Stockholms universitet

Vad krävs för ett litteraturpris? Litteraturprofessorerna läser sina favoritpristagare

De författarskap som belönas med Nobelpriset i litteratur sägs ofta berätta något allmängiltigt om hur det är att vara människa. Men vad krävs för att ett verk ska vara universellt?

Hur tänker Svenska Akademien när det gäller universalitet? Anders Olsson, professor i litteraturvetenskap och tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien,  förklarar:

 

Filmklippet kommer från en öppen föreläsning med Isabelle Ståhl, Carin Franzén och Anders Olsson på Tranströmerbiblioteket i Stockholm i oktober 2021. Se hela föreläsningen.

Universella författarskap

Louise Glück och Svetlana Alexievich är två exempel på litteraturpristagare med en tydligt universell ton. Louise Glück tilldelades Nobelpriset i litteratur 2020 för sin "omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell". Svetlana Alexievich tilldelades Nobelpriset i litteratur 2015 för sin "mångstämmiga verk, ett monument över lidande och mod i vår tid".

Anders Olsson vid Svenska Akademien och Carin Franzén, båda professorer i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, läser sina favoritpristagare.

 

Filmklippet kommer från en öppen föreläsning med Isabelle Ståhl, Carin Franzén och Anders Olsson på Tranströmerbiblioteket i Stockholm i oktober 2021. Se hela föreläsningen.

Läs mer om Louise Glück

Läs mer om Svetlana Alexievich

 

Nobelpriset i litteratur 2021: Abdulrazak Gurnah

Nobelpriset i litteratur 2021

Nobelpriset i litteratur år 2021 tilldelas romanförfattaren Abdulrazak Gurnah, född på Zanzibar och verksam i England ”för att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter”.

Läs litteraturprofessor Stefan Helgessons analys av Gurnahs författarskap

Läs mer om Abdulrazak Gurnah

 

Isabelle Ståhl läser ur sin roman ”Just nu är jag här”

Isabelle Ståhl är förutom doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet även författare. Hennes roman Just nu är jag här har bland annat kallats för en generationsroman med känsla för vemod.

Läs mer om Isabelle Ståhls forskning

Isabelle Ståhl läser valda delar ur ”Just nu är jag här”.

 
På denna sida