Labbesök och samtal om vetenskap vid Nobel Calling
Besök på två av universitetets labb och samtal om årets litteraturpristagare. Dessutom ett föredrag om AI och klimat och samtal om att knäcka vetenskapliga koder på Nobelprismuseet. Det var en del av vad Stockholms universitet erbjöd under årets Nobel Calling.
I början av oktober tillkännages vilka som tilldelas årets Nobelpriser. För att uppmärksamma Nobelpriserna och vetenskap i allmänhet arrangeras varje år Nobel Calling. Huvudarrangör är Nobelprismuseet. De andra aktörerna bakom evenemanget är Stockholms universitet, KTH, Karolinska institutet, Stockholms stad, Sveriges riksbank, Stadsarkivet, Vetenskapsrådet och Röda Korsets högskola. Mellan den 4 och 15 oktober bjöds det på ett stort antal aktiviteter med koppling till Nobelpriset runt om i Stockholm.
Besök på två av universitetets labb

Vid Stockholms universitet fanns möjlighet att besöka två forskningslaboratorier. För andra året i rad berättade forskarna vid Centrum för paleogenetik (CPG) för besökarna om sin forskning om forntida DNA från djur, människor och vad som hittats i sediment. Vid de fyra besökstillfällena var det så gott som fullsatt.
Anna Hultman, lärare i matematik och fysik vid Gustavsbergs gymnasium, var där med några av sina elever.
– De elever jag fick med mig var så nöjda och gillade genomgången och att vi fick titta in i labbet (genom rutan). De ställde många bra frågor och fick bra svar, säger hon.
Nytt för i år var att det fanns möjlighet att besöka Gösta Ekmans laboratorier vid Psykologiska institutionen för att ta del av den perceptionsforskning som bedrivs där. De fyra besökstillfällena, två på svenska och två på engelska, blev snabbt fullbokade.
Föreläsning om AI och klimat

Liksom förra året hade Stockholms universitet ett par evenemang på Nobelprismuseet. Den 8 oktober föreläste Victor Galaz, docent vid Stockholm Resilience Centre, under rubriken ”När AI möter klimatkrisen – hot eller möjlighet?” I sin föreläsning berörde han frågor som om artificiell intelligens kan öka takten i klimatomställningen och vilka effekter vi kan förvänta oss på människor, natur och klimat.
Panelsamtal om att knäcka koder

Den 7 oktober arrangerade universitetet tillsammans med Karolinska institutet, KTH och Vetenskapsrådet ett panelsamtal på museet. En forskare från vardera lärosäte samtalade under rubriken ”Så knäcker vi koderna – om sökandet efter ny kunskap”. Från Stockholms universitet deltog Beata Megyesi, professor i datorlingvistik och ansvarig för det tvärvetenskapliga forskningsprojektet DECRYPT.
Eftersom både Nobelpriset i kemi och fysik i år handlar maskininlärning och AI fick samtalet och föredraget på Nobelprismuseet i år extra aktualitet.
Professorer kommenterade litteraturpriset

En till nyhet för i år var ett samtal mellan litteraturforskare i samband med tillkännagivandet av årets litteraturpristagare. På scenen i universitetsbiblioteket bildade Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap, och Adnan Mahmutovic, professor i engelska, tillsammans med samtalsledaren Frida Beckman, också professor i litteraturvetenskap, panel. De inledde med att kort diskutera litteraturprisets betydelse och om vem som skulle kunna få årets pris. Klockan ett kunde panelen och de 70-talet åhörarna framför scenen se på skärmen när Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm tillkännagav vem som får årets pris. De tre forskarna på scenen var inte närmare bekanta med årets pristagare Han Kang, men det blev ändå en bra efterföljande diskussion kring pristagaren. Ett par bibliotekarier hämtade även snabbt fram några av Han Kangs verk, och Carin Franzén läste högt ur en av böckerna.
Lunchföreläsning om Ekonomipriset

Den 15 oktober arrangerade Stockholms universitet tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademien och Nationalekonomiska Föreningen en öppen lunchföreläsning i Södra huset om årets Ekonomipris. Föreläsare var Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, och ledamot av Ekonomipriskommittén (och den som vid KVA:s presskonferens dagen innan presenterade årets pristagare).
Under Nobel Calling arrangerade universitetet även en tävling på Instagram med kunskapsfrågor om Nobelpriserna. Bland svaren utsågs två pristagare som fick priser från Nobelprismuseet.
Stockholms universitets evenemang under Nobel Calling
Se hela programmet för Nobel Calling 2024
Senast uppdaterad: 17 oktober 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen