Ekologi och biologisk mångfald

Östersjön är ett ungt och relativt artfattigt hav – men här lever ändå tusentals arter, många på gränsen för sin förmåga. Denna del av lektionsbanken handlar om livet under ytan, i alla dess former. Vi börjar i världshavet och zoomar in på vårt eget innanhav. Här hittar du stoff och inspiration för att få dina elever att utforska och förstå förstå de ekologiska sambanden, hur arterna anpassar sig till de särskilda villkoren i Östersjön och hur människan påverkar.

Vi jämför livet på land och i havet och går igenom näringsväven, trofiska nivåer och energipyramiden ur ett Östersjöperspektiv. Det finns övningar både för klassrummet och ute i fält, om bland annat fotosyntes, biologisk mångfald och evolutionära anpassningar.

 

Inspirerande introduktionsfilm: Livet under ytan i Östersjön

Kort, vacker film (5 min) som kan användas som introduktion till lektioner om Östersjöns ekologi och biologiska mångfald, för att inspirera till vidare utforskande. Filmen är producerad för Lektionsbanken om Östersjön av stiftelsen Voice of the Ocean.

 

Direktlänk till film

Ladda ner filmen till din enhet

 

Här finner du ett fördjupande faktaunderlag till bilderna, som stöd för dig som lärare, för att hålla en genomgång eller leda en diskussion. Det innehåller också flera tips och uppslag på frågeställningar att ta vidare med eleverna.

Använd gärna tillhörande bildspel!

Faktaunderlag om Östersjöns ekologi och biologiska mångfald (15753 Kb) .

 

Här finner du ett rikt bildmaterial om Östersjöns ekosystem, livsmiljöer och karaktärsarter, liksom om trofiska kaskader, nya arter, hot mot biologisk mångfald, med mera. 

Plocka ut och kombinera de bilder som passar din undervisning. Du kan använda dem för genomgångar och som underlag för diskussioner, eller ge till eleverna som stöd för deras egen instudering.

Bildspel om Östersjöns ekologi och biologiska mångfald (pdf) (17374 Kb)
(För snabb överblick).

Bildspel om Östersjöns ekologi och biologiska mångfald (ppt) (14102 Kb)
(Inkluderar stödord i anteckningsfälten).

 

Här förklaras grundläggande ekologiska begrepp, som art, nyckelart, ekosystem och biologisk mångfald, med exempel från Östersjön.

Grundläggande ekologiska begrepp, med Östersjöperspektiv (1212 Kb) .

 

Kort infofilm (2 min) om "spiggvågen" i Östersjön – ett exempel på trofisk kaskad och ett regimskifte med konsekvenser för hela ekosystemet. Kan användas som illustration när begreppen diskuteras i klassrummet.

 
 

Direktlänk till filmen

Ladda ner filmen direkt till in enhet

 

Övning: Undersök en tångruska

En praktisk övning i att utforska biologisk mångfald, lära sig känna igen några organismer och deras funktion i ekosystemet. Passar bäst under årets varma månader. Till övningen finns artlistor för lärare respektive elever och en illustration av några vanliga arter i blåstångskogen.

Övning: Undersök en tångruska (1136 Kb)  

Artlista för lärare (255 Kb)

Artlista att fylla i för elever (110 Kb)

Illustration: Livet i en blåstångsplanta (408 Kb)

 

Övning: Få "torskäggen" att sväva

Klassrumsförsök som kan utföras som en demonstration, eller gruppvis av eleverna. Kan kombineras med skiktningsförsöket i "Geografi och historia". Passar bra för att diskutera densitet, osmos och hur miljöförhållanden selekterar fram evolutionära anpassningar, liksom hur naturliga förutsättningar och människans påverkan samverkar till Östersjöns miljöproblem. Kan också utvidgas till diskussion om människors födoval, energipyramiden och fiskemetoder. 

Övning: Få torskäggen att sväva. För lärare. (1706 Kb) .

Övning: Få torskäggen att sväva. För elever. (1149 Kb)

Bild: Torskens lekområden (588 Kb)

 

Övning: Avslöja fotosyntesens pigment

Ett enkelt och spektakulärt "trolleritrick" som är en bra utgångspunkt för lärande om primärproduktion, fotosyntes, antennpigment, elektromagnetisk strålning, fotiska zonen och algsamhällenas zonering. Kan utföras som en demonstration, eller gruppvis av eleverna. Notera att du behöver samla in alger i förväg.

Övning: Avslöja fotosyntesens pigment. För lärare. (3154 Kb)

På denna sida