Stockholms universitet

Tori Wrånes, mod och motstånd på Accelerator i höst

I september öppnar Tori Wrånes "BIG WATER", ett nyproducerat storskaligt video- och musikverk där publiken får möta den norska konstnärens surrealistiska världar på konsthallen Accelerator. Parallellt presenteras utställningen "Mother Courage and Her Children" med performance, film och ljudverk.

 

BIG WATER

I Tori Wrånes BIG WATER omsluts vi av marina världar där pälsklädda urvarelser rör sig till havets rytm. I sin första soloutställning i Stockholm öppnar Wrånes ett fönster till en parallellvärld där livet pågår utan konsumtion och tärande på naturens ändliga resurser, och där förhållandet till kroppen är fritt från invanda rörelsemönster och normer. 

– Wrånes gränsöverskridande och surrealistiska gestaltningar genomsyras av en lustfylld energi. De understryker sprängkraften i det irrationella och bjuder in publiken till en värld präglad av intuition och symbios – en slags motbild till vår polariserade samtid, säger Therese Kellner, intendent på Accelerator och utställningens curator.


Om Tori Wrånes

Tori Wrånes arbetar med performance, film, skulptur, måleri och installation. Wrånes verk är ofta allomslutande och drömlika. Hon skapar surrealistiska världar med hybrida former och mutationer där varelser utför egendomliga ritualer. Med humor och värme förvrider Wrånes verkligheten bortanför kulturell norm och standard. Med spår av mytologi, existentialism och queera sfärer rör sig Wrånes karaktärer utanför det rationella och utmanar idéer om kropp, kön och samtida levnadssätt. 

Läs mer om BIG WATER

Porträtt av Tori Wrånes.
Porträtt av Tori Wrånes. Foto: Annar Bjørgli, Nasjonalmuseet.