Information in English about Horizon Europe

Storsatsningen Horisont Europa är EU:s ramprogram som fördelar 95,5 miljarder euro till forskning och innovation under sjuårsperioden 2021-2027. Här finns stora möjligheter till finansiering av individuella projektbidrag, mobilitetssatsningar och stöd till infrastruktur och forskning i tematiskt inriktade konsortier.

Horizon Europe, pillars

Vetenskaplig spetskompetens (Excellent Science)

Ska stärka EU:s ställning inom grundforskning.

Globala utmaningar och europeisk industriell konkurrenskraft (Global Challenges and European Industrial Competitiveness)

Återspeglar EU:s strategiska prioriteringar och stöder forskning som rör samhällsutmaningar och stärker den tekniska och industriella kapaciteten. Utmaningarna är uppdelade på sex olika kluster. Dessutom finns fem olika forsknings- och innovationsuppdrag (missions på engelska) som ska skapa en starkare koppling mellan EU:s forskning och innovation och samhällets/allmänhetens behov. Inom pelare II söker man tillsammans med andra som ett konsortium. Det innebär tvärvetenskapligt samarbete och samverkan mellan olika typer av organisationer.

Innovativa Europa (Innovative Europe)

Ska stärka och samla omvälvande innovationer och banbrytande teknik. Europeiska innovationsrådet (EIC) är det viktigaste initiativet inom pelare III. Det mest intressanta EIC-instrumentet för universitetsforskare är Pathfinder som ska stödja projekt i fasen från tidig teknik till förkommersiell teknik.

Kontakt

Kontaktperson för ERC: forskningssekreterare Lars Emrén (e-post)

Kontaktperson för Marie Curie: forskningssekreterare Viviana Stechina (e-post) och Sofia Irinarchos (e-post)

Kontaktperson för forskningsinfrastruktur: forskningssekreterare Carl Sandberg (e-post).

Kontaktpersoner för innovationsstöd: forskningssekreterare Martin Arvidsson (e-post) och innovationsrådgivare Tor Regberg (e-post).
________________________________________