Stockholms universitet

Johanna StålnackeAdjungerad lärare

Om mig

Jag är legitimerad psykolog, specialist i neuropsykologi och har min kliniska hemvist i barn- och ungdomspsykiatrin. Jag forskar och undervisar i utvecklingspsykologi, klinisk barn(neuro)psykologi och utredning av barn och unga. Huvudsakliga kunskapsområden är exekutiv funktion och självreglering, intelligens och högbegåvning samt social och känslomässig kompetens. Jag drivs av att öka kunskap och förståelse för barns och ungas utveckling och att bidra till att fler barn får en gynnsam utveckling. Intressemässigt rör jag mig mellan å ena sidan forskning och undervisning och å andra sidan den kliniska verkligheten och barns och familjers vardag.

  • Specialist i neuropsykologi, Psykologförbundet, 2019.
  • Filosofie doktorsexamen (psykologi), Stockholms universitet, 2014.
  • Psykologexamen, Stockholms universitet, 2007.
  • Civilekonomexamen, Handelshögskolan i Stockholm, 1991

Efter civilekonomexamen arbetade jag i drygt tio år som managementkonsult, organisationskonsult, och chefsrekryterare. Jag hade även under ett antal år ett linjechefsansvar och arbetade med personalfrågor (rekrytering, utvärdering, utveckling och utbildning av personal) i en internationell organisation.

För att fördjupa mina kunskaper började jag läsa på psykologlinjen och där fann jag att utredningar och neuropsykologi, framför allt barns utveckling av hjärna och beteende är oerhört fängslande. Jag återupptäckte också på linjen mitt intresse för statistik.

Efter disputationen arbetade jag kliniskt inom den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin. Förutom initiala och akuta bedömningar, barnpsykologisk behandling och samverkan, arbetade jag med komplexa utredningar. Jag var under ett år biträdande enhetschef för en öppenvårdsmottagning, och var under flera år ansvarig för mottagningens utredningar, inklusive psykologhandledning. Jag verkar ännu som handledare i neuropsykiatrisk utredning för psykologer.

Sedan arbetet med min psykologexamensuppsats om logiskt-analytisk begåvade personer, har jag fortsatt engagera mig i ämnet intellektuell högbegåvning.

Uppdrag från Socialstyrelsen, Skolverket och Specialpedagogiska skolmyndigheten

Tillsammans med professor emerita Ann-Charlotte Smedler har jag på uppdrag av Socialstyrelsen 2013 skrivit en kunskapssammanställning om psykologutredningar i skolan. Arbetet var ett underlag i Socialstyrelsens arbete med att ta fram en vägledning för elevhälsan.

Ann-Charlotte Smedler och jag har även 2015 skrivit en översikt om barns utveckling, som en del av det kunskapsstöd för socialtjänsten, hälso- och sjukvården samt tandvården som Socialstyrelsen gav ut för att bedöma barns mognad och delaktighet.

Under våren 2015 var jag med i arbetet när Skolverket tog fram sitt stödmaterial om särskilt begåvade elever. Jag skrev även en av texterna som ingick i materialet.

Jag har under 2021 bidragit som vetenskaplig expert i Socialstyrelsens arbete att ta fram riktlinjer för adhd samt i Specialpedagogiska skolmyndighetens arbete att ta fram en webbutbildning för lärare om att undervisa elever med neuropsykiatriska funktionsavvikelser.

Nuvarande arbete

I min anställning som universitetslektor undervisar jag och är kursansvarig och examinator på kurser i utvecklingspsykologi, barnneuropsykologi, utredning av barn och högbegåvning på psykologprogrammet och på specialistkurser. Under höstterminen 2022 är jag även kursansvarig för kursen Särbegåvning i förskola och skola som ges vid Specialpedagogiska institutionen.

I ett projekt för tillämpad välfärdsforskning forskar jag på barns sociala och känslomässiga kompetens.

Undervisning

Jag har sedan 2009 undervisat på psykologprogrammet, grundkursen i psykologi och på specialistkursen Klinisk neuropsykologi vid Psykologiska institutionen. Undervisning har skett inom ramen för doktorandtjänstgöring, som vik. universitetslektor samt som extern föreläsare. Jag har varit kursansvarig för kurser i utvecklingspsykologi på Psykologi I, utvecklingspsykologi för blivande logopeder samt Utvecklingspsykologi 1 & 2 och Utredning och åtgärder, barn och unga, på psykologprogrammet. Jag har medverkat i metodundervisning, främst räknestugor och labbar i statistik och handlett en kandidatuppsats och tre psykologexamensuppsatser. 

Jag har också bidragit till att utveckla undervisningen på psykologprogrammets första år kring det 2017 tillagda examensmålet för psykologer: våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor. I tillägg har utarbetat nya kursplaner för Utvecklingspsykologi 1 och 2 och har varit aktiv i att utvecklingsarbetet för de kurser som rör barn på psykologprogrammet.

Under läsåret 2022/2023 är jag kursansvarig för kurserna:

  • Särbegåvning i förskola och skola (7,5 hp), Specialpedagogiska institutionen
  • Utredning och åtgärder barn och unga (7,5 hp), Psykologprogrammets termin 5
  • Klinisk neuropsykologi: teori och metodik (15 hp), Specialistkurs för psykologer
  • Professionsövergripande kurs i späda och små barns psykiska hälsa och utveckling (7,5 hp), uppdragsutbildning

Forskning

Socioemotionell kompetens

Min pågående forskning är inriktad på utveckling av barns sociala och känslomässiga förmågor. Inom ramen för ett forskningsprojekt Barns sociala och känslomässiga kompetens och familjens välmående när barn blir tonåringar som leds av docent Laura Ferrer Wreder och docent Lilianne Eninger vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, genomförs dels en uppföljning av barn i 11-13 årsåldern som när de var i förskoleåldern gick på en förskola där personalen var utbildad i och genomförde ett program för att utveckla barns sociala och känslomässiga färdigheter och dels en interventionsstudie som undersöker om en webbaserad föräldrautbildning kan bidra till att ge föräldrar verktyg att förstå och möta sina ungdomar.

Exekutiv funktion och perinatal stress

Min doktorsavhandling handlade om hur stress i fosterlivet långsiktigt påverkar kognitiv funktion. Den baserade sig på data från två projekt, båda samarbeten med Karolinska Institutet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa. Det ena projektet, Fetal Antenatal Steroid Treatment (FAST) är ett tvärvetenskapligt projekt som följt upp en grupp unga vars mammor behandlats med prenatala steroider under graviditeten då de riskerade att föda för tidigt. Det andra projektet, Stockholm Neonatal Project (SNP) är en longitudinell studie av mycket för tidigt födda barn. Att födas mycket för tidigt innebär en stor påfrestning på den nyföddas omogna system, och hur denna påfrestning påverkar utveckling samt vilka faktorer som predicerar utfall var fokus för arbetet.

Särskild begåvning och intelligens

Jag är även intresserad av särskild begåvning och högbegåvades psykosociala anpassning. Min psykologexamensuppsats skrev jag om intellektuellt högbegåvade i Sverige och jag har fortsatt läsa och skriva om ämnet. Förutom bidrag till arbetet när Skolverket tog fram sitt stödmaterial för särskilt begåvade elever 2015, anlitas jag återkommande för föreläsningar/seminarier om särskild begåvning i skolan för lärare, skolpsykologer, skolläkare och skolsköterskor. Jag har medverkat vid konferenser om särskild begåvning och hållit öppna föreläsningar, bland annat i Folkuniversitetets regi. Jag föreläser också om högbegåvade barn på Psykologprogrammet och på kursen Särbegåvning i skola och förskola vid Specialpedagogiska institutionen; HT 2022 är jag kursansvarig och examinator för den kursen.

