Johan SvanbergProfessor
Om mig
Jag är professor i ekonomisk historia.
Min forskning rör i sig fälten arbetarhistoria, migrationshistoria och Europaintegrationens historia. Jag har även genomfört flera intervjustudier (muntlig historia). Huvudsakligen berör mina publikationer den svenska och internationella arbetarrörelsens historia, andra världskrigets flyktingrörelser, efterkrigstidens arbetskraftsmigrationer.
Mina senaste två forskningsprojekt har behandlat efterkrigstidens Europaintegration i ett internationellt fackligt perspektiv. Den ena (finansierat av VR) fokuserade fackligt arbete i metall- och verkstadsindustrin och det andra (finansierat av Forte) studerade arbetsmarknadsrelationer i textil- och konfektionsindustrin. I båda dessa projekt studerades dynamiken mellan fackföreningsrörelsens internationella och nationella nivå, bland annat i relation till de ”fria” rörligheternas utveckling.
I ett tidigare projekt (finansierat av FAS/Forte) undersökte jag rekryteringen av tyska kvinnor till den svenska beklädnadsindustrin under 1950-talet. Det huvudsakliga syftet var dels att studera hur den segregerade arbetsmarknaden i Sverige – i fråga om kön, etnicitet, ålder och klass – skapades och återskapades i samband med migrationer, dels att undersöka hur sådana sorteringsmekanismer konkret påverkade berörda människor i arbetslivet. Såväl internationella, som nationella och lokala arbetsmarknadsrelationer analyserades.
I min avhandling (2010) studerade jag andra världskrigets flyktingmottagning och den tidiga efterkrigstidens arbetskraftsmigration till Sverige. Syftet var att analysera hur invandringen och den aktiva rekryteringen av arbetskraft i andra länder påverkade och påverkades av styrkeförhållandet mellan arbetsmarknadens parter. I blickfånget stod migranter från Estland och arbetsplatsrelationerna vid en bilfabrik i södra Sverige.