Stockholms universitet logo, länk till startsida

Portugals utrikesminister och ambassadör besökte universitetet

Portugals utrikesminister tillsammans med landets ambassadör besökte Romanska och klassiska institutionen för att förlänga avtalet för Portugisiskt språkcentrum Camoes, ett centrum som syftar till att sprida det portugisiska språket och kulturen.

 

Fr v: Vera Fonseca de Carvalho, professor Laura Alvarez Lopez, utrikesminister Augusto Santos Silva, professor Elisabeth Wåghäll Nivre och professor Anders Bengtsson. 

Den 12 oktober besökte Portugals utrikesminister Augusto Santos Silva Stockholms universitet tillsammans med landets ambassadör Sara Feronha Martins och andra representanter från Portugals regering. Delegationen möttes upp med Elisabeth Wåghäll Nivre, dekan vid Humanistiska fakulteten, och Anders Bengtsson, prefekt vid Romanska och klassiska institutionen. 

Syftet med besöket var att förlänga avtalet för Portugisiskt språkcentrum Camoes, ett resultat av ett samarbete mellan det portugisiska kulturinstitutet Camoes IP, det portugisiska utrikesdepartementet och Romanska och klassiska institutionen vid Stockholms universitet. 

Portugisiskt Språkcentrum bildades 2006 och syftar till att sprida kännedom och undervisning i Portugals språk och kultur. 

– Det här betyder mycket för oss. Portugisiska som ämne är relativt litet i Sverige och även om språket kan studeras på exempelvis Dalarnas högskola så är det bara Stockholm som har en professor i portugisiska. Avtalet ger ämnet välkomna lärarresurser, säger Anders Bengtsson, professor i fransk språkvetenskap vid Romanska och klassiska institutionen. 

Samarbetet har nu förlängts med ytterligare två år. Romanska och klassiska institutionen kommer inom ramen för samarbetet att stå för en ny lokal på Stockholms universitets campus, som blir både bibliotek och undervisningslokal.  Camoes-institutet kommer i sin tur att erbjuda institutionen en lärarresurs i form av en lektor i portugisiska. Utrikesministern lovade under besöket även att skänka ännu fler böcker till det portugisiska biblioteket.

Besöksadress Portugisiska Språkcentret Camoes: 
Universitetsvägen 10A
Hus B, Plan 5
Sal B522A

Läs mer om Portugisiska Språkcentret Camoes

Läs mer på Facebook, Leitorado Camões