Andrew JonesProfessor
Om mig
Jag har varit professor i arkeologi vid Stockholms universitet från 2021. Jag arbetade tidigare vid University of Southampton, Storbritannien 2001-2021, vid Southampton var jag lektor 2001-2009, Reader in Archaeology 2009-2016, och professor i Arkeologi från 2016-2021. Innan detta var jag stipendiat vid McDonald Institute for Archaeological Research 1999-2001 och lektor vid arkeologi University College Dublin, Irland 1998-1999. Min doktorsforskning var vid University of Glasgow och min doktorsexamen (som jag avslutade 1997) hade titeln "A biography of ceramics: food and culture in Late Neolithic Orkney".
Jag är medlem i ett antal forskarsällskap, inklusive Society of Antiquaries of Scotland, Society of Antiquaries (London), The Prehistoric Society och Royal Anthropological Institute (RAI). Jag granskar ofta forskning för forskningsråd i Sverige, Irland, Nederländerna, Storbritannien och Australien. Jag sitter för närvarande i redaktionen för Japanska arkeologiska föreningen och Current Swedish Archaeology.
Forskning
Min forskning har fokuserat på tre områden: arkeologins filosofi, materialkulturstudier och konstens arkeologi (till exempel hällristningar och dekorerade artefakter). Jag har främst fokuserat på dessa frågor i samband med den senare förhistoriska arkeologin i Europa, särskilt den stenåldern och bronsåldern. Filosofiskt har jag undersökt arkeologins särart som en disciplin som omfattar både humaniora och vetenskap, och har hävdat att den bästa arkeologin uppstår från samarbeten som överbryggar disciplinens båda ansikten.
Mitt intresse för materiell kultur har markerat ett skifte från att tänka på de symboliska aspekterna av artefakter till att istället betona den materiella karaktären hos de artefakter som arkeologer gräver ut. Jag har också övervägt den ontologiska karaktären hos artefakter från mesolitikum, neolitikum och bronsålder, och också hällristningar. Jag är också intresserad till digital arkeologi, där jag har övervägt digitala bilders ontologiska karaktär.
Min forskning inom konstens arkeologi har också argumenterat för ett skifte bort från den symboliska analysen av bilder och har undersökt i global skala hur konstens material gör informerade tidigare engagemang med bilder. Denna undersökning har involverat utgrävningsprojekt i den största hällrinstninglandskapet i Storbritannien: Kilmartin Glen, Argyll, Skottland och en stor omvärdering av de dekorerade artefakterna från neolitiska Storbritannien och Irland.
Aktuell projektarna
Jag är involverad i två projekt. Det ena är ett samarbete mellan medlemmar av Blackfoot Confederacy i Alberta, Kanada och konstnärer från University of Lethbridge, Kanada, Winchester School of Art, Storbritannien och Central St. Martins, Storbritannien. Detta projekt syftar till att använda digital teknik för att virtuellt återkoppla Blackfoot-objekt på brittiska museer med Blackfoot för att hjälpa till med processer för kunskapsförnyelse. Det andra projektet är på det viktiga hällristninglandskapet i Vale do Côa, Portugal, och arbetar med kollegor från universitetet i Coimbra, Portugal och Vale do Côas arkeologiska park för att producera en digital dokumentera av förhistoriska hällristningsplatser i denna viktiga Paleolitisk plats.