Stockholms universitet

Anekdot växer – samarbete med Dramaten och anslag från RJ

Anekdot och Bildningspodden är en av de plattformar som belönas med en helt ny stödform från Riksbankens jubileumsfond, med syfte att stärka humaniora i offentligheten. Och så har Anekdot startat ett nytt samarbete med Dramaten.

Med start 2022 kommer Bildningspodden och Anekdot få 400 000 kronor årligen, totalt 1,2 miljoner kronor, i stöd från Riksbankens jubileumsfond. Stödet är en del av en ny satsning från RJ för att stödja plattformar som stärker humaniora och samhällsvetenskap i det offentliga rummet. Jenny Björkman, samverkansdirektör på RJ, säger att Anekdot spelar en viktig roll i ett vetenskapligt ekosystem. 
 
– Anekdot bidrar till att sprida vetenskap och i synnerhet just humaniora och samhällsvetenskap utanför lärosätena och i ett större offentligt rum. Det stärker ett vetenskapligt ekosystem där det är viktigt att det finns stigar och bryggor mellan akademi och samhälle och gör det enklare för till exempel journalister och allmänhet att hitta in och för forskare att hitta ut, säger Jenny Strömberg.

Bidraget motiveras också med att Anekdots upplägg med längre format, essäistik och samtal som får ta lite tid samt ambitionen att skära ämnen och tematik på tvärs skapar möjliga aha-upplevelse och ger nya insikter och perspektiv på saker man trodde man visste. 

Närbild på Magnus Bremmer, redaktör för Bildningspodden
Magnus Bremmer, redaktör för Anekdot.

Magnus Bremmer, redaktör för Anekdot, är glad och säger att stödet från RJ betyder mycket för Anekdot:

- Det är ju först och främst ett fint erkännande för vårt arbete, att få ett anslag vi inte själva sökt, riktat till plattformar som man tycker gör ett bra arbete. Att vi som universitetsbaserad publicistisk plattform är en av dem som får anslag är dessutom ett stort erkännande till Humanistiska fakulteten på Stockholms universitet, som varit banbrytande i sin vilja att satsa på att sprida humanistisk kunskap till en bred allmänhet. Sedan kommer givetvis stödet att betyda mycket för Anekdots fortsatta arbete och möjligheter att växa som redaktionell miljö här på campus, säger Magnus Bremmer.

Andra som får stödet är Forskartorget på Bokmässan i Göteborg, Forskning och Framsteg, RIFO - Sällskapet riksdagsmän och forskare, Vetenskap och allmänhet samt Vetenskapsfestivalen i Göteborg.

Läs mer om stödet på Riksbankens Jubileumsfonds webbplats

 

”Verket” i nytt samarbete med Dramaten

En annan nyhet är att klassikerpodden Verket, en av Anekdots produktioner och systerpodd till Bildningspodden, har påbörjat ett nytt samarbete med Dramaten. I Verket diskuteras mästerverk ur kulturhistorien med forskare, historiker, konstnärer och författare, och sedan starten 2021 har Nationalmuseum och Litteraturbanken varit samarbetspartner. Nu ansluter alltså även Kungliga dramatiska teatern till klassikerpodden. I samtal med Anneli Dufva kommer ledande teaterhistoriker, regissörer och skådespelare att diskutera några av teaterhistoriens mest klassiska pjäser, både äldre och modernare. I podden bjuds också smakprov på legendariska uppsättningar som bidragit till pjäsernas klassikerstatus. Läs mer om det nya samarbetet på Anekdots webbplats

Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten
Anneli Dufva, dramaturg och redaktör på Dramaten kommer i samtal med ledande teaterhistoriker, regissörer och skådespelare att diskutera några av teaterhistoriens mest klassiska pjäser.