Motionärer på gymmet vill lida 

Mottot ’no pain, no gain’ är populär i samband med träning. Smärta är något att sträva efter och något som gör dig till en ’riktig’ motionär. Hur väl stämmer denna bild och vilken betydelse kan det i förlängningen få för människors hälsa? I en ny studie har forskaren Pelle Pelters undersökt smärtans betydelse för träningen som den upplevs av vanliga motionärer på gymmet.

Kvinna och man i gym med smärtfyllda ansiktsuttryck i knäböj mot vägg.
FOTO: RAMON IVAN MORENO PRIETO

Gymmet är en vanlig plats för mångas träning och rehabilitering och tack vara den goda tillgängligheten även viktigt för både den personliga hälsan och folkhälsan. I studien intervjuar Pelle Pelters helt ’vanligt folk’ på gymmet om vilken typ av smärta de upplever som viktig och på vilket sätt den är betydelsefull. Och slutsatsen överraskar något. Även om smärta ofta betraktas som något negativt, verkar vissa typer av smärta vara en uppskattad del av gymupplevelsen.
 
–Folk, verkligen alla som går dit regelbundet, vill lida på gymmet! Bara det upplevs som lagom, säger Pelle Pelters.

Jag älskar det när jag har jag träningsvärk, jag känner mig nästan lite fräsch, nästan lite nyduschad (gymbesökare)

 

Kan få oss att förstå varför folk inte tränar

Att det i gymmiljön anses som att smärta är något man måste acceptera och kanske till och med längta efter kan samtidigt innebära ett hinder för somliga menar Pelle Pelters. Att inte dela denna uppfattning kan göra dig minde motiverad att gå till gymmet vilket gör det svårare att förbättra den egna hälsan.
 
–Här kan det finnas en nyckel till att förstå varför vissa människor inte vill träna på gymmet. Jag menar, vem vill ägna sig åt nånting där man får ett löfte om att belöningen för ens ansträngningar är smärta?

 

Viktig kunskap för den som arbetar hälsofrämjande

Att förstå vad folk är ute efter när de kommer till gymmet kan göra att vi kan hjälpa till med hälsofrämjande träning på ett annat, bättre sätt. Pelle Pelters hoppas att studien kan uppmuntra till att prata mer om detta.

–Jag var själv med om att en instruktör vräkte ur sig - träningsvärk, det gillar vi! Eh, nej tänkte jag. Om gymmet ska vara en plats för alla då behöver vi vara uppmärksamma på den typen av begränsande normer, säger Pelle Pelters.

 

Länk till artikel: The good, the bad and the ugly – a Swedish qualitative interview study about the landscape of meaning-imbued, exercise-related physical pain, as experienced by ‘normal’ gym-users. (BMC Public Health)

 

Foto på Pelle Pelters
Foto: Vetenskapens Hus

Pelle Pelters  är hälsopedagog och hälsosociolog och hens forskning kretsar kring frågan “Vad är den goda hälsan?”