Stockholms universitet

Om objektivitet, samtal i Filosofiska rummet

I senaste avsnittet av Filosofiska rummet i Sveriges radio medverkar Staffan Bergwik, professor i idéhistoria och Åsa Wikforss, professor i filosofi, i ett samtal om objektivitet. Om vad objektivitet är och ifall medier kan vara objektiva.

I samband med Gazakriget och USA-valet har debatten kring mediernas objektivitet blossat upp. Men går det att vara objektiv, finns det objektiva fakta?

Skiljer man på fakta och värderingar och ger en grund för sina påståenden, så kan man vara objektiv, inom de begränsningar som man har som människa, menar Åsa Wikforss. Medan Staffan Bergwik svarar att en enskild individ inte kan vara objektiv, men att man kan sträva efter objektivitet tillsammans, genom redskap, verktyg och arbetssätt som utvecklas tillsammans utifrån ett objektivitetsideal.

Idéerna om vad objektivitet är och hur det uppnås har skiftat genom historien, säger Staffan Bergwik i programmet, det handlar om hur man på ett så bra sätt som möjligt beskriver verkligheten så sanningsenligt som möjligt. Och Åsa Wikforss förklarar att det finns flera objektivitetsbegrepp, med olika funktioner i olika sammanhang.

Men ibland vill vi ha det subjektiva, ibland vill vi veta precis vad just en person upplever och känner.

säger Åsa Wikforss.

I samtalet medverkar också Bengt Johansson, professor i journalistik och mediekommunikation vid Göteborgs universitet.

Lyssna på samtalet

Staffan Bergwik är professor i idéhistoria vid Institutionen för kultur och estetik. Han forskar om naturvetenskapernas kulturhistoria under 1800- och 1900-talen med särskilt fokus på relationen mellan vetenskap och samhälle. Forskningen handlar om vetenskap och media, sinnes- och känslohistoria, genus och naturvetenskap samt tid och temporalitet. Till Staffan Bergwiks forskningsintressen hör även överblickens historia, hur människor skapat utsiktspunkter från ovan för att förstå, kontrollera och uppleva stora mönster i natur och kultur.

Åsa Wikforss är professor i filosofi vid Filosofiska institutionen. Hennes forskning rör sig i gränsområdet mellan språkfilosofi, medvetandefilosofi och kunskapsteori. Forskningen handlar såväl om kunskapens som kunskapsmotståndets natur. Åsa Wikforss driver forskningsprogrammet "Kunskapsresistens: Orsaker, konsekvenser och motmedel ", som tar ett helhetsgrepp på kunskapsresistens och undersöker området systematiskt, både empiriskt och teoretiskt.