Karin Helander, Marie Högström och Mikael Knutsson får rektorsmedalj
Stockholms universitets guldmedalj av 8:e storleken i band tilldelas den som på olika sätt har främjat universitetets verksamhet. Rektor har beslutat att tilldela årets medaljer till Karin Helander, Marie Högström och Mikael Knutsson.

De tre mottagarna av universitetets guldmedalj av 8:e storleken i band har alla på betydande sätt gjort insatser för Stockholms universitet. Nedan följer motiveringarna.
”Hennes gärning vid universitetet är enastående”

Karin Helander kom till Stockholms universitet med bakgrund som skådespelare och musikteaterpedagog, disputerade i teatervetenskap 1993 och blev senare professor i ämnet. Parallellt verkade hon också vid Centrum för barnkulturforskning, vars föreståndare hon var under en rad år. Hon har varit prodekan för humanistisk fakultet och senare vicerektor för vad som, på initiativ av Karin Helander, idag kallas det humanvetenskapliga området. I den rollen initierade hon bland annat profilseminarier för att öka samverkan mellan områdets tre fakulteter inom dess profilområden, och gjorde betydande strategiska satsningar på barn, migration och integration samt digital humanvetenskap.
Vid sidan av detta har hon haft en rad externa engagemang; som så kallad professor II i Trondheim, gästprofessor vid Stockholms konstnärliga högskola, teaterkritiker i Svenska Dagbladet jämte många styrelseuppdrag. Efter sin pensionering har hon, parallellt med uppdraget som ständig sekreterare för Kungl. Vitterhetsakademien, fortsatt innehaft en rad uppdrag för Stockholms universitet, däribland i samarbetet med Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern och i Stiftelsen Ingmar Bergman.
Karin Helander kännetecknas som person av stark integritet, lojalitet och envis uthållighet, i en ovanligt lyckosam kombination med kreativitet, produktivitet och smittsam energi. Hennes gärning vid universitetet är enastående.
”Personifierar det goda ledarskapet”

Marie Högström anställdes som personalchef vid Stockholms universitet år 2010. Hon kom då närmast från Arbetsgivarverket där hon arbetat som rådgivare till olika myndigheter, däribland universitet och högskolor. När Marie Högström tillträdde sin befattning inledde hon ett kraftfullt förändrings- och utvecklingsarbete som gjort Personalavdelningen till en av de mest uppskattade inom universitetsförvaltningen. Mycket betydelsefullt är det starka stöd som Personalavdelningen kommit att ge institutionerna och deras prefekter i konkreta personalärenden.
Hennes ledarskap har karakteriserats av en lyhördhet för verksamhetens synpunkter och behov. Genom åren har hon burits av sin övertygelse att det kvalificerade chefs- och ledarskapet är avgörande för universitetet, liksom att det är nödvändigt med en nära och förtroendefull samverkan mellan kärnverksamhet och förvaltning. Det resulterade bland annat i en ny chefspolicy, framtagen efter ett gediget förankringsarbete i verksamheten. Den står också i fokus inom det ledarskapsprogram som hon tidigt tog initiativ till, gemensamt för prefekter och chefer inom förvaltningen, vilket då var en nyhet men idag blivit en självklarhet. Marie Högström personifierar det goda ledarskapet, som verksamt bidragit till att skapa en stark kultur grundad i universitetets uppdrag och dess värden.
”Axlat ett brett ansvar för kärnverksamheten”

Mikael Knutsson kom 2002 till Institutet för tillämpad miljöforskning, vars ursprungliga verksamhet vid Naturvårdsverket tidigare införlivats med Stockholms universitet och som 2005 ombildades till institution. Därmed tog utvecklingen mot dagens vetenskapligt mycket starka institution för miljövetenskap sin början. I denna utveckling har Mikael Knutsson, som sedan tidigare hade en bred bakgrund inom finans och administration på olika håll i näringslivet och vid Karolinska institutet, haft en avgörande betydelse. Som kraftfull och drivande administrativ chef och ekonomichef har han varit ett starkt stöd till en rad prefekter och gjort stort avtryck i verksamheten även utanför den egna institutionen.
När Mikael Knutsson valde att gå i tidig pension knöts han därför till Personalavdelningen som oberoende senior rådgivare. I den rollen har han bistått en rad institutioner inom universitetets båda vetenskapsområden som på olika sätt varit i behov av stöd för att reda ut frågor kring administration och ekonomi. Mikael Knutsson har därmed, långt utöver vad som ingått i hans formella arbetsuppgifter, anammat en helhetssyn och axlat ett brett ansvar för kärnverksamheten vid Stockholms universitet.

Stockholms universitets guldmedalj i 8:e storleken i band instiftades år 2010 och tilldelas den som på ett betydande sätt medverkat till att stärka Stockholms universitet, dess forskning eller dess undervisning. Medaljerna delas ut i samband med installations- och promotionshögtiden i slutet av september. Beslut om vilka personer som ska få medaljer fattas av rektor efter beredning i universitetets ledning.
Senast uppdaterad: 3 september 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen