Stockholms universitet

"Erfarenheten gav mig nya möjligheter som fysiker"

Irene Vicante ville få inblick i fysikers möjligheter på arbetsmarknaden. Hon studerade maskininlärning och beslutade sig för att göra praktik i industrin inom det området.

Irene Vicente portrait outside
Irene Vicente

Var praktiserade du och vilka uppgifter fick du?

– Jag praktiserade på Savantic, en teknisk konsultfirma. Jag deltog i olika projekt och hade många olika uppgifter: programmering, lära mig om virtuella miljöer, optimera algoritmer, lära mig om toppmodern artificiell intelligens. Automatiserande vägklassificering eller ansiktsigenkänning var två exempel på projekt.

Hur förberedd var du på uppgifterna från dina studier?

– Jag kände mig ganska förberedd efter kursen maskininlärning för fysiker (FK7068) jag tog på Fysikum under hösten. Likväl fick jag lite träning i början för att komma ikapp med det som var oklart.

Tror du praktiken kommer påverka dina framtida studier och/eller karriärval?

– Ja, denna erfarenhet visade olika vägar jag har som fysiker och jag kommer förmodligen fortsätta arbeta med maskininlärning. 

Skulle du rekommendera andra studenter att göra praktik? 

– Definitivt, det är ett fantastiskt sätt att få erfarenhet av industrin och andra möjliga intressanta jobb för personer med bakgrund inom fysik. Eftersom det är ganska flexibelt kan studenter göra praktik i vilket fysikrelaterat fält som helst. Det är en fantastisk erfarenhet att  få pröva något du är nyfiken på i några månader. 

Levde erfarenheten upp till dina förväntningar?

– Det var precis som jag väntat mig. Jag fick lära mig av proffs och fick känna på att en fysikbakgrund kan leda till väldigt annorlunda jobb. Jag träffade även många personer i företaget och de var supersnälla. Det var också kul att delta i aktiviteter som after works.0