Publikationer

I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas

  • A longitudinal model of executive function development from birth through adolescence in children born very or extremely preterm

    2019. Johanna Stålnacke (et al.). Child Neuropsychology 25 (3), 318-335

    Artikel

    Executive function deficits are often reported as a specific weakness in preterm children. Yet, executive function development is still not fully understood. In a prospective longitudinal study, 115 preterm born children, <= 31 weeks of gestation, were recruited at birth and subject to neuropsychological assessments at ages 5.5 and 18 years. By applying Miyake and colleagues' integrative framework of executive function to our data, two core components of executive function, working memory and cognitive flexibility, were identified through confirmatory factor analysis. Developmental stability was investigated in a serial multiple mediator structural equation model. Biological, medical, and social factors as well as mental development at 10 months were entered as predictors. Both components of executive function were highly stable from 5.5 to 18 years. Gestational age, intrauterine growth, lack of perinatal medical complications, and female sex were positively related to mental development at 10 months, which together with parental education influenced both core executive functions at 5.5 years. Working memory at 5.5 years mediated outcome in working memory at 18 years. In addition to the mediation of cognitive flexibility at 5.5 years, perinatal medical complications and restricted intrauterine growth had a continued direct negative impact on cognitive flexibility at 18 years. The application of a theoretical framework added to our understanding of executive function development in preterm born children. The study supports early identification of executive deficits among children born preterm, as deficits are unlikely to diminish with maturation.

    Läs mer om A longitudinal model of executive function development from birth through adolescence in children born very or extremely preterm
  • Young Adult Motor, Sensory, and Cognitive Outcomes and Longitudinal Development after Very and Extremely Preterm Birth

    2019. Brigitte Vollmer, Johanna Stålnacke. Neuropediatrics 50 (4), 219-227

    Artikel

    In this narrative review, we report on adult outcomes after very (before 32 weeks of gestation [wGA]) and extremely (before 28 wGA) preterm birth, with a focus on neuromotor function, neurosensory impairment, general cognitive abilities, executive function, and attentional abilities, all of which are important for academic progress, peer relationships, and participation. Longitudinal development from childhood to adulthood is described. Preterm born individuals have a higher risk for impairment of general cognitive abilities, executive function, attention, and neuromotor abilities well into adulthood, with, however, considerable variability in outcomes. Differences between individuals born preterm and their term born peers persist. Long-term outcomes of general cognitive ability can be predicted with some degree of certainty from childhood assessments: those who perform poor on early childhood age assessments very likely will not catch up, whereas those who perform within the normal range on early assessments sometimes accelerate their development relative to term born peers. This appears similar for executive function and attention, although data on trajectories for these functions are somewhat inconsistent. In adulthood, some studies describe poorer educational outcomes, employment, independent living, and/or economic situation compared with term born individuals; however, large proportion of those born preterm report similar self-perceived quality of life.

    Läs mer om Young Adult Motor, Sensory, and Cognitive Outcomes and Longitudinal Development after Very and Extremely Preterm Birth
  • Individual cognitive patterns and developmental trajectories after preterm birth

    2015. Johanna Stålnacke (et al.). Child Neuropsychology 21 (5), 648-667

    Artikel

    Cognitive outcome after preterm birth is heterogeneous, and group level analyses may disguise individual variability in development. Using a person-oriented approach, this study investigated individual cognitive patterns and developmental trajectories from preschool age to late adolescence. As part of a prospective longitudinal study, 118 adolescents born preterm, with a birth weight <1,500 g, participated in neuropsychological assessments at age 5½ years and at 18 years. At each age, four cognitive indices, two tapping general ability and two tapping executive functions, were formed to reflect each individual’s cognitive profile. Cluster analyses were performed at each age separately, and individual movements between clusters across time were investigated. At both 5½ and 18 years, six distinct, and similar, cognitive patterns were identified. Executive functions were a weakness for some but not all subgroups, and verbal ability was a strength primarily among those whose overall performance fell within the normal range. Overall, cognitive ability at 5½ years was highly predictive of ability at age 18. Those who performed at low levels at 5½ did not catch-up, but rather deteriorated in relative performance. Over half of the individuals who performed above norm at 5½ years improved their relative performance by age 18. Among those performing around norm at 5½ years, half improved their relative performance over time, whereas the other half faced increased problems, indicating a need for further developmental monitoring. Perinatal factors were not conclusively related to outcome, stressing the need for cognitive follow-up assessment of the preterm born child before school entry.

    Läs mer om Individual cognitive patterns and developmental trajectories after preterm birth
  • Rough beginnings

    2014. Johanna Stålnacke (et al.).

    Avhandling (Dok)

    This thesis investigates long-term cognitive outcome in two cohorts of adolescents and young adults exposed to stressors during the perinatal period: one group born preterm (<37 weeks of gestation and birth weight <1,500 g); one group exposed to two or more courses of antenatal corticosteroids (ACS), to stimulate lung maturation in the face of threatening preterm birth. In fetal life the brain undergoes dramatic growth, and a disruption to the early establishment of functional neural networks may interrupt development in ways that are difficult to predict. Executive function refers to a set of cognitive processes that are important for purposeful regulation of thought, emotion, and behavior, and even a subtle depreciation may influence overall functioning. Study I investigated the stability of executive function development after preterm birth. Executive functions were differentiated into working memory and cognitive flexibility. Both components were highly stable from preschool age to late adolescence. In Study II, we identified subgroups within the group of children born preterm with respect to cognitive profiles at 5½ and 18 years, and identified longitudinal streams. Outcome after preterm birth was diverse, and insufficiently predicted by perinatal and family factors. Individuals performing at low levels at 5½ years were unlikely to improve over time, while a group of individuals performing at or above norm at 5½ years had improved their performance relative to term-born peers by age 18. Studies I and II pointed to the need for developmental monitoring of those at risk, prior to formal schooling. Study III investigated long-term cognitive outcome after repeat ACS treatment. The study did not provide support for the concern that repeat ACS exposure will have an adverse impact on cognitive function later in life. In sum, exposure to perinatal stressors resulted in great variation in outcome. However, for many, their rough beginnings had not left a lasting mark.

    Läs mer om Rough beginnings
  • Cognitive outcome in adolescents and young adults after repeat courses of antenatal corticosteroids

    2013. Johanna Stålnacke (et al.). Journal of Pediatrics 163 (2), 441-446

    Artikel

    Objective To investigate whether repeat courses of antenatal corticosteroids have long-term effects on cognitive and psychological functioning. Study design In a prospective cohort study, 58 adolescents and young adults (36 males) who had been exposed to 2-9 weekly courses of betamethasone in utero were assessed with neuropsychological tests and behavior self-reports. Unexposed subjects (n = 44, 25 males) matched for age, sex, and gestational age at birth served as a comparison group. In addition, individuals exposed in utero to a single course (n = 25, 14 males) were included for dose-response analysis. Group differences were investigated using multilevel linear modeling. Results Mean scores obtained in 2 measures of attention and speed were significantly lower in subjects exposed to 2 or more antenatal corticosteroids courses (Symbol Search, P = .009; Digit Span Forward, P = .02), but these were not dose-dependent. Exposure to repeat courses of antenatal corticosteroids was not associated with general deficits in higher cognitive functions, self-reported attention, adaptability, or overall psychological function. Conclusions Although this study indicates that repeat exposure to antenatal corticosteroids may have an impact on aspects of executive functioning, it does not provide support for the prevailing concern that such fetal exposure will have a major adverse impact on cognitive functions and psychological health later in life.

    Läs mer om Cognitive outcome in adolescents and young adults after repeat courses of antenatal corticosteroids
  • Repeat Antenatal Steroid Exposure and Later Blood Pressure, Arterial Stiffness, and Metabolic Profile

    2013. Hanna Norberg (et al.). Journal of Pediatrics 163 (3), 711-716

    Artikel

    Objective To determine the relationship between repeat courses of antenatal corticosteroids (ACS) and risk factors for cardiovascular disease in adolescents and young adults. Study design We assessed body mass index, blood pressure, arterial stiffness, blood lipids, and insulin resistance (IR) in a Swedish population-based cohort (n = 100) at a median age of 18 (range 14-26) years. Fifty-eight subjects (36 males) had been exposed to 2-9 weekly courses of antenatal betamethasone and 42 (23 males) were unexposed subjects matched for age, sex, and gestational age (GA). Results There were no significant differences between the groups regarding body mass index, systolic or diastolic blood pressures, arterial stiffness measured by augmentation index, blood lipids, IR, or morning cortisol levels either in simple regression or in multivariable models. However, more subjects with elevated augmentation index had been exposed to repeat courses of ACS (n = 7) compared with unexposed subjects (n = 1, P = .06), and glucose, insulin, and IR correlated inversely to GA at start of ACS (P < .01). Conclusions Repeat courses of ACS did not correlate to adverse cardiovascular risk profile in adolescence and young adulthood, but long-standing effects on the arterial tree and glucose metabolism, the latter dependent on GA at ACS exposure, cannot be excluded. These observations have clinical implications for the ongoing discussion on short-term benefits and long-term safety of repeat ACS treatment.

    Läs mer om Repeat Antenatal Steroid Exposure and Later Blood Pressure, Arterial Stiffness, and Metabolic Profile
  • Antenatal corticosteroids for preterm birth

    2011. Hanna Norberg (et al.). Acta Paediatrica 100 (3), 364-369

    Artikel

    Aim: This study was undertaken to evaluate the effects of repeated courses of antenatal corticosteroids (ACS) on foetal growth. Methods: We studied 94 infants exposed to 2-9 courses of ACS. Mean gestational age (GA) at first exposure was 29 and at birth 34 weeks. Exposure data were retrieved from case record files. Information on potential confounders was collected from the Swedish Medical Birth Registry. Standard deviation scores (SDS) for birthweight (BW), birthlength (BL) and head circumference (HC) were calculated and considered as outcomes. Results: GA at start of ACS did not affect outcome. BW-SDS, BL-SDS and HC-SDS were -0.21, -0.19 and +0.25 in infants exposed to two courses, compared to -1.01, -1.04 and -0.23 in infants exposed to >= 4 courses of ACS (p = 0.04-0.07). In multiple regression analyses, >= 4 courses were associated with lower BW-SDS, BL-SDS and HC-SDS (p = 0.007-0.04) compared to SDS after 2-3 courses. The effects from >= 4 courses on BW and BL were comparable to reduction in birth size seen in twins and on HC to that observed after maternal smoking. Conclusions: Multiple courses of ACS are associated with a dose-dependent decline in foetal growth, which may affect later development and health.

    Läs mer om Antenatal corticosteroids for preterm birth
  • Psychosocial Experiences and Adjustment Among Adult Swedes With Superior General Mental Ability

    2011. Jannica Stålnacke, Ann-Charlotte Smedler. Journal for the Education of the Gifted 34 (6), 900-918

    Artikel

    In Sweden, special needs of high-ability individuals have received little attention. For this purpose, adult Swedes with superior general mental ability (GMA; N = 302), defined by an IQ score > 130 on tests of abstract reasoning, answered a questionnaire regarding their views of themselves and their giftedness. The participants also rated their self-theory of intelligence and completed the Sense of Coherence Scale (SOC-13). At large, the participants experienced being different but felt little need to downplay their giftedness to gain social acceptance. Most participants encompassed an entity self-theory of intelligence, while also recognizing that it takes effort to develop one’s ability. The group scored lower (p < .001) than Swedes in general on the SOC, which may be a reflection of social difficulties associated with being gifted in an egalitarian society. However, it may also indicate that the SOC carries a different meaning for those with superior GMA.

    Läs mer om Psychosocial Experiences and Adjustment Among Adult Swedes With Superior General Mental Ability

Visa alla publikationer av Johanna Stålnacke vid Stockholms universitet