Forskargrupp Pedagogik och hälsa
I forskningsmiljön fokuseras studier av lärande, kunskapsutveckling, meningsskapande och påverkan, samt dessa processers förutsättningar inom fälten vård och omsorg, hälsa och folkhälsa.
Gruppbeskrivning
I forskningsmiljön finns en mångfald av teoretiska perspektiv och metodiska angreppsätt representerade. Forskningen omfattar såväl studier av sociala och kulturella föreställningar om hälsa och ohälsa, som studier av hur dessa konstrueras och påverkar människors liv. Detta undersöks till exempel i möten mellan vårdgivare och vårdtagare eller i enskilda individers meningskapande kring sin egen hälsa och ohälsa samt ur ett intersektionellt perspektiv. Forskningen rör också utbildningar och yrkesprofessioner inom dessa områden. Frågorna studeras på både individ-, grupp- och samhällsnivå. Det pedagogiska perspektivet framträder bland annat i intresset för hur människors erfarenheter av hälsa och ohälsa formas i kommunikation och lärande, både socialt och individuellt.
Forskningsseminarier
Vi har återkommande forskningsseminarier som behandlar frågor inom forskningsområdet pedagogik och hälsa. På seminarierna diskuterar vi aktuell forskning, böcker, egna arbeten med mera. För närvarande har vi två återkommande seminarier:
För aktuella datum: Kalender
Gruppmedlemmar
Gruppansvariga
Robert Ohlsson
Universitetslektor
Medlemmar
Christine Bendixen
Universitetslektor
Veronica Brunér Anjou
Doktorand
Eva Eliasson
Universitetslektor
Anders Gustavsson
Professor emeritus
Gunnar Karlsson
Professor emeritus
Katarina Lagercrantz All
Universitetslektor
Ali Reza Majlesi
Universitetslektor
Sonja Olin Lauritzen
Professor emerita
Pelle Pelters
Universitetslektor
Helena Rehn
Universitetslektor/Studierektor för uppdragsverksamhet
Petra Roll Bennet
Universitetslektor
David Thorsén
Universitetslektor/Studierektor
Jakob Ulenius
Universitetslektor