Stockholms universitet

Yttrande över samrådsförslag avseende Roslagsbanan till city

Stockholms universitet har inbjudits av Region Stockholm att inkomma med synpunkter på samrådsförslag avseende förlängning av Roslagsbanan till Odenplan och T-Centralen. SU FV-0406-25

Generellt menar Stockholms universitet att förslaget att förlänga Roslagsbanan till city är bra; banan blir med denna sträckning mer attraktiv som alternativ till tunnelbanan och skulle kunna avlasta den vid högtrafik. För att Roslagsbanan fullt ut ska fungera som ett resealternativ till och från Campus Frescati, och även för att underlätta byte mellan Roslagsbana, tunnelbana och buss, menar universitetet att projektet även bör omfatta en förbättrad omstigningsplats i anslutning till station Universitetet, inklusive en förbättrad lösning för busstrafikens anslutning till stationen.

Den valda sträckningen är inte den som universitetet förordat vid tidigare samråd men ändå mer fördelaktig än flera andra alternativ som presenterats och som skulle medfört större inverkan på universitetets verksamhet. Även den föreslagna sträckningen ställer dock stora krav på att minimera störningar (stomljud, vibrationer etc.) såväl under pågående arbete som under permanent drift. Det är också av stor vikt att utbyggnaden inte medför temporära eller bestående barriäreffekter mellan campusområdena väster och öster om spårområdet, eller svårigheter att förflytta sig gående eller med cykel eller kollektivtrafik mellan Albano, Frescati och Kungliga Tekniska högskolans och Försvarshögskolans campusområde.

Universitetet har emellertid två allvarliga invändningar mot förslaget som det föreligger i dagsläget. 

Stockholms universitet har vid varje tillfälle som givits lyft vikten av att kommunikationerna till och från det nya campusområdet Albano prioriteras i infrastrukturplaneringen. Som också framhålls i samrådsdokumentet (s. 22) är Campus Albano ett viktigt utbildningsområde där 15 000 personer rör sig dagligen och även en ny stadsdel med över 1 000 bostäder. Dessutom planerar Akademiska Hus ytterligare ett hundratal forskar- och studentbostäder i det närliggande Kräftriket. Den busstrafik som betjänar Albano är redan i dag otillräcklig och blir än mer så när området är fullt utbyggt. Som universitetet flera gånger framhållit skulle en station för Roslagsbanan vid Albano ha en avgörande betydelse för campusområdets utveckling och samtidigt i hög grad bidra till den regionala utvecklingsplanens mål om att attrahera talang och möjliggöra för studenter och universitetsanställda boende i hela regionen. En sådan station skulle också motverka barriäreffekter mellan Campus Albano och Kungliga Tekniska högskolans och Försvarshögskolans campusområde och kompensera sistnämnda campusområde för bortfallet av Östra station, samt medföra att Nationalstadsparken tillgängliggörs i större utsträckning och för fler grupper. Att försitta detta tillfälle, som regionen av föreliggande förslag att döma avser, vore enligt universitetet mycket beklagligt inte bara för utvecklingsmöjligheterna av utbildning och forskning i regionen utan även samhällsekonomiskt för regionen som helhet. Argument om att fler stationer skulle medföra längre restider är enligt universitetet inte övertygande då reseströmmarna till och från en station vid Albano huvudsakligen skulle ha motsatt riktning mot övriga trafikströmmar på Roslagsbanan.

Vidare motsätter sig Stockholms universitet förslaget (s. 18) att ta universitetets parkeringsyta i anspråk för ett så kallat etableringsområde för lagring av byggmaterial och uppställning av fordon. Detta är oacceptabelt både på grund av de störningar det skulle medföra för universitetets verksamhet och då universitetet har behov av den enda parkeringsytan med närhet till södra Frescati. Dessutom kommer under den aktuella tidsperioden en del av parkeringsytan att behöva avsättas för en omfattande renovering av Södra husen.

Detta beslut är fattat av rektor, professor Hans Adolfsson, i närvaro av prorektor, professor Clas Hättestrand, och universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Hanna Sveen, Ledningssekretariatet (protokollförare). Föredragande i ärendet har varit utbildningsledare Rikard Skårfors.

På denna sida

mainArticlePageLayout

Stadshuset
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}