Om oss
Forskningsdatateamet är en förvaltningsöverskridande arbetsgrupp i samarbete mellan Stockholm universitetsbibliotek, Stockholms universitets Arkiv, Avdelningen för forsknings- och samverkansstöd, Rättssekretariatet och Bolincentrets databas för klimatforskning.
Vi i forskningsdatateamet erbjuder forskare och doktorander expertis och verktyg för god hantering, lagring, publicering och bevarande av forskningsdata. Vi ger individuell rådgivning, gör institutionsbesök och arrangerar gärna webbinarier och workshops för forskargrupper, doktorander eller nyanställda.
Vi hjälper till exempel forskare med:
- Grunderna i god forskningsdatahantering.
- Skriva datahanteringsplan.
- Utröna vilka regler som gäller för särskilda forskningsdata.
- Förslag på tjänster för säker lagring av forskningsdata.
- Vägledning i val av datarepositorium för publicering av forskningsdata.
- Att göra dataset så öppna och FAIR som möjligt.
- Granskning av forskningsdata inför publicering och arkivering.
Läs mer om de verktyg vi erbjuder under Hantera och lagra data.
Utbildningar och webbinarier
Vi erbjuder workshops i Data/Library/Software Carpentry tillsammans med KTH:s och KI:s bibliotek i Stockholm Trio.
Kursen Open Science for PhD Students (5 ECTS) hölls i samarbete med Engelska institutionen 2021 för doktorander från alla fakulteter och lärosäten.
Öppna evenemang annonseras löpande i forskarkalendern på www.su.se/forskare. Kontakta oss gärna om du som doktorand, handledare eller lärare intresserad av att veta mer.
Forskarkalendern
Stockholm Trio workshops i Data/Library/Software Carpentry
Open Science for PhD Students (5 ECTS)
Institutionernas forskningsdatanätverk
Vi bygger under 2022 och 2023 upp ett forskningsdatanätverk för att underlätta kommunikation mellan forskare och förvaltningen. Varje institution välkomnas delta med en kontaktperson. Kontakta oss för mer information.
Nationella och internationella forskningsdatasamarbeten
Stockholms universitet samverkar med flera nationella och internationella aktörer som syftar till att möjliggöra delning av öppna och FAIR forskningsdata.
Vetenskapsrådet
Vetenskapsrådet främjar och samordnar det nationella arbetet med att införa öppen tillgång till forskningsdata. Som en del i detta samordnar Vetenskapsrådet också arbetet med datahanteringsplaner.
Vetenskapsrådets arbete med öppen tillgång till forskningsdata
Svensk nationell datatjänst
Svensk Nationell Datatjänst (SND) är en nationell infrastruktur för öppen tillgång till forskningsdata. SND:s huvuduppgift är att stödja tillgänglighet, bevarande och återanvändning av forskningsdata och relaterat material. Du hittar utbildningsmaterial och många praktiska tips på hur du hanterar, strukturerar, organiserar, publicerar och bevarar dina forskningsdata korrekt på SND:s webbplats.
Svensk Nationell Datatjänst, SND
European Open Science Cloud
European Open Science Cloud (EOSC) är ett initiativ från EU-kommissionen om en gemensam, öppen och virtuell miljö för FAIR och öppna forskningsdata. Det är ett vetenskapligt ekosystem under uppbyggnad med tjänster för lagring, hantering, analys och återanvändning av forskningsdata.
EOSC bygger vidare på och binder samman befintliga lösningar och infrastrukturer i medlemsländerna som tillhandahåller tjänster för lagring, hantering, delning, analys och användning av öppna forskningsdata. EOSC-portalen ska föra samman europeiska forskningsinfrastrukturer och göra det enklare att hitta och arbeta med forskningsdata.
European Open Science Cloud, EOSC
EOSC-portalen
Kontakt
Forskningsdatateamet
Frågor om datahantering, publicering och arkivering av data.
E-post: opendata@su.se