sig i Filmhuset och Garnisonen innebär att du kommer stöta på personer som är yrkesverksamma i det du är intresserad av.

Inom Kandidatprogrammet i journalistik publicerar studenter riktiga nyheter och reportage i etablerade medier - både under utbildningens gång och under sin praktik. Ofta är det våra alumner som sedan fortsätter att synas som journalister efter sin examen.

Vi är stolta över våra studenter och i vissa fall blir de även nominerade till  - och pristagare av - Guldspaden. Tack för er insats som studenter hos oss!

Här är några studenters arbeten i urval

Alla våra ämnen har forskare och forskargrupper som är i både nationell och internationell framkant, dessutom får du träffa dem som undervisande lärare.

Av universitetets forskningsområden har 30 utsetts till nationellt ledande, med en hög internationell status och inom humaniora vid Stockholms universitet har åtta ämnesområden lyfts fram som ledande forskningsområden.

Däribland forskningen inom Filmvetenskap och Medie- och kommunikationsvetenskap "Globala medier och kommunikationens politik".

Läs mer om våra forskare och forskningsområden här

Några av de tyngsta delarna Institutionen för mediestudier är delaktiga i är Guldbaggen och Cordelia Edvarson-priset. Cordelia Edvardson-priset instiftades 2010 av Institutionen för Mediestudier vid Stockholms universitet i syfte att premiera en journalist som ”har ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla”. Prissumman på 10 000 kronor doneras av Svenska Dagbladet. Prisutdelningarna sker i samverkan mellan Stockholms universitet och Kungliga biblioteket.

Varje år deltar lärare, forskare från institutionen i Gulbaggearbetet. Främst inom nomineringskommitén. 

Om Cordelia Edvardson-priset

Om Guldbaggen

 

Alumnverksamheten är till för tidigare studenter vid IMS. Vi är mycket intresserade av att fortsätta hålla kontakt med dig även efter dina studier.

Du är varmt välkommen att kontakta alumnkoordinatorn om du har idéer om hur du som Alumn kan samverka med oss. Kanske vill du hålla en gästföreläsning om din väg in i arbetslivet, erbjuda studenter att besöka din arbetsplats eller vara med och arrangera alumnträffar.

Läs mer om alumnverksamheten och relaterad verksamhet här

Ny alumnstudie och analys visar på positiva resultat för våra alumner 2021.

Framträdande i vår delstudie är bland annat att våra alumner har kvalificerade och relevanta anställningar inom branschen, får snabbt anställning efter examen, är nöjda med utbildningen och att varannan IMS student har gjort praktik.

Ta del av analys och rapport här:

Alumnsstudie IMS 2021 (central)

Institutionen för mediestudier deltar i Mentorskapsprogrammet med fokus att erbjuda våra studenter på internationella masterprogrammen en Alumni-Mentor som läst samma program.

Läs mer om Mentorskapsprogrammet här

 

Vilken utbildning passar dig?

Läs mer om våra utbildningar här

 

Kontakt

Studievägledning:
svarar på frågor om utbildningarna i våra fyra ämnen. 

Utbyteskoordinator:
svarar på frågor som rör utbyten och studier utomlands.

Under tiden med restriktioner pga corona/covid19 har vi ingen drop-in eller fasta telefontider. Du kan maila frågor och/eller boka ett möte via ZOOM eller bli uppringd.

Studievägledare Institutionen för mediestudier
Studievägledare Institutionen för mediestudier
Studievägledare Institutionen för mediestudier
Alumn- och utbyteskoordinator
På denna sida