En grönare jul: hållbara tips för mat och klappar
I de hektiska julförberedelserna kan det vara lätt att tappa bort tanken på klimat och miljö. Att fira jul på ett sätt som är både hållbart och ekonomiskt kan kännas utmanande. Här är tips från tre av universitetets forskare för en klimatsmartare jul.

Vegetariska alternativ
En viktig del av julfirandet är den traditionsrika maten, som ofta innehåller mycket kött- och mejeriprodukter. Men kan julbordet göras lite mer miljövänligt? Anne Charlotte Bunge, forskare vid Stockholm Resilience Centre, är huvudförfattare till en studie som undersöker miljö- och näringsaspekterna av att ersätta animaliska livsmedel med växtbaserade alternativ som liknar animaliska produkter.
– Vår studie visar att klimatpåverkan från den genomsnittliga svenska kosten kan minskas med över 50 procent genom att välja vegetariska eller veganska alternativ. Det gäller oavsett om man väljer mer processade vegoprodukter, som vegobullar, eller naturligare alternativ som bönor och ärtor. Man behöver dock inte bli vegan för att göra skillnad. Även som flexitarian, där man ersätter hälften av de animaliska produkterna med vegetariska eller veganska alternativ, kan man kraftigt minska matens klimatpåverkan, säger Anne Charlotte Bunge.
Idag finns det ett brett utbud av vegetariska och veganska alternativ till kött på våra matbord. Men hur ser egentligen prisskillnaden ut mellan den traditionella julmaten och växtbaserad kost?
– En vanlig fördom är att vegetariska produkter skulle vara dyrare än animaliska. Vår studie visar dock att kostnaden är ungefär densamma om man ersätter animaliska produkter till genomsnittspris med processade vegetariska eller veganska alternativ till samma prisnivå. Om man däremot väljer oprocessade alternativ som baljväxter, kan man faktiskt spara pengar, säger Anne Charlotte Bunge.
Fisken på julbordet
Fisk och skaldjur är populärt på både julbord och nyårsmeny. Men det är skillnad på fisk och fisk. Sara Söderström är forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum med fiskeriförvaltning som fokusområde.
– Om du vill ha hållbar fisk på julbordet så ska du absolut inte inkludera ål. Den är klassad som akut hotad. Sedan 60-talet har ålen minskat runt 90% i antal, och den samlade vetenskapliga bedömningen är att ingen ål bör fiskas alls. Jag vill även klargöra att det inte går att odla ål. Däremot går det att fånga små ålbebisar och föda upp, men all ål som äts är född i det vilda så det finns ingen hållbar odling, säger Sara Söderström.
Att ge bort mjuka paket
Vi producerar idag fler plagg än någonsin förut, samtidigt som varje plagg används kortare tid än förut.
Malin Wennberg, doktorand inom marknadsföring vid Företagsekonomiska institutionen, med fokus på fenomenet hållbart mode, tipsar vad du kan göra för att minska miljöpåverkan från det mjuka paketet.
– Klädvård är årets hållbara julklapp, eftersom det mest hållbara plagget redan finns i din garderob ska vi vårda det vi har. Kanske en maskin för att ta bort noppor på en tröja man slutat använda för att den ser lite sliten ut?, säger Malin Wennberg.
Hon fortsätter:
– Eller kanske ett presentkort hos en skräddare. Många gånger blir kläder liggande för att något i passformen är lite fel. Om vi får hjälp med att sy in den där midjan som inte passar, eller lägga upp byxbenen kan plagget åter komma till användning.
Senast uppdaterad: 18 december 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen