Marieke Ivarsson-AaldersDoktorand
Om mig
Jag är född och uppvuxen i Amersfoort, Nederländerna, och har studerat arkeologi vid Universitetet i Leiden. Där specialiserade jag mig inom den egeiska bronsåldern och 2009 erhöll jag min första masterexamen. Under, och efter, mina studier jobbade jag som arkeolog i Nederländerna. Vid Stockholms Universitet studerade jag sedan osteoarkeologi där min masteruppsats fokuserade på analys av det mänskliga skelettmaterialet från Regalskeppet Kronan. 2015 erhöll jag min andra masterexamen och jag har sedan dess varit en del av olika projekt i Sverige, både som arkeolog och osteolog. Sedan början av 2018 är jag doktorand vid det Osteoarkeologiska Forskningslaboratoriet vid Stockholms Universitet.
Forskning
Mitt avhandlingsprojekt har arbetstiteln: “Growing up on Gotland – An Osteoarchaeological Approach to Viking Age Childhood”. Min forskning handlar om hur barn och barndom upplevdes under vikingatiden, med ett särskilt geografiskt intresse i Gotland. Genom att kombinera osteologiska analyser med arkeologisk data kan man lära mycket om barnens hälsa, den generella hälsan inom samhället som de var en del av och om hur sociala strukturer påverkade hälsan inom forntida populationer. Genom att analysera både barn- och vuxenskelett, och sedan applicera ett livscykelperspektiv, är det möjligt att studera den påverkan som stress under tidiga levnadsår har haft på senare livserfarenheter. Syftet med denna forskning är att förstå vikingatidens barndom inom den kulturella förståelsen av hela livscykeln.
Intresseområden:
Barn; Barndom; Vikingatiden; Osteoarkeologi; Social Teori; Genusstudier; Livscykelperspektiv; aDNA; Stabila Isotoper
Publikationer
I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas
-
Utilization of animal resources in Roman Iron Age Vik
2019. Jan Storå, Marieke Ivarsson-Aalders, Ingrid Ystgaard. Environment and settlement: Ørland 600 BC - AD 1250, 233-258
Kapitel
Visa alla publikationer av Marieke Ivarsson-Aalders vid Stockholms universitet