Våra utbildningar

Vid Kulturgeografiska institutionen kan du studera kulturgeografi, samhällsplanering och geografi. Vi erbjuder utbildningar på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

Sök bland våra utbildningar

Vimpelgirlanger spända mellan flerfamiljshus.
Foto: Anders Rickegård

Våra utbildningar är utformade i nära anslutning till forskningen och innehåller tillämpningar och fältinslag. Vill du veta mer om våra huvudområden kulturgeografi, samhällsplanering och geografi?

Läs mer om våra huvudområden

 

Vi erbjuder två kandidatprogram, ett i kulturgeografi och ett i samhällsplanering. Båda utbildningarna ger dig förutsättningar att fortsätta med studier på avancerad nivå, såväl som de förbereder dig för att komma ut på en bred arbetsmarknad. Dessutom är det möjligt att studera utomlands inom ramen för programstudierna. Kandidatprogrammen startar varje höst.

 

Bilar som väntar på att cyklar ska åka över en gata.
Foto: Anders Rickegård

Kandidatprogram i kulturgeografi – samhälle, miljö och globala processer, 180 hp

På kandidatprogrammet i kulturgoegrafi lär du dig analysera aktuella samhällsfrågor och får kunskap i frågor om bland annat globala miljöförändringar, matförsörjning, migration, segregation och stadsutveckling. Sista terminen lär du dig använda dina nya kunskaper i ett tillämpat projekt. Programmet omfattar 120 hp kulturgeografi och 60 hp valfria kurser.

Du kan också ta en kandidatexamen i kulturgeografi genom att läsa fristående kurser. För en kandidatexamen krävs 180 hp, varav minst 90 hp i huvudområdet kulturgeografi, inklusive examensarbete om 15 hp.

Läs mer om hur du kan ta en examen i kulturgeografi

 

Man pekar med en penna på en datorskärm som visar en karta.
Foto: Lena Katarina Johansson/Stockholms universitet.

Samhällsplanerarprogrammet, 180 hp

Under utbildningen får du kunskaper och färdigheter i samhällsplanering samt möjlighet till specialisering inom olika delområden. Utbildningen är tvärvetenskaplig med ett huvudsakligen samhällsvetenskapligt perspektiv. Det betyder att sociala, ekonomiska och fysiska aspekter integreras. Programmet omfattar 90 hp samhällsplanering, 30 hp nationalekonomi eller statistik, 30 hp hos oss eller en av våra samverkande institutioner (se vilka på programsidan) och 30 hp valfria kurser.

 

Fristående kurser på grundnivå

På grundnivå erbjuder vi flera kurser som fristående. Vilka de är och vad de innehåller, kan du se i listan längst ner på den här sidan.

 

Vi erbjuder tre program på avancerad nivå: kulturgeografi, samhällsplanering och globalisering. De ger dig fördjupade kunskaper och förbereder dig för såväl en bred arbetsmarknad som forskarutbildning. Inom ramen för programstudierna erbjuds även möjligheten att studera utomlands. Utbildningarna ges på engelska och startar varje höst.

 

Hus på ö i Göteborgs skärgård.
Foto: Anders Rickegård

Masterprogram i kulturgeografi, 120 hp

På masterprogrammet kommer du få fördjupad kunskap inom kulturgeografi, med möjlighet att inrikta utbildningen efter dina specialintressen inom området. Programmet är tvåårigt, där 60 hp består av obligatoriska kurser, 45 hp är valbara och 15 hp är valfria.

 

 

GIS-karta
Karta: Stefan Ene

Masterprogram i samhällsplanering, 120 hp

Utbildningen ger dig fördjupade kunskaper inom ämnesområdet i ett internationellt perspektiv. Du får bland annat möjlighet att utveckla ett kritiskt tänkande kring planeringsteorier och tillämpa metoder. Programmet är tvåårigt, där 60 hp består av obligatoriska kurser, 45 hp är valbara och 15 hp är valfria.

 

 

Människor på en gata.
Foto: Peter Kinlund

Masterprogram i globalisering, miljö och social förändring, 120 hp

Under utbildningen får du fördjupade kunskaper inom området. Du får möjlighet att kombinera teori och praktik och utforska förhållandet mellan globalisering, miljö och social förändring, genom eget fältarbete. Programmet är tvåårigt, där 90 hp består av obligatoriska kurser, 15 hp är valbara och 15 hp är valfria.

 

Fristående kurser på avancerad nivå

På avancerad nivå erbjuder vi flera kurser som fristående. Vilka de är och vad de innehåller, kan du se i listan längst ner på den här sidan.

 
Diplom och kransar
Foto: Ingmarie Andersson/Stockholms universitet

Forskarutbildningen består av fyra års heltidsstudier och kombineras vanligen med institutionstjänstgöring under ytterligare ett år. Utbildningen innehåller författande av en doktorsavhandling och kurser.

Läs mer om forskarutbildning i geografi med kulturgeografisk inriktning.

 

 

 
Två män och tre kvinnor pratar på campus. Kvinnan i mitten sitter i rullstol.
Foto: Jens Olof Lasthein/Stockholms universitet

Vill du ta ett nytt steg i livet och fördjupa (eller förnya) dina kunskaper? En utbildning kan vara starten på resan mot en ny inriktning på karriären eller ett helt nytt jobb. Vid Kulturgeografiska institutionen finns många kurser som kan passa dig som vill skaffa nya kunskaper mitt i livet. Vi erbjuder flera olika kurser på både grundnivå och avancerad nivå. Utbudet av kurser varierar mellan höst- och vårtermin. Vilka kurserna är och vad de innehåller, kan du se i listan längst ner på den här sidan.

Fler tips och info till dig som funderar på förändring.

Sök bland våra utbildningar