Många djur- och växtarter hamnar på nya platser i och med klimatförändringar, handel och nya infrastrukturer. Hur förhåller vi oss till dessa nya arter, och hur påverkar det övrigt växt- och djurliv?
Aktuellt
Kan AI göra vården säkrare, och vad krävs för att skydda patienternas integritet? Forskare från Stockholms universitet samarbetar med experter i Indien och Italien för att ta fram nya riktlinjer kring AI i sjukvården.
Varför fick Sverige så bråttom att gå med i Nato? Hade frågan kunnat utredas bättre? Det är två frågor som statsvetare från Stockholms universitet tar upp i en ny bok om Sveriges säkerhetsläge efter inträdet i Nato.
Hur påverkas människors hälsa av finansiella flöden och finanspolitiska beslut? Det ska en grupp forskare från Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet undersöka i ett nytt forskningsprojekt.
Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats projektbidrag inom humaniora och samhällsvetenskap 2024. Vid Stockholms universitet har 21 forskare beviljats anslag på totalt 96 619 000 kronor.
Ett större program, tio projekt, tre RJ Sabbaticals samt en ” RJ Flexit” vid Stockholms universitet har beviljats totalt cirka 92 miljoner kronor av Riksbankens Jubileumsfond i årets utlysning.