Stockholms universitet

Studio Anekdot #9 | Kommer NFT att revolutionera konstmarknaden?

Vad är NFT egentligen? Vad har det med konst att göra? Och varför är vi så besatta av vad som är äkta och vad som är en kopia? Studio Anekdot djupdyker i konstvärldens hetaste samtalsämne tillsammans med konsthistorikern Håkan Nilsson.

Bild: Fotografisk mosaik av konstnären Franz Marcs målning "Blaues Pferd" (Blå häst) 1911. Wikimedia Commons.

NFT – eller Non-Fungible Tokens – har vuxit fram som ett helt nytt sätt att intyga äkthet i den digitala världen. På senare tid har intresset för NFT exploderat. Plötsligt säljs digitala bilder på apor för miljontals dollar och prestigefyllda auktionshus trängs för att vara först på den nya konstmarknaden. Men vad är egentligen det nya med NFT på konstmarknaden? Reproduktioner, kopior och frågan om äkthet har en lång historia inom konsten. Redan renässanskonstnären Michaelangelo oroade sig för att träsnittet skulle göra hans verk mindre unika. Vad är det som är så attraktivt med ett original och så läskigt med en kopia? Vad kan vi lära oss av konsthistorien? Och är NFT-konst bara en fluga – eller snarare tröskeln mot en ny epok för konstmarknaden? Studio Anekdot diskuterar konstvärldens hetaste samtalsämne med konsthistorikern Håkan Nilsson.

Lyssna på avsnitt #9 | Kommer NFT att revolutionera konstmarknaden?

 

Gäst i studion

Gäst i studion är Håkan Nilsson, konsthistoriker och professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola. Hans forskning rör framförallt samtida konst, och han är även verksam som konstkritiker vid Svenska Dagbladet.

 

Om Studio Anekdot

Studio Anekdot är samtalsmagasinet som lyfter aktuella händelser och samtida fenomen. I samtal med Frida Beckman får Sveriges främsta forskare nyansera brinnande debatter, ger bakgrunder till den aktuella konflikter och analysera samtida tendenser. Studio Anekdot är en del av det digitala bildningsmagasinet Anekdot och systerpodd till den folkbildande podcasten Bildningspodden.