Emil KraftDoktorand
Om mig
Innan jag påbörjade min doktorandtid så arbetade jag 4,5 år inom marin förvaltning på Länsstyrelsen Gävleborg. Där fick jag upp mina ögon för många av de svårigheter och frågetecken som kvarstår gällande skötseln av våra akvatiska ekosystem. Detta ledde till sin tur att jag blev intresserad av att hjälpa till att lösa dessa problem, och med denna tjänst inom projektet FORCE så hoppas och tror jag vi kommer kunna bistå Sveriges förvaltning av marina ekosystem med god kunskap och underlag för framtiden.
Mitt doktorandarbete handlar om ändringar över tid i grunda ekosystem i Östersjön, och vad som kan förklara dessa ändringar. Första delarna av arbetet kommer fokusera på breda studier av grunda födovävar där vi jämför data över 5-10 år där vi provtar fisk av olika storlek och ålder, vegetation, bottensubstrat, epifauna, plankton, näring m.m. Att ha en sådant brett och detaljrikt dataset över havsvikar över en längre tid ger oss en unik chans att testa många olika hypoteser om vad som driver ändring i dessa ekosystem. Fokus kommer att ligga på att undersöka effekten av skydd och fiskefredning på dessa ekosystem, samt effekten av predation av säl och skarv på stora rovfiskar som har nyckelroller i dessa system. Slutmålet med dessa projekt är att ta fram underlag som kan leda till förbättrad förvaltning av grunda ekosystem till havs.
Genom att använda tidsserier från miljöövervakning av makroalger och epifauna ska vi inom projektet även undersöka ändringar i epifauna-samhället av blåstång. Dessa tidsserier sträcker sig över en längre tidsram, från 1992 till 2016, och gör det möjligt att undersöka och följa effekten av större och mer långsiktiga förändringar såsom ökad temperatur och ändringar i näringsbelastning på epifauna-samhället. Vi kommer undersöka dessa förändringar både genom analyser av abundans men även genom isotopanalyser för att kunna följa eventuella byten i födoval.