Yttrande över slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41)
Stockholms universitet har anmodats av Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet) att inkomma med synpunkter på förslagen i slutbetänkandet av utredningen om En målstyrd integrationspolitik, Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41). Universitetet har följande att anföra. SU FV-2445-24
Stockholms universitet tillstyrker utredningsförslagen avseende riktade insatser. Universitetet invänder dock mot förslaget (avsnitt 4.2.1, s. 152) att förordningen (1986:856) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av integrationspolitiken (nedan ”förordningen) ska upphävas.
Utredningen konstaterar (s. 21) att ”[f]örordningens bestämmelser som avser likabehandling, icke-diskriminering … [är] reglerade i andra författningar.” Detta stämmer dock inte riktigt. Om man först läser ordalydelsen i förordningens bestämmelser om likabehandling och icke-diskriminering så framgår att:
1 § Myndigheterna skall fortlöpande beakta samhällets etniska och kulturella mångfald både när de utformar sin verksamhet och när de bedriver den.
Myndigheterna skall verka för lika rättigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk eller kulturell bakgrund.
Myndigheterna skall i sin verksamhet särskilt motverka alla former av etnisk diskriminering.
Denna skyldighet att säkerställa icke-diskriminering i myndigheternas interna organisation enligt förordningen är mer omfattande än skyldigheterna som föreskrivs i diskrimineringslagen (2008:567), som endast reglerar vissa myndighetsområden och inte heller uppställer närmare krav på myndigheternas interna organisation. Utredningen hänvisar också till kraven i myndighetsförordningen (2007:515) enligt vilken myndighetens ledning ansvarar inför regeringen bl.a. för att verksamheten bedrivs effektivt och enligt gällande rätt (3 §). Dessa krav kan dock inte anses motsvara kraven enligt förordningen om de statliga myndigheternas ansvar för genomförandet av integrationspolitiken. Även den nya integrationspolitiken, enligt regeringen, bygger på lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för alla oavsett etnisk och kulturell bakgrund. Utredningen hänvisar också till regeringsformen 1:2 som inte heller motsvarar de närmare kraven i förordningen och därtill inte kan åberopas av den enskilde i ett ärende inför en myndighet.
Detta beslut är fattat av rektor, professor Astrid Söderbergh Widding, i närvaro av universitetsdirektör Åsa Borin. Studeranderepresentanter har informerats och haft tillfälle att yttra sig. Övrig närvarande har varit Henrik Lindell Kennberg, Ledningssekretariatet (protokollförare). Ärendet har beretts av Områdesnämnden för humanvetenskap. Föredragande i ärendet har varit utbildningsledare Rikard Skårfors.
Senast uppdaterad: 23 oktober 2024
Sidansvarig: Rektors kansli