Mitt forskningsfokus är att identifiera de processer som påverkar vattenkvaliteten i Östersjön. Jag har undersökt bottnarnas roll för vattenkvaliteten; när binder de näringsämnen effektivt och när tappar sedimenten den förmågan? Detta är viktiga processer som påverkar hur övergödningen kommer att utveckla sig framöver. Aktuella forskningsfrågor är i vilken form den organiskt bundna fosfor föreligger i sedimenten, kan vi identifiera den fosforn som kommer att läcka tillbaka till vattenmassan och skilja den från de stabila organiska fosforformer som kommer att bindas in för gott i bottnarna?
Dessa mekanismer är betydelsefulla både i grunda vikar och i utsjöns bottnar. I övergödda grunda vikar står den organiskt bundna fosforn i sedimenten för den kraftiga vatttenkvalitetsförsämring som ofta sker under vår och försommar. I projektet Levande vikar undersöker vi var den fosforn kommer ifrån och om det går att åtgärda den fosforfrisättningen från sedimenten?”
I detta projekt är målet att utveckla ny kunskap om hur hästtäta och nedtrampade hästhagar påverkar vattenmiljön, och att bidra med en vetenskaplig grund för åtgärder på hästgårdar för att minska näringsförlusterna från hästskötsel.
Projekt Levande kust vill visa att det är möjligt att återfå en bra miljö i övergödda havsvikar. Projektets erfarenheter och resultat har sammanfattats i en bok som beskriver hur övergödda skärgårdsområden kan restaureras och vad det kostar.
Detta projekt undersöker och utvärderar metoder för att vända den negativa utvecklingen som sker i många grunda vikar i Östersjön till följd av övergödning, fysisk exploatering och ändrade näringsvävar. Målet är både att öka den vetenskapliga kunskapen om olika åtgärder och att göra kunskapen tillgänglig så att lokalt åtgärdsarbete kan vila på säkrare grund.