Stockholms universitet

Sofia RobergPostdoktor

Om mig

Jag är doktor i litteraturvenskap och arbetar för närvarande med ett postdokprojekt som omtolkar Gustaf Fröding utifrån samtida teoretiska perspektiv. Hans författarskap ställs i relation till ekokritiska och zoopoetiska frågeställningar, men också till andra texter från tiden kring sekelskiftet 1900 som uppehåller sig vid människans relation till djur och miljö.

Min avhandling Besvärja världen. En ekopoetisk studie i Inger Christensens alfabet (2022) tar den danska poeten Inger Christensens diktbok alfabet (1981) som utgångspunkt för en studie i ekopoetik som teori och metod. Genom närläsningar av Christenens dikt diskuterar jag centrala troper och teman inom ekokritiken såsom apokalyptik och icke-mänskliga djur, men fokusera framför allt på hur det ekologiska tänkandet uttrycks genom den poetiska formen. Jag argumenterar för att den poetiska besvärjelsen kan förstås som en modernitetskritisk och kreativ form som öppnar upp för ett mer besjälat sätt att ingå i relation med världen - samtidigt som besvärjelsen som magisk praktik aktualiserar frågor om kontroll och makt på ett sätt som har relevans för människans belägenhet i antropocen. I avhandlingens sista kapitel studerar jag dessutom den samtida receptionen av alfabet, både hur kritiker identifierat boken som en ekopoetisk föregångare, och hur poeter har 'skrivit vidare' på och låtit sig influeras av Christensens dikt. Det visar sig att samtidens ekopoesi även kastar nytt ljus över och möjliggör nya läsningar av Christensens dikt.

Vid sidan av forskning och undervisning skriver jag även litteraturkritik och har tidigare varit verksam som tidskriftsredaktör och var med och startade litteraturscenen Malmötxt. 2015 publicerades min första diktbok Pärlemor.

Forskning

Jag är intresserad av hur poesi fungerar och vad den gör i världen. Jag är också intresserad av hur människans relation till naturen - till andra djur, växter, miljön, den materiella världen - gestaltas och omförhandlas i litteraturen. För mig har ekopoetiken och zoopoetiken fungerat som ett sätt att kombinera dessa två intressesfärer. Min forskning rör sig teoretiskt inom de närliggande och varandra överlappande fälten ekokritik, nymaterialism, posthumanism och djurstudier. Jag intresserar mig även för dekoloniala perspektiv på miljökriserna.

 

I min avhandling tog jag den danska poeten Inger Christensens kanoniska diktsamling alfabet (1981) som utgångspunkt för en utforskning av ekopoetiken som begrepp. Jag lyfte fram rytmen som en viktig aspekt av ekopoetiken, och besvärjelsen som en form av modernitetskritik.

I mitt forskningsprojekt läser jag Gustaf Fröding utifrån ekopoetiska och zoopoetiska perspektiv och sätter hans sena författarskap i relation till internationell forskning om djur i den modernistiska litteraturen.

Publikationer

I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas

Visa alla publikationer av Sofia Roberg vid Stockholms universitet

profilePageLayout